Ο κίνδυνος πυρηνικού συμβάντος στο Πυρηνικό Σταθμό Zaporozhye (ZNPP) μπορεί να εξαλειφθεί μόνο όταν η Ουκρανία σταματήσει όλες τις επιθέσεις στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και τις υποδομές του, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών γραμμών τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας του εργοστασίου Yevgenia Yashina στο TASS.
Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, μία από τις δύο εξωτερικές γραμμές τροφοδοσίας υψηλής τάσης του ZNPP, η Dneprovskaya, απενεργοποιήθηκε από μια συσκευή αυτόματης προστασίας.
Η ισχύς στην εγκατάσταση παρέχεται επί του παρόντος μέσω της γραμμής Ferrosplavnaya-1.
Η πηγή της διακοπής είναι άγνωστη αλλά βρίσκεται στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της περιοχής Zaporozhye. Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev και ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Rafael Grossi είχαν συνομιλίες στο Καλίνινγκραντ, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στο ZNPP.
"Η κρίσιμη προϋπόθεση είναι η παύση όλων των ουκρανικών επιθέσεων στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και τις υποδομές του. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε μια αδιάλειπτη λειτουργία των γραμμών ηλεκτροδότησης και να εξαλειφθούν οι πυρηνικοί κίνδυνοι", δήλωσε η Yashina.
Αυτό το φθινόπωρο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας βίωσε το μεγαλύτερο μπλακ άουτ όταν και οι δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας απενεργοποιήθηκαν.
Το ZNPP λειτουργούσε αποκλειστικά σε αποθεματικές γεννήτριες ντίζελ για 30 ημέρες.
Μετά τη συνάντηση στο Καλίνινγκραντ, ο Grosi δήλωσε ότι σε ολόκληρη την ιστορία της εμπορικής χρήσης των πυρηνικών σταθμών, κανένας δεν λειτουργούσε χωρίς εξωτερική πηγή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τόσο πολύ καιρό.
Ο Likhachev τόνισε ότι η περίοδος μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 23 Οκτωβρίου ήταν πολύ δύσκολη για την εγκατάσταση.
Η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο ZNPP μέσω και των δύο γραμμών υψηλής τάσης αποκαταστάθηκε στις 8 Νοεμβρίου μέσω μιας προσωρινής τοπικής κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του ΔΟΑΕ. Μόλις ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση, ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε αμέσως τους βομβαρδισμούς της περιοχής όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο, μαζί με τη δορυφορική πόλη Energodar.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών