Νέο ιστορικό υψηλό σημειώνει η τιμή του χρυσού, φτάνοντας στις 3.611 δολ., εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Fed, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση.
Ειδικότερα, ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 3.611,65 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,61%. Το ασήμι παρέμεινε αμετάβλητο, διαπραγματευόμενο ταυτόχρονα στα 41,02 δολάρια. Η πλατίνα πρόσθεσε 1,42% στα 1.402,76 δολάρια ανά ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,37%, διαπραγματευόμενο στα 1.113,02 δολάρια ανά ουγγιά.
«Ο κύριος παράγοντας είναι τα στοιχεία απασχόλησης των ΗΠΑ και οι προσδοκίες πλέον ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά αποτελεί ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με πριν από τα στοιχεία για την απασχόληση», δήλωσε ο αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών της Capital.com, Kyle Rodda.
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Αύγουστο και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε σχεδόν τετραετές υψηλό 4,3%, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν και ενισχύοντας την περίπτωση μείωσης των επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει πλήρως μια μείωση επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, με πιθανότητα 8% για μια «μεγάλη» μείωση 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη, η οποία θα μπορούσε να δώσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το μέγεθος της αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων από την Fed.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο 37% φέτος, μετά από αύξηση 27% το 2024, λόγω της αδυναμίας του δολαρίου, των αγορών από κεντρικές τράπεζες, του χαλαρού νομισματικού περιβάλλοντος και της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε χρυσό στα αποθέματά της τον Αύγουστο, επεκτείνοντας τις αγορές πολύτιμου μετάλλου για 10ο συνεχόμενο μήνα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών