Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ τώρα ... - Τι θα γίνει με τα προγράμματα ρευστότητας;

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ τώρα ... - Τι θα γίνει με τα προγράμματα ρευστότητας;
H κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη έχει θέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επιφυλακή ενόψει μάλιστα και της συνεδρίασης αυτή την εβδομάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού των περισσοτέρων προγραμμάτων έκτακτης στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών.
Μέχρι στιγμής, ο Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει επισημάνει συνεδρίαση ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει για τα προγράμματα ρευστότητας στις αρχές του 2011, αλλά οι αναλυτές αναμένουν μία κίνηση νωρίτερα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στην πρότερη κατάσταση.
Σύμφωνα με την Barclays Capital, η ΕΚΤ δεν θα κάνει την αναμενόμενη κίνηση, καθώς οι πιέσεις στην Ιρλανδία, και εσχάτως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια. Μπορεί ο μηχανισμός να οριστικοποιήθηκε χτες, ωστόσο οι αγορές θα χρειαστούν χρόνο ώστε να αφομειώσουν τις νέες εξελίξεις. Ο Trichet θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις επόμενες κινήσεις του ώστε να μην προκληθούν νέες αναταράξεις στην διατραπεζική και διακρατική αγορά.
Η χρήση των προγραμμάτων ρευστότητας είναι συγκεντρωμένη στην ευρωζώνη, στις «περιφερειακές» οικονομίες, όπου οι τράπεζες έχουν αποκοπεί από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Στο τέλος του Οκτωβρίου, ιρλανδικές τράπεζες είχαν 130 δισ. ευρώ σε δάνεια που εκκρεμούν από την ΕΚΤ, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου. Επίσης, έχουν δανειστεί απευθείας από την ιρλανδική κεντρική τράπεζα – καθώς ορισμένες έχουν εξαντλήσει τις εξασφαλίσεις που απαιτούνται για να δανειστεί από την ΕΚΤ.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν η ΕΚΤ να αναθεωρήσει τις οικονομικές προβλέψεις της, τοποθετώντας την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης περίπου στο 1,6% το επόμενο έτος, από 1,4% που ήταν οι προβλέψεις Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης