Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη για το πετρέλαιο, ανησυχία για τις ρωσικές προμήθειες - Στο +1,5% το Brent

Κέρδη για το πετρέλαιο, ανησυχία για τις ρωσικές προμήθειες - Στο +1,5% το Brent
Η άνοδος περιορίστηκε από την ανάκαμψη του δολαρίου

(upd) Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Τρίτη (2/9) τα συμβόλαια πετρελαίου, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εγείρει ερωτήματα για την ανθεκτικότητα των ρωσικών προμηθειών, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της πολιτικής της Ουάσιγκτον στους βασικούς καταναλωτές πετρελαίου.
Θετικά για τις τιμές λειτούργησαν και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν το πετρέλαιο του Ιράν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Οκτωβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε την ημέρα στο +1,5% και τα 69,14 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Οκτωβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε στο +2,5% και τα 65,59 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται, Brent και WTI σημείωσαν κέρδη 0,6% και 0,2% αντίστοιχα.
Για τον Αύγουστο 2025, οι τιμές υποχώρησαν περίπου 6%.

Ανησυχία για τις ρωσικές προμήθειες

Η Μόσχα και το Κίεβο έχουν εντείνει τις ανταλλαγές πυρών στη διάρκεια της τρεισήμισι ετών σύγκρουσής τους, με υπολογισμούς του Reuters να δείχνουν ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν θέσει εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεις που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 17% της ικανότητας διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, υποσχέθηκε «νέα βαθιά πλήγματα» κατά της Ρωσίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Η δέσμευσή του έρχεται εν μέσω στασιμότητας στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες να παρασύρουν τον Ρώσο ηγέτη, Vladimir Putin, σε διμερείς συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Ο Λευκός Οίκος, παράλληλα, αύξησε την έμμεση πίεση στους καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές ινδικών προϊόντων, τους οποίους απέδωσε στις συνεχιζόμενες αγορές ινδικού αργού από τη Μόσχα. Η Ινδία κατήγγειλε τα μέτρα ως «άδικα, αδικαιολόγητα και παράλογα».
Σε ακόμη ένα σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τη Δευτέρα επέμεινε στην κριτική του για τις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον–Ινδίας, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς μονόπλευρη καταστροφή». Επί του παρόντος, η Ουάσιγκτον δεν έχει κινηθεί ακόμη κατά της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο και σημαντικότερου αγοραστή ρωσικού πετρελαίου μετά την επιβολή των κυρώσεων της G7. Ο Putin, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), σε μία επίδειξη ενότητας του Παγκόσμιου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης