Αρκετά ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Donald Trump εξέφρασαν τη στήριξή τους στην επανεκκίνηση πυρηνικών δοκιμών, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει από το 1992.
Οι δηλώσεις ακολούθησαν την πρόσφατη τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ξαναρχίσει πλήρους κλίμακας δοκιμές, υποστηρίζοντας ότι και άλλες χώρες το κάνουν.
Όπως σημειώνει η Kommersant, πολλοί υποστηρικτές του Trump αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να έχει κάνει λάθος, ωστόσο θεωρούν σοβαρά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επανέλθουν σε πραγματικές πυρηνικές εκρήξεις.
Ειδικοί προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση θα έπληττε τις παγκόσμιες προσπάθειες μη διάδοσης και θα αύξανε τον κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance υποστήριξε ότι οι δοκιμές πρέπει να ξαναρχίσουν για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Ο Υπουργός Άμυνας Pete Hegseth τάχθηκε επίσης υπέρ της επιστροφής των δοκιμών.
Στον αντίποδα, οι πιο έντονες αντιδράσεις προέρχονται από τους Δημοκρατικούς, κυρίως από τους βουλευτές της Nevada, όπου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 900 ατμοσφαιρικές και υπόγειες εκρήξεις την περίοδο 1951–1992.
Απαντώντας σε ερώτημα της Kommersant, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergey Shoigu σχολίασε τη δήλωση Trump τονίζοντας ότι:«Οι δοκιμές δεν έχουν σταματήσει σε καμία χώρα ούτε για μία ημέρα. Αλλά μιλάμε για υπολογιστικές δοκιμές — όχι φυσικές πυρηνικές εκρήξεις, αλλά μαθηματική προσομοίωση. Αυτές συνεχίζονται, διότι η διατήρηση της αξιοπιστίας των πυρηνικών οπλοστασίων απαιτεί συνεχή προσοχή και βελτίωση».
Προσπάθεια απάντησης σε ρωσικά επιτεύγματα
Ο Grigory Berdennikov, ειδικός του Center for Energy and Security Studies, δήλωσε ότι όσοι προωθούν την επανέναρξη δοκιμών στις ΗΠΑ δεν κινητοποιούνται τόσο από ανησυχία για το οπλοστάσιο, αλλά από την ανάγκη απάντησης στις επιτυχείς δοκιμές νέων ρωσικών συστημάτων — όπως Burevestnik και Poseidon.
Προειδοποίησε όμως ότι το «θύμα» αυτής της πολιτικής θα μπορούσε να είναι η σχεδόν 30ετής παγκόσμια μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών, που τηρείται από τα κράτη-μέλη της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων μετά την υπογραφή της Συνθήκης Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών