Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Euronext στηρίζει το σχέδιο Merz για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου – Στόχος η ενοποίηση και ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών

To Euronext στηρίζει το σχέδιο Merz για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου – Στόχος η ενοποίηση και ενίσχυση των ευρωπαϊκών αγορών
Το Euronext είναι έτοιμο να συμβάλει στο επόμενο στάδιο ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών
Την πρόταση του Γερμανού Καγκελαρίου Friedrich Merz για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου χαιρέτισε ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext, Stéphane Boujnah, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται βαθύτερη ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Το Euronext καθοδηγείται διαχρονικά από τη βαθιά πεποίθηση ότι στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε μαζί, αντί να αποτυγχάνουμε μεμονωμένα.
Το Euronext είναι έτοιμο να συμβάλει στο επόμενο στάδιο ενοποίησης των ευρωπαϊκών αγορών, με στόχο τη δημιουργία μιας βαθύτερης δεξαμενής ρευστότητας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Boujnah σε δήλωσή του μέσω email.
Το Euronext, που διαχειρίζεται τα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών, του Δουβλίνου, της Λισαβόνας, του Μιλάνου, του Όσλο και του Παρισιού, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων και τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς. Η ανάγκη αυτής της ενοποίησης έχει επισημανθεί επανειλημμένα από οικονομικούς ηγέτες όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές «υπερβολικά κατακερματισμένες».
Ο Friedrich Merz, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη τη δική της ισχυρή κεφαλαιαγορά. «Χρειαζόμαστε ένα είδος Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου, ώστε επιτυχημένες εταιρείες όπως η γερμανική BioNTech να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θετική ήταν και η αντίδραση της Deutsche Börse, η οποία διαχειρίζεται το γερμανικό χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας την έκκληση του Merz για ισχυρότερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη. Σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι οι σημερινές αδυναμίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ενοποίησης και στη θεσμική πολυδιάσπαση.
«Με περισσότερες από 500 πλατφόρμες συναλλαγών, η ΕΕ έχει δημιουργήσει όχι μόνο την πιο κατακερματισμένη, αλλά και τη λιγότερο διαφανή αγορά στον κόσμο, αφού μόλις το 30% των συναλλαγών μετοχών πραγματοποιείται σε διαφανή χρηματιστήρια», ανέφερε η Deutsche Börse.
Η πρόταση Merz επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς, ικανής να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία, προσφέροντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια, μεγαλύτερη ρευστότητα και καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης