Τελευταία Νέα
Διεθνή

BRICS: Δεν είμαστε κομπάρσοι αλλά πρωταγωνιστές - Μήνυμα αντίστασης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις

BRICS: Δεν είμαστε κομπάρσοι αλλά πρωταγωνιστές - Μήνυμα αντίστασης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις
Οι χώρες των BRICS βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των μετασχηματισμών, αρνούμενες να παίξουν τον ρόλο δεύτερου ή τρίτου βιολιού απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μήνυμα αντίστασης απέναντι στις δυτικές κυρώσεις και μονομερείς πρακτικές στέλνει η ομάδα χωρών των BRICS, αρνούμενη να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου. 
Η εισαγωγή δευτερογενών κυρώσεων δυσχεραίνει την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών ακόμη και μεταξύ «φιλικών» χωρών, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να εμποδίσει τη συνεργασία εντός των BRICS, δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva στις 8 Σεπτεμβρίου, ανοίγοντας την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας υπό την προεδρία του.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Vladimir Putin.
Ο Βραζιλιάνος ηγέτης υπογράμμισε ότι απέναντι στη στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζουν ορισμένα κράτη, οι BRICS οφείλουν να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην ενίσχυση της συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί και δασμολογικοί πόλεμοι πλήττουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.
Ο Ιρανός πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κυρώσεων, ενώ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τον σημερινό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο διεθνές σύστημα.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι BRICS αποτελούν τον κύριο μοχλό για την προώθηση αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις.

Το μέλλον του διεθνούς εμπορίου και η Δύση

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Valery Korneyev, «οι κανόνες του ΠΟΕ πρέπει να είναι δεσμευτικοί και για τη συλλογική Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαφορετικά, δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποίησαν τον ΠΟΕ για να επιβάλουν το άνοιγμα των αγορών σε τρίτους, αλλά όταν αυτό κατέστη πιο επωφελές για τις μη δυτικές χώρες, έπαψαν να τηρούν τους κανόνες.

Η κατεύθυνση του Παγκόσμιου Νότου

Όπως μετέδωσε η Rossiyskaya Gazeta, οι ηγέτες κατέληξαν στην ανάγκη οικοδόμησης ενός δικαιότερου διεθνούς συστήματος που θα αντανακλά τις τρέχουσες αλλαγές και θα απαντά αποτελεσματικά στις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Νότου.
Η σύνοδος, αν και δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις ή κοινά ανακοινωθέντα, έστειλε σαφές μήνυμα: ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και οι χώρες των BRICS βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των μετασχηματισμών, αρνούμενες να παίξουν τον ρόλο δεύτερου ή τρίτου βιολιού απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης