Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε το έλλειμμα τον Οκτώβριο 2025 εν μέσω shutdown

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκε το έλλειμμα τον Οκτώβριο 2025 εν μέσω shutdown
Η έκθεση δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση λόγω του 43ήμερου κλεισίματος πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών
Σημαντικά αυξημένο εμφανίστηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, καθώς το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διαμορφώθηκε στα 284 δισ. δολάρια, ενισχυμένο κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Η έκθεση δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση λόγω του 43ήμερου κλεισίματος πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, γεγονός που επηρέασε τόσο την καταγραφή δαπανών όσο και ορισμένες πληρωμές προς εργαζομένους και δικαιούχους παροχών.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στη μετατόπιση 105 δισ. δολαρίων πληρωμών παροχών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και υγειονομικών προγραμμάτων, στον Οκτώβριο, λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσε η προσωρινή παύση λειτουργίας της κυβέρνησης.
Χωρίς αυτή τη λογιστική μετατόπιση, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στα 180 δισ. δολάρια, σημειώνοντας σημαντική μείωση της τάξης του 29% έναντι του περσινού Οκτωβρίου.

Άνοδος δαπανών και ιστορικά υψηλά έσοδα

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες για τον Οκτώβριο ανήλθαν στα 689 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 18% έναντι των 584 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους. Αν και μέρος των πληρωμών καθυστέρησε λόγω του κλεισίματος, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η επίδραση αυτή ήταν περιορισμένη — πιθανότατα κάτω από το 5% του συνόλου.
Παράλληλα, τα έσοδα του Ομοσπονδιακού Δημοσίου άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ για μήνα Οκτώβριο, φθάνοντας τα 404 δισ. δολάρια, μια εντυπωσιακή αύξηση 24% σε σχέση με τα 327 δισ. δολάρια του 2024. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην ισχυρή είσπραξη δασμών και φόρων, που ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία.

Παρέμβαση Trump και πολιτικές προεκτάσεις

Στο πολιτικό πεδίο, ο Donald Trump σχολίασε δημοσίως τις εξελίξεις, αναφερόμενος στην ανάγκη άμεσης απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για «ένα επείγον και χρονικά ευαίσθητο ζήτημα», τονίζοντας πως στόχος παραμένει «να ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΞΑΝΑ ΜΕΓΑΛΗ».
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες μειώσεις δασμών, αποτέλεσμα νέων εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με εταίρους σε όλο τον κόσμο, οδηγούν σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων για τα μελλοντικά ελλείμματα.
Ειδικότερα, το CBO μείωσε κατά 25% την εκτίμηση για τον βαθμό στον οποίο οι δασμοί της κυβέρνησης Trump θα συνέβαλαν στη μείωση των ελλειμμάτων της επόμενης δεκαετίας.
Οι νέες προβολές κάνουν λόγο για εξοικονόμηση 3 τρισ. δολαρίων, έναντι των 4 τρισ. δολαρίων που είχαν προβλεφθεί τον Αύγουστο - ποσό που περιλαμβάνει και το κόστος εξυπηρέτησης τόκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης