Διεθνή

Σε χαμηλό 30ετίας το μερίδιο του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα – Στο μικροσκόπιο ευρώ και λίρα

Σε χαμηλό 30ετίας το μερίδιο του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα – Στο μικροσκόπιο ευρώ και λίρα
Η σταθερότητα των διεθνών αποθεματικών παραμένει κρίσιμη για τη ρευστότητα και την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών
Το μερίδιο του δολαρίου στα διεθνή αποθέματα μειώθηκε στο 56,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2025, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Παρά την απότομη μείωση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, η ανάλυση σε σταθερούς όρους νομίσματος δείχνει ότι η πραγματική δομή των αποθεματικών παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη.
Ο βασικός παράγοντας για την υποχώρηση φαίνεται να είναι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως εξηγεί ο αναλυτής της Freedom Finance Global, Vladimir Chernov.
«Η πτώση του δολαρίου οφείλεται κυρίως στην επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου το 92% της κίνησης συνδέεται με την ανατίμηση άλλων νομισμάτων», σημειώνει ο Chernov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά δολαρίου είχε έντονες διακυμάνσεις λόγω των αποφάσεων για τους δασμούς των ΗΠΑ και των προσδοκιών για πιο ευνοϊκή πολιτική της Fed, ενώ η αυξημένη δραστηριότητα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, που έφτασε τα 9,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως, ενίσχυσε την αστάθεια.
Η σύνθεση των διεθνών αποθεματικών εμφανίζει μετατόπιση υπέρ των νομισμάτων που ενισχύθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως το ευρώ και η λίρα, χωρίς όμως να παρατηρείται δραματική «αποδολαριοποίηση». Ο συνολικός όγκος των κατανεμημένων αποθεματικών εκτιμάται σε 12–13 τρισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά ακόμη και μικρές μεταβολές σημαντικές για τη ζήτηση κρατικών τίτλων και τη ρευστότητα των swaps νομισμάτων.
Κατά το ίδιο διάστημα, το μερίδιο του ευρώ αυξήθηκε περίπου στο 21%, παρά τη μείωση των ονομαστικών υπολοίπων, φαινόμενο που είναι τυπικό σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Για τους εκδότες τίτλων, αυτό σημαίνει ελαφρώς πιο ακριβό δανεισμό σε δολάρια και μετατόπιση της αντιστάθμισης κινδύνου προς μη ομοσπονδιακά νομίσματα.
«Δεν πρόκειται για κατάρρευση των ονομαστικών αποθεματικών του δολαρίου, αλλά για την επίδραση της ανατίμησής του εν μέσω υψηλής αστάθειας», επισημαίνει ο Vladimir Chernov.
Προσθέτει ότι, εάν το δολάριο σταθεροποιηθεί και η Fed ακολουθήσει προσεκτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το μερίδιο του δολαρίου στα αποθεματικά αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 56% και 58% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Μια μέτρια άνοδος του μεριδίου του ευρώ παραμένει πιθανή, ενώ οι κύριοι κίνδυνοι συνδέονται με τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, τις αποφάσεις της Fed και τη γεωπολιτική κατάσταση.
Η σταθερότητα των διεθνών αποθεματικών παραμένει κρίσιμη για τη ρευστότητα και την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ οι κινήσεις σε δολάριο, ευρώ και λίρα θα παρακολουθούνται στενά από αναλυτές και επενδυτές παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης