Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η εμπλοκή της Ολλανδίας - Ενισχύει τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με νέες δυνάμεις στην Πολωνία

Βαθαίνει η εμπλοκή της Ολλανδίας - Ενισχύει τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με νέες δυνάμεις στην Πολωνία
Από τον Δεκέμβριο του 2025, η Ολλανδία θα αναπτύξει στην Πολωνία πυραυλικά συστήματα Patriot, νορβηγικούς πυραύλους NASAMS και προηγμένο εξοπλισμό αντιμετώπισης drones, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ
Το Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από τον Δεκέμβριο του 2025 θα σταθμεύσει στην Πολωνία πυραυλικά συστήματα Patriot αμερικανικής κατασκευής, πυραύλους NASAMS από τη Νορβηγία και προηγμένο εξοπλισμό αντιμετώπισης drones, με τη κίνηση να αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ.

Ολλανδικά F-35 στην Πολωνία

Από την 1η Σεπτεμβρίου, μια ολλανδική αποστολή μαχητικών F-35 επιχειρεί στην Πολωνία, όπου θα παραμείνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Τα αεροσκάφη πραγματοποιούν περιπολίες στον εναέριο χώρο, βοηθώντας στην προστασία του πολωνικού και του ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου.
«Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτό το σύνορο μαζί με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, Ruben Brekelmans, κατά την επιθεώρηση των μαχητικών.

Το ΝΑΤΟ επεκτείνει την παρακολούθηση στη Βαλτική

Η ανάπτυξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα ενισχύσει την παρακολούθηση στη Βαλτική Θάλασσα μετά από περιστατικά με drones στη Δανία, που διατάραξαν τη λειτουργία αεροδρομίων.
Οι νέες ενέργειες είναι μέρος της αποστολής «Baltic Guardian», η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο έπειτα από ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, ένα ή δύο drones εντοπίστηκαν κοντά στη Βάση Αεροπορίας Karup στη Δανία, όπου εδρεύουν ελικόπτερα, μονάδες εναέριας επιτήρησης και σχολή πτήσεων. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν πρόσφατα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, είχε προηγουμένως ανακοινώσει την αποστολή «Eastern Guardian» μετά από δεκάδες παραβιάσεις του πολωνικού εναέριου χώρου από drones. Η Βαρσοβία τα χαρακτήρισε ρωσικά, ενώ ο Rutte υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» για την προέλευσή τους, αν και οι έρευνες για τους σκοπούς τους συνεχίζονται.
Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει αναπτύξει ποτέ drones κατά χωρών του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης