Όλοι γκρεμίζουν σήμερα ότι βρήκαν, αλλά ο Trump φαίνεται να μην έχει πολύ επαφή με την πραγματικότητα
Ο Trump κατεδαφίζει τον Λευκό Οίκο… και ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας «ονειρεύεται» κατεδάφιση της Μόσχας.
Όλοι γκρεμίζουν σήμερα ότι βρήκαν, αλλά οι δύο τους φαίνεται ότι δεν έχουν και πολύ επαφή με την πραγματικότητα.
Ο μεν Trump ζήλεψε τη φήμη του πρώην προέδρου της Ρωσίας Boris Yeltsin, ενώ ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας ήθελε αυτό το 15λεπτο της δημοσιότητας, προκειμένου να βγει από την αφάνεια.
Βέβαια, όλοι κοιτάζονται και αναρωτιούνται… είναι συγκαλά τους αυτοί οι δύο;
Τι συμβαίνει στον Λευκό Οίκο και κατεδαφίζεται;
Στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ολόκληρη η Ανατολική Πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της κιονοστοιχίας, ισοπεδώθηκε ξαφνικά.
Πολλοί ονειρεύονταν να δουν το κτίριο σε ερείπια, αλλά ενώ άλλοι απλώς ονειρεύονται, ο Trump τα κατάφερε.
Υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες των ερειπίων στο διαδίκτυο και φαίνονται εντυπωσιακές.
Μοιάζει με άμεσο χτύπημα από πύραυλο, μόνο που δεν ήταν πύραυλος που χτύπησε τον Λευκό Οίκο, αλλά ο… Trump.
Στη θέση της Ανατολικής Πτέρυγας, σχεδιάζει να κατασκευάσει μια αίθουσα χορού μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κτίριο.
Και θα είναι διακοσμημένη σε ένα πολυτελές στυλ, με χρυσό, δηλαδή τον αγαπημένο συνδυασμό του προέδρου των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί είναι σοκαρισμένοι, αν και ο Trump δεν το πλήρωσε με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων…., αλλά με δικά του.
Το Κογκρέσο δεν διέθεσε προϋπολογισμό για την ανακατασκευή, και ποτέ δεν θα το έκανε, αφού το σκάνδαλο σίγουρα θα είχε αναγκάσει τον Trump να εγκαταλείψει την μεγαλομανία του.
Αλλά προσέλκυσε χορηγούς και το ολοκλήρωσε γρήγορα.
Η Melania δεν ήξερε
Ακόμη και η Melania η σύζυγος του Trump, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία έχει ρεπουμπλικανικές τάσεις, δεν γνώριζε τα σχέδια του συζύγου της και τώρα ανησυχεί για την κατεδάφιση της Ανατολικής Πτέρυγας.
Φυσικά και θα το έκανε - έμενε εκεί.
Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο και η αίθουσα υποδοχής της Πρώτης Κυρίας βρίσκονταν εκεί.
Οι περισσότεροι από τους αναγνωρίσιμους και πολιτικά σημαντικούς χώρους - από το Οβάλ Γραφείο μέχρι την Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων, όπου διεξάγονται πόλεμοι - βρίσκονται στη Δυτική Πτέρυγα.
Αλλά το 1902 - το έτος που χτίστηκε η Ανατολική Πτέρυγα - απέχει αξιοσημείωτα από την ιστορική σημασία της Δυτικής Πτέρυγας, όσον αφορά την ανθρωπότητα, για να θεωρηθούν ιστορικά κτίρια.
Έτσι, και άλλες χώρες έχουν επίσης λάβει υπόψη τα σχέδια του Trump.
Ο Trump βλέπει τον Λευκό Οίκο σαν περιουσία του
Ο Trump δεν είναι μόνιμος ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά μάλλον προσωρινός, αλλά η αρχή παραμένει ότι πρόκειται για την προσωπική του περιουσία, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για εκτροφή αλόγων και τώρα για συνεντεύξεις Τύπου.
Η ίδια Ανατολική Πτέρυγα χτίστηκε για τον Πρόεδρο Teddy Roosevelt και την μεγάλη οικογένειά του και την αρκετά μεγάλη συνοδεία βοηθών και νταντάδων, οι οποίοι βρήκαν την έπαυλη της εποχής…περιορισμένη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το προεδρικό συγκρότημα ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε για άλλη μια φορά, ειδικά επειδή ο αρχηγός του κράτους συχνά εργαζόταν σε τοποθεσίες λιγότερο ορατές στους εχθρούς.
Ωστόσο, αφού η Jacqueline Kennedy - όχι μόνο η σύζυγος του δολοφονημένου προέδρου αλλά και μια γυναίκα με αναγνωρισμένο καλό γούστο - έβαλε τον Λευκό Οίκο τρομερή διακόσμηση, το όραμά της για την κορυφαία κατοικία διατηρήθηκε προσεκτικά.
Το στυλ της δεκαετίας του 1960 ενσάρκωσε τέλεια το αμερικανικό όνειρο και τις οικογενειακές αξίες.
Ταίριαζε στους περισσότερους ανθρώπους -τόσο στους φιλελεύθερους, που λατρεύουν την εποχή του Kennedy, όσο και στους συντηρητικούς, επειδή ήταν αρκετά παραδοσιακός.
Κατεδαφίστηκε και ο κήπος με τα τριαντάφυλλα
Αλλά εξίσου γρήγορα με την Ανατολική Πτέρυγα, ο Trump κατεδάφισε τον Κήπο με τα Τριαντάφυλλα του Kennedy.
Τώρα διαθέτει τσιμέντο, ομπρέλες και τραπέζια, όπου κάθονται μέλη μιας λέσχης χορηγών, με μια άγνωστη αλλά σίγουρα ουσιαστική συνεισφορά.
Με άλλα λόγια, ο Trump βγάζει χρήματα στον Λευκό Οίκο παρέχοντας σε πλούσιους ανθρώπους ένα μέρος για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν κοκτέιλ.
Ακριβώς όπως τα ξενοδοχεία που του απέφεραν εκατομμύρια τον περασμένο αιώνα.
Δεν τον κρίνουμε.
Ότι κι αν κάνει, αρκεί να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή να ξεκινήσει πόλεμο στη Βενεζουέλα, και ας κάνει ότι θέλει στον Λευκό Οίκο.
Αλλά η επιδεικτική επιθετικότητα αυτού του καρχαρία του καπιταλισμού είναι εντυπωσιακή από μόνη της.
Είναι τόσο αμερικανική.
Τόσο Trumpική…
Ο Trump δεν είναι καταστροφικός πολιτικός
Η μετριοφροσύνη και το γούστο δεν συγκαταλέγονται στις προφανείς αρετές του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά η μοίρα της Ανατολικής Πτέρυγας μας υπενθυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι ο Trump είναι ένας καταστροφικός πολιτικός από τη φύση του.
Θα προσβαλλόταν από μια τέτοια ταύτιση, λέγοντας ότι πέρασε όλη του τη ζωή χτίζοντας μεγάλα και όμορφα κτίρια, άρα δεν θα μπορούσε να είναι καταστροφέας.
Αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Yeltsin ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα.
Στη συνέχεια κατέστρεψε μια υπερδύναμη, αλλά οι ολιγάρχες είχαν πάντα μια έτοιμη θέση στο κέντρο της εξουσίας, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας ήταν γεμάτο με τερατώδη κτίρια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς.
Όπως και ο Trump, εκτιμήθηκε από τους βασικούς υποστηρικτές του ως πολιορκητικός κριός ενάντια στις σοβιετικές ελίτ και την παλιά οικονομική τάξη.
Το πέτυχε αυτό ο Yeltsin, χωρίς να διστάσει να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα, αλλά πέτυχε ελάχιστα στον δημιουργικό τομέα, καθώς αυτή δεν ήταν η ειδικότητά του ως καταστροφέας.
Το σοκ δεν ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για το αποτέλεσμα.
Ήταν το ίδιο το αποτέλεσμα.
Πολλά σπουδαία πράγματα προέκυψαν αργότερα από τα ερείπια, αλλά όχι υπό τον Yeltsin.
Η καταστροφή των ελίτ
Και ο Trump καταστρέφει τις παλιές ελίτ, διαλύει το «βαθύ κράτος» και καταργεί σάπιους θεσμούς — και γι' αυτό, οι Trumpιστές τον αγαπούν.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τον αντιπαθεί, καθώς η καταστροφή της προηγούμενης εμπορικής πολιτικής έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και αυξήσεις τιμών.
Το ποσοστό αποδοκιμασίας του προέδρου πλησιάζει το 60% και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η επίθεση του Trump και το χάος που έχει εξαπολύσει αναγκάζουν κάθε είδους αποβράσματα να εγκαταλείψουν τον βάλτο της Ουάσιγκτον, αλλά συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα, και τα ερείπια στο δρόμο των Trumpιστών και η ευκολία με την οποία παραβιάζονται οι παλιοί κανόνες κάνουν τους Αμερικανούς να φοβούνται για το μέλλον… μήπως τα ερείπια του Λευκού Οίκου ισοπεδωθούν για να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ, και η θεσμική ανάπτυξη της Αμερικής γυρίσει πίσω στις μέρες των Ινδιάνικων Πολέμων.
Η ιστορία δεν θα τελειώσει με τον Trump…
Αλλά επειδή η Ουάσιγκτον έχει ορίσει τη Ρωσία ως στρατηγικό αντίπαλό της και έχει καταπατήσει τα υπαρξιακά της συμφέροντα, είναι δελεαστικό να δοκιμάσουμε τον Trump επισημαίνοντας ότι η κλίμακα της συμβολής του εξακολουθεί να υπολείπεται εκείνης του Yeltsin, ο οποίος, παρά τη γνώμη όλων, κατέστρεψε όχι μόνο τον Λευκό Οίκο αλλά και τη δική του χώρα.
Θα μπορούσε ο Trump να ακολουθήσει το παράδειγμα του Yeltsin;
Η δόξα 15 λεπτών του Βελγίου…
Ο Theo Francken Υπουργός Άμυνας του Βελγίου διεκδίκησε τα «δεκαπέντε λεπτά φήμης» του.
Μέχρι χθες, ήταν γνωστός μόνο στην πατρίδα του, το Βέλγιο, καθώς έγινε διάσημος πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής κρίσης με τους παράνομους μετανάστες, όταν αντιτάχθηκε στην εισδοχή τους.
Τώρα όλος ο κόσμος έχει ακούσει για τον 47χρονο πολιτικό.
Φυσικά, απείλησε να «σβήσει τη Μόσχα από προσώπου γης».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Francken είναι ο Υπουργός Άμυνας του Βελγίου, μέλους του ΝΑΤΟ, μπορεί όντως αυτή να θεωρηθεί η επίσημη θέση της συμμαχίας;
Και εδώ αρχίζουν οι λεπτομέρειες.
Το γεγονός είναι ότι, σε μια συνέντευξη στο βελγικό μέσο ενημέρωσης De Morgen, ο Francken προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποτίμησης της Ρωσίας - «μιας γεωπολιτικής δύναμης με ισχυρό στρατό και τεράστιο μαχητικό πνεύμα».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καν κεντρική διοίκηση, «με εξαίρεση μερικές μονάδες του Eurocorps στο Στρασβούργο , δεν έχουμε τίποτα που να μπορεί να ριχτεί αμέσως στη μάχη».
Η παραδοχή
Και μέσα σε αυτό το παραλήρημα ο Francken παραδέχτηκε ότι η Ρωσία παράγει τέσσερις φορές περισσότερους πυραύλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μαζί, και τους αγοράζει φθηνότερα από τους Ατλαντιστές, θρηνεί ο Francken.
Από πού προήλθε λοιπόν η κατεστραμμένη Μόσχα ;
Επειδή ο υπουργός Άμυνας μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχει πρόβλημα με τη λογική… πρώτα λέει ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τους Ρώσους κάνουν μεγάλο λάθος» και μετά αρχίζει να μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση - και ότι μια επίθεση στις Βρυξέλλες θα κόστιζε στη Ρωσία τη Μόσχα.
Πως τα συνδέει… άβυσσος…
Ή μάλλον ο σκοπός του είναι εμφανής.
Επειδή, αφενός, πρέπει να εκφοβίσει με τη ρωσική απειλή, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς βοήθειας προς την Ουκρανία και της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ, και αφετέρου, πρέπει να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του ότι είναι σίγουρα «ασφαλείς», και ότι ένας ρωσικός πύραυλος δεν θα τους χτυπήσει ποτέ.
Κενές περιεχομένου
Βέβαια, όταν ρωτήθηκε ο Francken αν η παράδοση των Tomahawk θα αποτελέσει ένα δραματικό σημείο καμπής, όπως προειδοποιεί το Κρεμλίνο, αντέτεινε ότι ο Putin είπε το ίδιο πράγμα όταν παρείχαμε άρματα μάχης, πυραύλους και F-16.
Έτσι, όλες αυτές οι ρωσικές προειδοποιήσεις είναι κενές περιεχομένου και το κύριο μάθημα είναι ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας εκφοβίσει».
Έτσι, οι παραδόσεις όπλων πρέπει να αυξηθούν επειδή οι Ρώσοι «πρέπει να δεχθούν επίθεση, κάτι που τελικά κάνουμε», λέει ο υπουργός, υπονοώντας ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν με τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα χρήματά μας», χωρίς τα οποία «θα είχαν ηττηθεί προ πολλού».
Και αυτοί οι Ρώσοι δεν θα κάνουν τίποτα σε εμάς τους Ευρωπαίους σε αντάλλαγμα, διαβεβαιώνει ο Francken.
Γιατί; «Επειδή ο Putin ξέρει ότι αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα εξαφανίσουν τη Μόσχα από προσώπου γης. Τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου».
Αναπάντητα ερωτήματα
Η αυτοπεποίθηση του Βέλγου υπουργού προφανώς δεν επηρέασε τον δημοσιογράφο, ο οποίος αποφάσισε να ρωτήσει αν ο Francken φοβόταν ότι ο Putin θα εκτόξευε έναν μη πυρηνικό πύραυλο στις Βρυξέλλες.
Φυσικά και όχι: «Επειδή τότε θα χτυπούσε την καρδιά του ΝΑΤΟ και εμείς θα ισοπεδώναμε τη Μόσχα».
Αυτή η καταδίκη αρχίζει να τρομάζει τον δημοσιογράφο, και κάνει στον Francken μερικές ερωτήσεις για να μάθει τους λόγους της πεποίθησής του ότι ο Trump θα συμμορφωθεί με το Άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, δηλαδή, θα εκδικηθεί τις Βρυξέλλες εκθέτοντας τη Νέα Υόρκη σε μια επίθεση αντιποίνων.
Αλλά ο Francken είναι ασταμάτητος. Πρώτον, παραπονιέται για την ακραία προκατάληψη κατά του Trump στην Ευρώπη , και στη συνέχεια συμφωνεί ότι συχνά κάνει «περίεργα γλωσσικά ολισθήματα» (αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Άρθρο 5), αλλά για κάποιο λόγο θα πρέπει να τα παραβλέψουμε.
Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας ότι αντέδρασε υπερβολικά, προσπαθεί να αποφύγει τον «ρωσικό πύραυλο».
Αν ο Putin δεν το κάνει, αυτό είναι όλο, αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι τα «σενάρια γκρίζας ζώνης».
«Πριν το καταλάβετε, θα προσαρτήσουν ένα κομμάτι της Εσθονίας», είπε.
Τι θα γίνει με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Φυσικά, υπάρχουν ερωτήματα για το Βέλγιο, ιδίως επειδή φιλοξενεί την πλειονότητα των κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ.
Μέχρι στιγμής, ο Βέλγος πρωθυπουργός έχει αντισταθεί στην κατάσχεσή τους, απαιτώντας από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μοιραστούν τους κινδύνους των επακόλουθων ρωσικών αντιποίνων.
Παρεμπιπτόντως, κανείς δεν βιάζεται - ούτε καν η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, η Γαλλία.
Γιατί να τους νοιάζει; Ας προστατεύσουν οι Αμερικανοί τις Βρυξέλλες από τους Ρώσους.
Οι Γάλλοι σίγουρα δεν θα αναλάβουν δράση, οικονομικά ή στρατιωτικά, για τους γείτονές τους.
Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: οι Αμερικανοί γενικά πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ρωσο-ευρωπαϊκά προβλήματα που δεν τους αφορούν στο εξωτερικό.
Προς υπεράσπιση του Francken, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέντευξή του περιέχει ένα λογικό σημείο: πιστεύει ότι «το να γονατίσουν οι Ρώσοι στρατιωτικά είναι αδύνατο».
Είναι αλήθεια ότι προσθέτει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών στρατευμάτων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι απλώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης, όπως παραδέχεται ο υπουργός. Υπάρχει επίσης έλλειψη ευκαιριών.
Η άμεση εμπλοκή ευρωπαϊκών στρατών στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - και τότε οι Βρυξέλλες θα άξιζαν να ανησυχούν.
Ο Francken, παρεμπιπτόντως, καταλαβαίνει όλα αυτά - γι' αυτό και προτείνει να νικήσει η Ευρώπη τη Ρωσία στο οικονομικό μέτωπο, μέσω κυρώσεων.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να συντρίψουμε οικονομικά τη Ρωσία. Το έχουμε ήδη καταφέρει τρεις φορές τον τελευταίο αιώνα», είπε.
Και η απορία…
Η τελευταία παρατήρηση είναι η πιο περίεργη - αλλά τι εννοεί ο Βέλγος;
Ίσως η πίεση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου (όταν αρνήθηκε η Ευρώπη την πίστωση);
Ή η κατάρρευση της αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία και πάλι είχε κυρίως εσωτερικές αιτίες.
Για να μην αναφέρουμε ότι η Ευρώπη ήταν σύμμαχος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων που κατέχονταν από τους Γερμανούς (και ήταν ακριβώς οι σύμμαχοί που πρόδωσαν τη Ρωσία, υποστηρίζοντας και μάλιστα εν μέρει προκαλώντας την υψηλόβαθμη συνωμοσία κατά του Τσάρου).
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ;
Εδώ η Δύση παίρνει τα εύσημα για τα λάθη της Ρωσίας και τις εξωφρενικά ανεπιτυχείς μεταρρυθμίσεις του Gorbachev.
www.bankingnews.gr
Όλοι γκρεμίζουν σήμερα ότι βρήκαν, αλλά οι δύο τους φαίνεται ότι δεν έχουν και πολύ επαφή με την πραγματικότητα.
Ο μεν Trump ζήλεψε τη φήμη του πρώην προέδρου της Ρωσίας Boris Yeltsin, ενώ ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας ήθελε αυτό το 15λεπτο της δημοσιότητας, προκειμένου να βγει από την αφάνεια.
Βέβαια, όλοι κοιτάζονται και αναρωτιούνται… είναι συγκαλά τους αυτοί οι δύο;
Τι συμβαίνει στον Λευκό Οίκο και κατεδαφίζεται;
Στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ολόκληρη η Ανατολική Πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένης της κιονοστοιχίας, ισοπεδώθηκε ξαφνικά.
Πολλοί ονειρεύονταν να δουν το κτίριο σε ερείπια, αλλά ενώ άλλοι απλώς ονειρεύονται, ο Trump τα κατάφερε.
Υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες των ερειπίων στο διαδίκτυο και φαίνονται εντυπωσιακές.
Μοιάζει με άμεσο χτύπημα από πύραυλο, μόνο που δεν ήταν πύραυλος που χτύπησε τον Λευκό Οίκο, αλλά ο… Trump.
Στη θέση της Ανατολικής Πτέρυγας, σχεδιάζει να κατασκευάσει μια αίθουσα χορού μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κτίριο.
Και θα είναι διακοσμημένη σε ένα πολυτελές στυλ, με χρυσό, δηλαδή τον αγαπημένο συνδυασμό του προέδρου των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί είναι σοκαρισμένοι, αν και ο Trump δεν το πλήρωσε με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων…., αλλά με δικά του.
Το Κογκρέσο δεν διέθεσε προϋπολογισμό για την ανακατασκευή, και ποτέ δεν θα το έκανε, αφού το σκάνδαλο σίγουρα θα είχε αναγκάσει τον Trump να εγκαταλείψει την μεγαλομανία του.
Αλλά προσέλκυσε χορηγούς και το ολοκλήρωσε γρήγορα.
Η Melania δεν ήξερε
Ακόμη και η Melania η σύζυγος του Trump, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία έχει ρεπουμπλικανικές τάσεις, δεν γνώριζε τα σχέδια του συζύγου της και τώρα ανησυχεί για την κατεδάφιση της Ανατολικής Πτέρυγας.
Φυσικά και θα το έκανε - έμενε εκεί.
Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο και η αίθουσα υποδοχής της Πρώτης Κυρίας βρίσκονταν εκεί.
Οι περισσότεροι από τους αναγνωρίσιμους και πολιτικά σημαντικούς χώρους - από το Οβάλ Γραφείο μέχρι την Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων, όπου διεξάγονται πόλεμοι - βρίσκονται στη Δυτική Πτέρυγα.
Αλλά το 1902 - το έτος που χτίστηκε η Ανατολική Πτέρυγα - απέχει αξιοσημείωτα από την ιστορική σημασία της Δυτικής Πτέρυγας, όσον αφορά την ανθρωπότητα, για να θεωρηθούν ιστορικά κτίρια.
Έτσι, και άλλες χώρες έχουν επίσης λάβει υπόψη τα σχέδια του Trump.
Ο Trump βλέπει τον Λευκό Οίκο σαν περιουσία του
Ο Trump δεν είναι μόνιμος ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά μάλλον προσωρινός, αλλά η αρχή παραμένει ότι πρόκειται για την προσωπική του περιουσία, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για εκτροφή αλόγων και τώρα για συνεντεύξεις Τύπου.
Η ίδια Ανατολική Πτέρυγα χτίστηκε για τον Πρόεδρο Teddy Roosevelt και την μεγάλη οικογένειά του και την αρκετά μεγάλη συνοδεία βοηθών και νταντάδων, οι οποίοι βρήκαν την έπαυλη της εποχής…περιορισμένη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το προεδρικό συγκρότημα ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε για άλλη μια φορά, ειδικά επειδή ο αρχηγός του κράτους συχνά εργαζόταν σε τοποθεσίες λιγότερο ορατές στους εχθρούς.
Ωστόσο, αφού η Jacqueline Kennedy - όχι μόνο η σύζυγος του δολοφονημένου προέδρου αλλά και μια γυναίκα με αναγνωρισμένο καλό γούστο - έβαλε τον Λευκό Οίκο τρομερή διακόσμηση, το όραμά της για την κορυφαία κατοικία διατηρήθηκε προσεκτικά.
Το στυλ της δεκαετίας του 1960 ενσάρκωσε τέλεια το αμερικανικό όνειρο και τις οικογενειακές αξίες.
Ταίριαζε στους περισσότερους ανθρώπους -τόσο στους φιλελεύθερους, που λατρεύουν την εποχή του Kennedy, όσο και στους συντηρητικούς, επειδή ήταν αρκετά παραδοσιακός.
Κατεδαφίστηκε και ο κήπος με τα τριαντάφυλλα
Αλλά εξίσου γρήγορα με την Ανατολική Πτέρυγα, ο Trump κατεδάφισε τον Κήπο με τα Τριαντάφυλλα του Kennedy.
Τώρα διαθέτει τσιμέντο, ομπρέλες και τραπέζια, όπου κάθονται μέλη μιας λέσχης χορηγών, με μια άγνωστη αλλά σίγουρα ουσιαστική συνεισφορά.
Με άλλα λόγια, ο Trump βγάζει χρήματα στον Λευκό Οίκο παρέχοντας σε πλούσιους ανθρώπους ένα μέρος για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν κοκτέιλ.
Ακριβώς όπως τα ξενοδοχεία που του απέφεραν εκατομμύρια τον περασμένο αιώνα.
Δεν τον κρίνουμε.
Ότι κι αν κάνει, αρκεί να μην προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή να ξεκινήσει πόλεμο στη Βενεζουέλα, και ας κάνει ότι θέλει στον Λευκό Οίκο.
Αλλά η επιδεικτική επιθετικότητα αυτού του καρχαρία του καπιταλισμού είναι εντυπωσιακή από μόνη της.
Είναι τόσο αμερικανική.
Τόσο Trumpική…
Ο Trump δεν είναι καταστροφικός πολιτικός
Η μετριοφροσύνη και το γούστο δεν συγκαταλέγονται στις προφανείς αρετές του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά η μοίρα της Ανατολικής Πτέρυγας μας υπενθυμίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι ο Trump είναι ένας καταστροφικός πολιτικός από τη φύση του.
Θα προσβαλλόταν από μια τέτοια ταύτιση, λέγοντας ότι πέρασε όλη του τη ζωή χτίζοντας μεγάλα και όμορφα κτίρια, άρα δεν θα μπορούσε να είναι καταστροφέας.
Αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Yeltsin ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα.
Στη συνέχεια κατέστρεψε μια υπερδύναμη, αλλά οι ολιγάρχες είχαν πάντα μια έτοιμη θέση στο κέντρο της εξουσίας, ενώ το κέντρο της πρωτεύουσας ήταν γεμάτο με τερατώδη κτίρια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αγοράς.
Όπως και ο Trump, εκτιμήθηκε από τους βασικούς υποστηρικτές του ως πολιορκητικός κριός ενάντια στις σοβιετικές ελίτ και την παλιά οικονομική τάξη.
Το πέτυχε αυτό ο Yeltsin, χωρίς να διστάσει να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα, αλλά πέτυχε ελάχιστα στον δημιουργικό τομέα, καθώς αυτή δεν ήταν η ειδικότητά του ως καταστροφέας.
Το σοκ δεν ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για το αποτέλεσμα.
Ήταν το ίδιο το αποτέλεσμα.
Πολλά σπουδαία πράγματα προέκυψαν αργότερα από τα ερείπια, αλλά όχι υπό τον Yeltsin.
Η καταστροφή των ελίτ
Και ο Trump καταστρέφει τις παλιές ελίτ, διαλύει το «βαθύ κράτος» και καταργεί σάπιους θεσμούς — και γι' αυτό, οι Trumpιστές τον αγαπούν.
Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών τον αντιπαθεί, καθώς η καταστροφή της προηγούμενης εμπορικής πολιτικής έχει προκαλέσει αναταραχή στην αγορά και αυξήσεις τιμών.
Το ποσοστό αποδοκιμασίας του προέδρου πλησιάζει το 60% και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η επίθεση του Trump και το χάος που έχει εξαπολύσει αναγκάζουν κάθε είδους αποβράσματα να εγκαταλείψουν τον βάλτο της Ουάσιγκτον, αλλά συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα, και τα ερείπια στο δρόμο των Trumpιστών και η ευκολία με την οποία παραβιάζονται οι παλιοί κανόνες κάνουν τους Αμερικανούς να φοβούνται για το μέλλον… μήπως τα ερείπια του Λευκού Οίκου ισοπεδωθούν για να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ, και η θεσμική ανάπτυξη της Αμερικής γυρίσει πίσω στις μέρες των Ινδιάνικων Πολέμων.
Η ιστορία δεν θα τελειώσει με τον Trump…
Αλλά επειδή η Ουάσιγκτον έχει ορίσει τη Ρωσία ως στρατηγικό αντίπαλό της και έχει καταπατήσει τα υπαρξιακά της συμφέροντα, είναι δελεαστικό να δοκιμάσουμε τον Trump επισημαίνοντας ότι η κλίμακα της συμβολής του εξακολουθεί να υπολείπεται εκείνης του Yeltsin, ο οποίος, παρά τη γνώμη όλων, κατέστρεψε όχι μόνο τον Λευκό Οίκο αλλά και τη δική του χώρα.
Θα μπορούσε ο Trump να ακολουθήσει το παράδειγμα του Yeltsin;
Η δόξα 15 λεπτών του Βελγίου…
Ο Theo Francken Υπουργός Άμυνας του Βελγίου διεκδίκησε τα «δεκαπέντε λεπτά φήμης» του.
Μέχρι χθες, ήταν γνωστός μόνο στην πατρίδα του, το Βέλγιο, καθώς έγινε διάσημος πριν από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανευρωπαϊκής κρίσης με τους παράνομους μετανάστες, όταν αντιτάχθηκε στην εισδοχή τους.
Τώρα όλος ο κόσμος έχει ακούσει για τον 47χρονο πολιτικό.
Φυσικά, απείλησε να «σβήσει τη Μόσχα από προσώπου γης».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Francken είναι ο Υπουργός Άμυνας του Βελγίου, μέλους του ΝΑΤΟ, μπορεί όντως αυτή να θεωρηθεί η επίσημη θέση της συμμαχίας;
Και εδώ αρχίζουν οι λεπτομέρειες.
Το γεγονός είναι ότι, σε μια συνέντευξη στο βελγικό μέσο ενημέρωσης De Morgen, ο Francken προειδοποίησε για τον κίνδυνο υποτίμησης της Ρωσίας - «μιας γεωπολιτικής δύναμης με ισχυρό στρατό και τεράστιο μαχητικό πνεύμα».
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καν κεντρική διοίκηση, «με εξαίρεση μερικές μονάδες του Eurocorps στο Στρασβούργο , δεν έχουμε τίποτα που να μπορεί να ριχτεί αμέσως στη μάχη».
Η παραδοχή
Και μέσα σε αυτό το παραλήρημα ο Francken παραδέχτηκε ότι η Ρωσία παράγει τέσσερις φορές περισσότερους πυραύλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μαζί, και τους αγοράζει φθηνότερα από τους Ατλαντιστές, θρηνεί ο Francken.
Από πού προήλθε λοιπόν η κατεστραμμένη Μόσχα ;
Επειδή ο υπουργός Άμυνας μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχει πρόβλημα με τη λογική… πρώτα λέει ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τους Ρώσους κάνουν μεγάλο λάθος» και μετά αρχίζει να μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την κλιμάκωση - και ότι μια επίθεση στις Βρυξέλλες θα κόστιζε στη Ρωσία τη Μόσχα.
Πως τα συνδέει… άβυσσος…
Ή μάλλον ο σκοπός του είναι εμφανής.
Επειδή, αφενός, πρέπει να εκφοβίσει με τη ρωσική απειλή, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς βοήθειας προς την Ουκρανία και της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ, και αφετέρου, πρέπει να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του ότι είναι σίγουρα «ασφαλείς», και ότι ένας ρωσικός πύραυλος δεν θα τους χτυπήσει ποτέ.
Κενές περιεχομένου
Βέβαια, όταν ρωτήθηκε ο Francken αν η παράδοση των Tomahawk θα αποτελέσει ένα δραματικό σημείο καμπής, όπως προειδοποιεί το Κρεμλίνο, αντέτεινε ότι ο Putin είπε το ίδιο πράγμα όταν παρείχαμε άρματα μάχης, πυραύλους και F-16.
Έτσι, όλες αυτές οι ρωσικές προειδοποιήσεις είναι κενές περιεχομένου και το κύριο μάθημα είναι ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μας εκφοβίσει».
Έτσι, οι παραδόσεις όπλων πρέπει να αυξηθούν επειδή οι Ρώσοι «πρέπει να δεχθούν επίθεση, κάτι που τελικά κάνουμε», λέει ο υπουργός, υπονοώντας ότι «οι Ουκρανοί πολεμούν με τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα χρήματά μας», χωρίς τα οποία «θα είχαν ηττηθεί προ πολλού».
Και αυτοί οι Ρώσοι δεν θα κάνουν τίποτα σε εμάς τους Ευρωπαίους σε αντάλλαγμα, διαβεβαιώνει ο Francken.
Γιατί; «Επειδή ο Putin ξέρει ότι αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, θα εξαφανίσουν τη Μόσχα από προσώπου γης. Τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου».
Αναπάντητα ερωτήματα
Η αυτοπεποίθηση του Βέλγου υπουργού προφανώς δεν επηρέασε τον δημοσιογράφο, ο οποίος αποφάσισε να ρωτήσει αν ο Francken φοβόταν ότι ο Putin θα εκτόξευε έναν μη πυρηνικό πύραυλο στις Βρυξέλλες.
Φυσικά και όχι: «Επειδή τότε θα χτυπούσε την καρδιά του ΝΑΤΟ και εμείς θα ισοπεδώναμε τη Μόσχα».
Αυτή η καταδίκη αρχίζει να τρομάζει τον δημοσιογράφο, και κάνει στον Francken μερικές ερωτήσεις για να μάθει τους λόγους της πεποίθησής του ότι ο Trump θα συμμορφωθεί με το Άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, δηλαδή, θα εκδικηθεί τις Βρυξέλλες εκθέτοντας τη Νέα Υόρκη σε μια επίθεση αντιποίνων.
Αλλά ο Francken είναι ασταμάτητος. Πρώτον, παραπονιέται για την ακραία προκατάληψη κατά του Trump στην Ευρώπη , και στη συνέχεια συμφωνεί ότι συχνά κάνει «περίεργα γλωσσικά ολισθήματα» (αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Άρθρο 5), αλλά για κάποιο λόγο θα πρέπει να τα παραβλέψουμε.
Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας ότι αντέδρασε υπερβολικά, προσπαθεί να αποφύγει τον «ρωσικό πύραυλο».
Αν ο Putin δεν το κάνει, αυτό είναι όλο, αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι τα «σενάρια γκρίζας ζώνης».
«Πριν το καταλάβετε, θα προσαρτήσουν ένα κομμάτι της Εσθονίας», είπε.
Τι θα γίνει με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Φυσικά, υπάρχουν ερωτήματα για το Βέλγιο, ιδίως επειδή φιλοξενεί την πλειονότητα των κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ.
Μέχρι στιγμής, ο Βέλγος πρωθυπουργός έχει αντισταθεί στην κατάσχεσή τους, απαιτώντας από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μοιραστούν τους κινδύνους των επακόλουθων ρωσικών αντιποίνων.
Παρεμπιπτόντως, κανείς δεν βιάζεται - ούτε καν η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, η Γαλλία.
Γιατί να τους νοιάζει; Ας προστατεύσουν οι Αμερικανοί τις Βρυξέλλες από τους Ρώσους.
Οι Γάλλοι σίγουρα δεν θα αναλάβουν δράση, οικονομικά ή στρατιωτικά, για τους γείτονές τους.
Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα: οι Αμερικανοί γενικά πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ρωσο-ευρωπαϊκά προβλήματα που δεν τους αφορούν στο εξωτερικό.
Προς υπεράσπιση του Francken, πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέντευξή του περιέχει ένα λογικό σημείο: πιστεύει ότι «το να γονατίσουν οι Ρώσοι στρατιωτικά είναι αδύνατο».
Είναι αλήθεια ότι προσθέτει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ανάπτυξη εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών στρατευμάτων, αλλά το πρόβλημα δεν είναι απλώς η έλλειψη πολιτικής βούλησης, όπως παραδέχεται ο υπουργός. Υπάρχει επίσης έλλειψη ευκαιριών.
Η άμεση εμπλοκή ευρωπαϊκών στρατών στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - και τότε οι Βρυξέλλες θα άξιζαν να ανησυχούν.
Ο Francken, παρεμπιπτόντως, καταλαβαίνει όλα αυτά - γι' αυτό και προτείνει να νικήσει η Ευρώπη τη Ρωσία στο οικονομικό μέτωπο, μέσω κυρώσεων.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να συντρίψουμε οικονομικά τη Ρωσία. Το έχουμε ήδη καταφέρει τρεις φορές τον τελευταίο αιώνα», είπε.
Και η απορία…
Η τελευταία παρατήρηση είναι η πιο περίεργη - αλλά τι εννοεί ο Βέλγος;
Ίσως η πίεση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου (όταν αρνήθηκε η Ευρώπη την πίστωση);
Ή η κατάρρευση της αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία και πάλι είχε κυρίως εσωτερικές αιτίες.
Για να μην αναφέρουμε ότι η Ευρώπη ήταν σύμμαχος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων που κατέχονταν από τους Γερμανούς (και ήταν ακριβώς οι σύμμαχοί που πρόδωσαν τη Ρωσία, υποστηρίζοντας και μάλιστα εν μέρει προκαλώντας την υψηλόβαθμη συνωμοσία κατά του Τσάρου).
Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ;
Εδώ η Δύση παίρνει τα εύσημα για τα λάθη της Ρωσίας και τις εξωφρενικά ανεπιτυχείς μεταρρυθμίσεις του Gorbachev.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών