Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των αγορών κρατικών ομολόγων άφησε ο Trichet

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των αγορών κρατικών ομολόγων άφησε ο Trichet
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάλλον αναλαμβάνει τα ηνία της επίλυσης της κρίσης με τον πρόεδρο, Jean-Claude Trichet, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκ νέου παράτασης των προγραμμάτων αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, προειδοποιώντας εμμέσως τις αγορές να μην υποεκτιμούν την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να επιλύσει τα προβλήματα της.
Ήδη η ΕΚΤ, πέραν της παρέμβασης της στα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα, έχει παρέμβει και στα πορτογαλικά, παρόλο που ο εν δυνάμει διάδοχος του ισχυρού άνδρα της τράπεζας, ο Γερμανός Axel Weber έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεση του προς αυτήν την τακτική.
Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τρίτη, δήλωσε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά, ενώ διεμήνυσε ότι η απόφαση για τη συνέχιση του θα ληφθεί την Πέμπτη, όταν και θα συνεδριάσει το 22μελές συμβούλιο. Παράλληλα, αρνήθηκε να αναιρέσει τη φημολογία οι κυβερνήσει να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ερωπαϊκού ομολόγου, ενώ δεν ξεκαθάρισε και την ίδια τη θέση της ΕΚΤ σ' αυτό το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι από το Μάιο, η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 67 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων, αλλά οι αγορές δεν έχουν αποκλιμακώσει τις πιέσεις τους. Μάλιστα, ο  Trichet επέκρινε τη στάση τους αυτή, θεωρώντας ότι δεν εκτιμάται ο κίνδυνος των επιδράσεων που θα μπορούν να έχουν αυτές οι τακτικές τόσο σε κάθε χώρα χωριστά όσο και για την ίδια τη ζώνη. Θεωρεί μάλιστα, ότι τα πακέτα ενίσχυσης που δόθηκαν σε Ελλάδα και Ιρλανδία μπορούν να ανατράψουν την κρίση, κάτι όμως που δεν έχουν εκτιμήσει οι αγορές.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, επανέλαβε συνεχώς ότι δε συμμερίζεται την τακτική της νομισματικής χαλάρωσης, υποστηρίζοντας την πολιτική της “αποστείρωσης” της επιπλέον ρευστότητας που ακολουθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης