Ενώ ο Donald Trump φαίνεται να έχει μετριάσει τις αναφορές του σχετικά με την πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πυραύλους μακράς εμβέλειας Tomahawk, το Κρεμλίνο συνεχίζει να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η τελευταία που σχολίασε επίσημα το θέμα εκ μέρους της Μόσχας ήταν η Maria Zakharova.
«Η Μόσχα έχει διατυπώσει τη θέση της με απόλυτη σαφήνεια, πληρότητα και βάθος, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σκεπτικό της», δήλωσε η Zakharova σε συνέντευξή της στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.
«Οι δηλώσεις δεν έγιναν για να προκαλέσουν αντιπαράθεση ή συζήτηση· έγιναν για να αποτρέψουν τέτοιες πιθανότητες, στηριζόμενες σε ουσιαστική επιχειρηματολογία.
Στόχος της Ρωσίας ήταν να εξηγήσει και να εκθέσει τα επιχειρήματά της».
Η Zakharova υπογράμμισε ότι οι ενστάσεις της Ρωσίας δεν βασίζονται απλώς στην αρχή ότι μια τέτοια προμήθεια είναι απαράδεκτη.
«Ναι, είναι απαράδεκτη — χωρίς καμία αμφιβολία», είπε.
«Αλλά εξίσου σημαντικό είναι το εξής: η πρόταση αντιφάσκει με το ίδιο το λεξιλόγιο της ειρήνης που η Δύση επικαλείται συνεχώς σε διάφορα διεθνή φόρουμ.
Η ιδέα της αποστολής πυραύλων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ρητορική της ειρήνης που οι δυτικοί αξιωματούχοι προβάλλουν τόσο συχνά».
Οι Tomahawk διαθέτουν εμβέλεια περίπου 1.500 μιλίων (περίπου 2.400 χιλιομέτρων), γεγονός που θα διεύρυνε δραστικά το φάσμα των πιθανών ουκρανικών στόχων εντός της Ρωσίας — συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών