Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εποχή στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη: Η Γερμανία σχεδιάζει «στρατό drones» και επαναφορά της θητείας!

Νέα εποχή στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη: Η Γερμανία σχεδιάζει «στρατό drones» και επαναφορά της θητείας!
Η υπόθεση με τα drones στην Πολωνίας λειτούργησε σαν καταλύτης: στη Γερμανία ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές για μια νέα εποχή στρατιωτικοποίησης, με τον Soeder να βάζει στο τραπέζι όχι μόνο «στρατό UAV» αλλά και την επιστροφή της θητείας.
Σχετικά Άρθρα
Η συζήτηση για ριζικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή άμυνα φουντώνει μετά το πρόσφατο επεισόδιο με drones πάνω από την Πολωνία.
Ο ηγέτης της Christian Social Union (CSU) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Marcus Soeder, μιλώντας στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ζήτησε τη δημιουργία ενός «στρατού drones» για τη Bundeswehr, την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά και –μακροπρόθεσμα– την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνατότητες ασφάλειας το συντομότερο δυνατόν.
Αυτό περιλαμβάνει έναν δικό μας στρατό drones, μια αντιπυραυλική ασπίδα για τη Bundeswehr και, σε βάθος χρόνου, την αποκατάσταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής υπηρεσίας», τόνισε.

Το επεισόδιο με τα 19 drones

Τη νύχτα της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι άγνωστα drones πέταξαν στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.
Η επιχείρηση αναχαίτισης εξελίχθηκε σε πραγματικό «αεροπορικό θρίλερ», όπου Πολωνικά F-16, Ολλανδικά F-35, Ιταλικά αεροσκάφη AWACS παρακολούθησης και ιπτάμενα τάνκερ, συμμετείχαν σε κοινή αποστολή υπό το ΝΑΤΟ για την εξουδετέρωση της απειλής.
Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk, εντοπίστηκαν 19 drones στον ουρανό.
Ωστόσο, το NATO διευκρίνισε αργότερα ότι δεν θεωρεί το περιστατικό ως επίθεση εναντίον της Πολωνίας.

Η ρωσική θέση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Βαρσοβία, υπογράμμισε ότι «η προσβολή στόχων στο έδαφος της Πολωνίας από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπήρξε ποτέ στον σχεδιασμό... δεν προσβάλαμε ποτέ τα εναέρια σύνορα».
Το Υπουργείο ανακοίνωσε μάλιστα την ετοιμότητά του να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με την Πολωνία για το ζήτημα της πτώσης drones στην επικράτειά της.
Η υπόθεση με τα drones στην Πολωνίας λειτούργησε σαν καταλύτης: στη Γερμανία ακούγονται πλέον ανοιχτά φωνές για μια νέα εποχή στρατιωτικοποίησης, με τον Soeder να βάζει στο τραπέζι όχι μόνο «στρατό UAV» αλλά και την επιστροφή της θητείας.
Ένα σενάριο που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ευρώπης και να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης