Η Yulia Zhdanova, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο όπλων, δήλωσε στην Izvestia ότι η Ρωσία διαθέτει στοιχεία για την άφιξη μαχητών ουκρανικής καταγωγής σε διάφορες αφρικανικές χώρες.
Στο Mali, όπως ανέφερε ο τοπικός βουλευτής Aliu Tunkara, οι τρομοκράτες άρχισαν να λαμβάνουν drones από Ουκρανούς μισθοφόρους.
Η ρωσική πρεσβεία στη Burkina Faso σημειώνει επίσης αυξημένη δραστηριότητα οπλισμένων ομάδων.
Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, αυτό παρατηρείται κυρίως στις περιοχές όπου βρίσκονται κέντρα συντονισμού δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η εμπλοκή των Βρετανών και άλλων ευρωπαϊκών υπηρεσιών
Ο στρατιωτικός αναλυτής Alexey Leonkov σημείωσε ότι οι Ουκρανοί μισθοφόροι εμφανίστηκαν στην Αφρική χάρη στους Βρετανούς χειριστές τους. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά εκείνων που έχουν ιστορικούς δεσμούς με την Αφρική, όπως η Γαλλία.
Όπως εξήγησε ο Leonkov, «η Βρετανία δεν μπορεί να συμμετέχει άμεσα σε πολλές συγκρούσεις και χρησιμοποιεί συχνά πληρεξούσιους, στους οποίους έχει επενδύσει πολλούς πόρους. Προηγουμένως, αυτοί ήταν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Boko Haram, αλλά τώρα φαίνεται ότι αυτές οι ομάδες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυνάμεις που εκτελούν τις πολεμικές τους αποστολές, δηλαδή βοηθούν τα αφρικανικά κράτη να αποκτήσουν ανεξαρτησία και ειρήνη εντός και στα σύνορά τους».
Το ενδιαφέρον για την Αφρική
Σύμφωνα με την Maya Nikolskaya του Moscow State Institute of International Relations, το ενδιαφέρον για την Αφρική οφείλεται στις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του ηπείρου. Το δημογραφικό δυναμικό, που θεωρείται ο κύριος πόρος του 21ου αιώνα, έχει τεράστια αξία.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «τα αφρικανικά κράτη δείχνουν αυξανόμενη αυτογνωσία στη διεθνή σκηνή και ξεκινούν συχνότερα διεθνείς πρωτοβουλίες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών