Μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της καγκελαρίας στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Merz βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές συγκρούσεις και πολιτική παράλυση.
Οι υποσχέσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας, ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική φαίνεται να παραμένουν λόγια χωρίς αντίκρισμα. Η αδυναμία λήψης αποφάσεων εκθέτει την κυβέρνηση, δημιουργώντας κενά τα οποία εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά.
Η εικόνα αυτή ενισχύει την αίσθηση ότι ο Merz, παρότι παρουσιάζεται ως δυναμικός ηγέτης, δεν μπορεί να υπερβεί τις διαφωνίες εντός της CDU/CSU και να φέρει εις πέρας τις μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.
Ιστορική δυσαρέσκεια και άνοδος του AfD
Ο Manfred Güllner, διευθυντής του ινστιτούτου Forsa, τονίζει στην Euractiv ότι «στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας ποτέ δεν υπήρξε τόσο εκτεταμένη δυσαρέσκεια με κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Η φθορά αυτή δίνει ώθηση στο AfD, το οποίο κερδίζει υποστήριξη από πολίτες που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το πολιτικό κατεστημένο και βλέπουν στην ακροδεξιά μια «λύση» στα προβλήματά τους.
Παράλληλα, οι αδύναμες επιδόσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και η καθυστέρηση στην οικονομική ανασυγκρότηση αποκαλύπτουν έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ικανότητας να διαχειριστεί τις βασικές προκλήσεις της χώρας.
Ο Merz στο κρίσιμο σταυροδρόμι
Το ξεκίνημα της καγκελαρίας Merz μοιάζει ήδη με μια αποτυχία, με συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα της Γερμανίας και τη θέση της στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αδυναμία του να ελέγξει τον συνασπισμό και να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς καθιστά την κυβέρνησή του εύθραυστη, θέτοντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των υποσχέσεών του.
Η εικόνα ενός ηγέτη που υπόσχεται τόσα πολλά αλλά υλοποιεί ελάχιστα αρχίζει να ενισχύει τις φωνές αμφισβήτησης μέσα και έξω από τη χώρα.
Μόλις το 18% των Γερμανών στηρίζει ενδεχόμενη επανεκλογή του Merz
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 18% των Γερμανών θα υποστήριζε ενδεχόμενη απόφαση του καγκελάριου Friedrich Merz να διεκδικήσει την επανεκλογή του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι του κυβερνώντος συνασπισμού και τις αμφιβολίες για την ηγεσία του Merz.
Στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL, το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα επικροτούσε μια προσπάθεια του επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) να θέσει υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2029.
Τα ποσοστά αυτά υπογραμμίζουν την έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στη μέχρι τώρα θητεία του και την αίσθηση ότι οι υποσχέσεις του για οικονομική αναζωογόνηση και πολιτική σταθερότητα παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Αμφιθυμία ακόμα και στους υποστηρικτές της CDU/CSU
Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), το 41% των 1.002 συμμετεχόντων τάσσεται κατά μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του Merz, ενώ μόλις το 47% την επικροτεί.
Η διάχυτη αμφιθυμία στους κόλπους των παραδοσιακών ψηφοφόρων της CDU/CSU δείχνει ότι η προσωπική δημοτικότητα του καγκελάριου έχει αρχίσει να φθίνει, καθιστώντας το πολιτικό του μέλλον αβέβαιο.
Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις το AfD
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην υποστήριξη των ψηφοφόρων και παραμένει μπροστά από τη CDU/CSU μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων.
Στην τελευταία «Κυριακάτικη δημοσκόπηση» που διεξήγαγε το ινστιτούτο Insa για την Bild, το AfD θα λάμβανε ξανά 26% των ψήφων, ενώ το CDU/CSU θα συγκέντρωνε 25%.
Το SPD παραμένει σταθερή στο 15%, ενώ οι Πράσινοι έχουν ελαφρώς βελτιωθεί στο 12%.
Το αριστερό κόμμα Die Linke βρίσκεται στο 11%, η συμμαχία της Sahra Wagenknecht (BSW) στο 4% και η FDP μόλις στο 3%. Άλλα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4%.
Σε θεωρητικό επίπεδο, το 45% των ψήφων θα ήταν αρκετό για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά οι παραδοσιακές συμμαχίες εξακολουθούν να μην φτάνουν: μια συμμαχία CDU/CSU-SPD θα έφτανε μόνο στο 40%, παρόμοιο με προηγούμενα αποτελέσματα, ενώ μια συμμαχία SPD-Πράσινοι-FDP θα επιτύγχανε μόλις 38%.
Αντίθετα, μια κοινή συμμαχία AfD–CDU/CSU θα είχε ξεκάθαρη πλειοψηφία με 51%.
Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζει επίσης να μειώνεται.
Σύμφωνα με το Insa, ο υποσχόμενος «φθινόπωρος μεταρρυθμίσεων» δεν είχε καμία επίδραση στη δημόσια γνώμη.
Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της CDU/CSU, το 39% δηλώνει δυσαρεστημένο με την απόδοση της κυβέρνησης, όπως και το 49% των ψηφοφόρων της SPD.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών