Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται οικονομικός κατακλυσμός… Οι 3 πληγές που φοβούνται οι διαχειριστές, το δίμηνο «φωτιά» του 2025

Έρχεται οικονομικός κατακλυσμός… Οι 3 πληγές που φοβούνται οι διαχειριστές, το δίμηνο «φωτιά» του 2025
Οι διαχειριστές κεφαλαίων αποκαλύπτουν τις κορυφαίες ανησυχίες τους ενόψει του τέλους του έτους
Με την έναρξη του τέταρτου τριμήνου, οι διαχειριστές κεφαλαίων υιοθετούν πιο προσεκτική στάση, προτιμώντας να μειώσουν την έκθεση σε ρίσκο και να στραφούν σε πιο αμυντικά χαρτοφυλάκια με χαμηλότερη μεταβλητότητα.
Στην κορυφή των ανησυχιών τους βρίσκονται η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ιδιωτική πίστωση, ο επίμονος πληθωρισμός — και η ικανότητα της Federal Reserve να τον αντιμετωπίσει εν μέσω παρεμβάσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Για τον David Aujla, διαχειριστή κεφαλαίων στην Invesco, αυτό μεταφράζεται σε επενδύσεις υψηλής ποιότητας σε κρατικά ομόλογα αντί για πιστωτικό ρίσκο.
«Δεν θεωρούμε απαραίτητα ότι η ύφεση είναι άμεση, αλλά η ισορροπία των κινδύνων καθιστά συνετή μεγαλύτερη έκθεση σε πιο αμυντικά περιουσιακά στοιχεία σε αυτό το στάδιο», δήλωσε στο CNBC.

Ιδιωτική πίστωση και ανησυχίες για AI

Κύρια ανησυχία αποτελεί η πιθανή διάχυση προβληματικού πιστωτικού ρίσκου από τις ΗΠΑ σε άλλες αγορές, μετά την κατάρρευση των εταιρειών Tricolor και First Brands που σχετίζονται με τον κλάδο αυτοκινήτων.
Οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν πτώση στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ο κλάδος ανέκαμψε γρήγορα.
Ο Will Mcintosh-Whyte, διαχειριστής κεφαλαίων στο Rathbone Multi-Asset Portfolio Funds, τόνισε ότι η πρόσφατη αναταραχή στην ιδιωτική πίστωση «θα έπρεπε να βάζει σε σκέψη τους επενδυτές».
Οι Tricolor και First Brands «έδωσαν στους ομολογιούχους τους ένα πολυ-δισεκατομμυριακό πονοκέφαλο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κακής κατανομής κεφαλαίων στο σύστημα της σκιάς των τραπεζών.
Παράλληλα, οι φόβοι για φούσκα στην AI εξακολουθούν να απασχολούν τους επενδυτές.
Ο Derek Hynes, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στη Wellington Management, επισήμανε ότι «οι επενδύσεις και οι δαπάνες κεφαλαίου στην AI στηρίζουν την ανάπτυξη, αλλά οποιαδήποτε απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Ο κίνδυνος πληθωριστικής οικονομίας

Με τον πληθωρισμό να παραμένει επίμονος σε βασικές οικονομίες, κεντρικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ εν μέσω δασμών και της πίεσης του Trump προς τη Federal Reserve.
Ο John Wyn-Evans, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στη Rathbones, τόνισε ότι «μια θετική έκπληξη στον πληθωρισμό λόγω καθυστερημένων αποτελεσμάτων δασμών μπορεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο».
Ο πρώην πρόεδρος της ECB, Jean-Claude Trichet, δήλωσε στο CNBC ότι «πολλές αποφάσεις της παρούσας διοίκησης δεν έχουν ακόμη αφομοιωθεί από την αγορά, τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης», αναφερόμενος σε δασμούς, πολιτική μετανάστευσης και ελλείμματα.
Σύμφωνα με τον Trichet, όλα αυτά οδηγούν σε «κάποια μορφή πληθωριστικής οικονομίας χωρίς ανάπτυξη», που αποτελεί τον «κύριο κίνδυνο».
Η ικανότητα της Fed να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό εξαρτάται από την αξιοπιστία της — η οποία φέτος αμφισβητήθηκε λόγω της πίεσης από τον Trump για μείωση επιτοκίων, απόλυση του Jerome Powell και αλλαγές στην επιτροπή. Παρά τη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αναμένεται νέα μείωση τον Οκτώβριο.

Πρόκληση ή ευκαιρία

Οι αγορές επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σε οικονομία, πολιτική και γεωπολιτική, αλλά τα χρηματιστήρια «παραμένουν σχετικά ήρεμα» φέτος, σύμφωνα με τον Aujla.
«Οι αποκλίσεις στις αναπτυξιακές ταχύτητες, την πολιτική και τα κέρδη δημιουργούν ευκαιρίες, παρά φόβο», τόνισε.
Ο Hynes πρόσθεσε ότι οι διαφοροποιημένες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελούν «πηγή πιθανής μεταβλητότητας αλλά και ευκαιρίας».
Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Οκτώβριο, με τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ενώ η ανάπτυξη της Ευρώπης για το 2025 προβλέπεται στο 1,2%.
Η Fed μείωσε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ενώ η Bank of England και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση επιτοκίων και πληθωρισμού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές πίστωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης