Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο «φονιάς» των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ - Η υπερηχητική τορπίλη Shkval

Ο «φονιάς» των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ - Η υπερηχητική τορπίλη Shkval
Tο πρόγραμμα 2018-2025 περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της Shkval, πράγμα που δείχνει ότι οι τορπίλες παραμένουν ενεργές και αποτελεσματικές μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, χωρίς αντίστοιχο όπλο στον κόσμο
Στην υπερηχητική τορπίλη Shkval αναφέρεται δημοσίευμα του National Security Journal (NSJ), κάνοντας λόγο για ένα μυστικό ρωσικό όπλο που κρατήθηκε μυστικό για περίπου είκοσι χρόνια και προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και στους δυτικούς αναλυτές όταν έγινε γνωστή.
Η Shkval είναι σοβιετική ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1970, δημιουργημένη ως απάντηση στα μεγάλα και ισχυρά αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
Ταχύτητα: 200 κόμβους
Μήκος: 8,2 μέτρα
Βάρος: 2.700 κιλά
Πυρομαχικά: έως 210 κιλά
26_14.jpg
Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η εισαγωγή της Shkval αποτέλεσε τεχνολογικό άλμα, καθώς οι Αμερικανοί δεν περίμεναν ότι οι Σοβιετικοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο όπλο.
Η τορπίλη μπορούσε να διανύσει 7 χιλιόμετρα σε λιγότερο από δύο λεπτά, καθιστώντας την αδύνατο να αναχαιτιστεί.
Η τρέχουσα χρήση της παραμένει ασαφής.

Δεν χρησιμοποιείται ευρέως

Σύμφωνα με το «ABN24», οι δυτικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μικρό απόθεμα Shkval στους ρωσικούς στρατιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως.
Ο λόγος πιθανόν να είναι ότι ο πυραυλοκινητήρας της εκπέμπει πολύ θόρυβο, γεγονός που καθιστά εύκολη την ανίχνευση του υποβρυχίου που τη ρίχνει.
Από την άλλη, η υπερηχητική ταχύτητα της τορπίλης μπορεί να καταστρέψει τον στόχο προτού ο αντίπαλος καταλάβει ότι εκτοξεύτηκε.
Λόγω της απόρρητης φύσης της τορπίλης-«δολοφόνου αεροπλανοφόρων», το NATO δεν γνωρίζει όλη την αλήθεια.
Ο Boris Obnosov, επικεφαλής της εταιρείας «Tactical Missile Armament», ανέφερε πριν χρόνια ότι το πρόγραμμα 2018-2025 περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό της Shkval, πράγμα που δείχνει ότι οι τορπίλες παραμένουν ενεργές και αποτελεσματικές μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, χωρίς αντίστοιχα όπλα στον κόσμο.
Παράλληλα, η Ρωσία έχει αναπτύξει νέα όπλα χωρίς αντίστοιχα στον κόσμο, όπως: οι πύραυλοι «Oreshnik», «Burevestnik» και «Yars» καθώς και το υποβρύχιο σύστημα «Neptune»
Όλα αυτά τα όπλα θεωρούνται απειλή για το NATO, όχι για εκφοβισμό, αλλά ως προειδοποίηση στη Δύση να μην ξεκινήσει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν η Ρωσία δεχτεί επίθεση, η απάντηση θα είναι καταστροφική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης