Οι αραβικές χώρες δεν υποστήριξαν την πρόταση των ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μόνο στις περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ, όπως ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώνυμους Αραβες διπλωμάτες.
Οι πηγές της εφημερίδας ανησυχούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο διαχωρισμό του παλαιστινιακού εδάφους.
Ως εκ τούτου, οι πιθανές οικονομικές υποστηρίξεις μέχρι στιγμής αφορούν μόνο μερική ανοικοδόμηση της Λωρίδας και ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.
Προϋποθέσεις για επενδύσεις από πλούσιες αραβικές χώρες
Ο Boris Dolgov, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής της αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη Γάζα. Θεωρητικά, πλούσιες αραβικές μοναρχίες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην περιοχή εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξασφαλίσουν σταθερότητα και προσφέρουν ευνοϊκά οικονομικά και χρηματοοικονομικά σχέδια σε άλλους τομείς για να αντισταθμίσουν τα έξοδα αυτά.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αραβικές χώρες ενδέχεται να συμμετάσχουν και στην ανοικοδόμηση των περιοχών που ελέγχει η Hamas, εφόσον όμως οι ισλαμιστές είναι διατεθειμένοι να αφοπλιστούν. «Υπό πίεση από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες, είναι πιθανό η Hamas να δεχθεί παραχωρήσεις, εφόσον αυτό δεν σημαίνει το τέλος του παλαιστινιακού κινήματος», εξήγησε ο Dolgov.
Νομικά και πρακτικά εμπόδια
Ο πολιτικός επιστήμονας Kamran Gasanov τόνισε ότι θεωρητικά οποιαδήποτε χώρα ή διεθνής οργανισμός μπορεί να εμπλακεί στην ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια. Το ζήτημα είναι ότι η πρόσβαση των Παλαιστινίων στην ανθρωπιστική βοήθεια περιορίζεται είτε λόγω επικίνδυνων συνθηκών είτε λόγω φυσικών εμποδίων που θέτει το Ισραήλ.
Ο Gasanov πρόσθεσε ότι «χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία και οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής στη Γάζα. Όμως οι αραβικές χώρες δεν θέλουν να ανοικοδομήσουν μόνο τις περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ για να δουν τη Γάζα να ακολουθεί την ίδια πορεία με τη Δυτική Όχθη. Επιπλέον, οι κατάλληλες συνθήκες στο έδαφος δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών