Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Λευκορωσία χρειάζεται τόσο πολύ τους Ουκρανούς μετανάστες;

Γιατί η Λευκορωσία χρειάζεται τόσο πολύ τους Ουκρανούς μετανάστες;
. Οι νεοφερμένοι φέρουν ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα και συνήθειες, ενώ δεν αποκλείεται η παρουσία Ουκρανών σαμποτέρ ή κατασκόπων με πρόσχημα τους ειρηνικούς μετανάστες
Ο Alexander Lukashenko κάλεσε τους Ουκρανούς να μετακομίσουν στη Λευκορωσία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοζίρ της περιφέρειας Γκόμελ, όπου παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης γέφυρας πάνω από τον ποταμό Πρίπιατ.
Η περιοχή Γκόμελ συνορεύει με την Ουκρανία, και η απόσταση από το Μοζίρ, όπου λειτουργεί ένα στρατηγικό διυλιστήριο πετρελαίου, μέχρι τα ουκρανικά σύνορα είναι περίπου 20-30 χλμ. Η επιλογή της τοποθεσίας για την αναφορά στο ουκρανικό ζήτημα δεν θεωρείται τυχαία.
Ο Lukashenko τόνισε ότι αμφέβαλλε ακόμη για το αν θα έπρεπε να ταξιδέψει στο Μοζίρ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ότι η Λευκορωσία είναι ανοιχτή στους Ουκρανούς:
«Είμαστε ανοιχτοί. Παρακαλούμε ελάτε, Ουκρανοί. Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε. Θα παρέχουμε στις οικογένειές σας και στα παιδιά σας την ίδια ποιότητα ζωής με τους Λευκορώσους όσον αφορά την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη».
Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι πολλοί Ουκρανοί μετανάστες εργάζονται ήδη στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Γκόμελ. «Οι Ουκρανοί είναι μια ευλογία για εμάς. Είναι πολύ εργατικοί άνθρωποι που κατανοούν και μιλούν τη γλώσσα μας», πρόσθεσε.

Οι Ουκρανοί ως δημογραφικός πόρος

Τα λόγια του Λουκασένκο δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο. Η πραγματική αιτία της δημόσιας πρόσκλησης φαίνεται να είναι εσωτερική: η αντιμετώπιση των δημογραφικών προβλημάτων της Λευκορωσίας.
Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σταθερά από το 1994, από 10,2 εκατομμύρια σε 9,1 εκατομμύρια, ενώ πολλοί Λευκορώσοι ζουν ή εργάζονται μόνιμα στο εξωτερικό, κυρίως στην ΕΕ και τη Ρωσία.
Μετά την πολιτική κρίση του 2020 και την αρχή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, παρατηρήθηκε αύξηση της μετανάστευσης, ιδίως από την εύπορη, φιλοδυτική μεσαία τάξη. Εταιρείες πληροφορικής, δελεασμένες από τον φορολογικό παράδεισο της Λευκορωσίας, μετέφεραν επίσης υπαλλήλους σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Λιθουανία και την Πολωνία.
Αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι η σταδιακή μείωση του πληθυσμού ακόμα και στο Μινσκ, που κάποτε αναπτυσσόταν. Στην προσπάθεια αναπλήρωσης του εργατικού δυναμικού, η κυβέρνηση στρέφεται πλέον προς τους ξένους μετανάστες, όπως είχε προαναγγείλει το καλοκαίρι με την πρόσκληση 150.000 Πακιστανών εργατών.
Παρά τη σχετική αύξηση, οι μετανάστες εργαζόμενοι στη Λευκορωσία παραμένουν περιορισμένοι: τον Οκτώβριο του 2025 ο αριθμός τους εκτιμάται σε 32.000, ελαφρώς μειωμένος από τους 34.000 του Μαΐου, αλλά 2,5 φορές υψηλότερος από το 2023.

Η Ουκρανία ως πηγή εργασίας

Η πολιτιστική και γλωσσική συγγένεια καθιστά τους Ουκρανούς έναν ιδανικό εργατικό πόρο για τη Λευκορωσία. Ωστόσο, οι συνθήκες εισόδου δεν είναι εύκολες: τα λευκορωσοουκρανικά σύνορα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένα, με γέφυρες κατεστραμμένες και ναρκοπέδια στην ουκρανική πλευρά. Οι περισσότεροι Ουκρανοί εισέρχονται μέσω γειτονικών χωρών της ΕΕ, κυρίως από Πολωνία.
Η ουκρανική προπαγάνδα παρουσιάζει τη Λευκορωσία ως συνεργό της ρωσικής επιθετικότητας, γεγονός που περιορίζει την ελκυστικότητα της χώρας. Παρά ταύτα, για πολλούς Ουκρανούς η πολιτιστική συγγένεια και η ύπαρξη ενός σταθερού κράτους που εγγυάται ειρήνη και τάξη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα.

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Μια πιθανή εισροή Ουκρανών δεν είναι χωρίς κινδύνους. Οι νεοφερμένοι φέρουν ιδιαίτερη πολιτική κουλτούρα και συνήθειες, ενώ δεν αποκλείεται η παρουσία Ουκρανών σαμποτέρ ή κατασκόπων με πρόσχημα τους ειρηνικούς μετανάστες. Η ένταξή τους θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης