Νέα αύξηση σημειώθηκε στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο 2025, κατά 19% σε ετήσια σύγκριση, με το εν λόγω ποσό να φθάνει τα 291 δισ. δολάρια, παρά την άνοδο κατά 21 δισ. δολάρια στα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς λόγω των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Donald Trump.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% στα 338 δισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες εκτοξεύτηκαν κατά 10% φτάνοντας τα 630 δισ. δολάρια — ιστορικό υψηλό για τον μήνα Ιούλιο.
Να σημειωθεί πως ο φετινός Ιούλιος είχε λιγότερες εργάσιμες ημέρες σε σχέση με τον περσινό, οπότε το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι αν γινόταν αναπροσαρμογή γι' αυτή τη διαφορά, τα έσοδα θα ήταν αυξημένα κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια, οδηγώντας σε έλλειμμα περίπου 271 δισ. δολάρια.
Τα ακαθάριστα έσοδα από τελωνειακούς δασμούς τον Ιούλιο αυξήθηκαν στα 28 δισ. δολάρια, από περίπου 8 δισ. ένα χρόνο πριν.
Έτσι, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 37 τρισ. δολάρια, για τους πρώτους 10 μήνες του δημοσιονομικού έτους το συνολικό έλλειμμα ανέρχεται σε 1,629 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά 7% ή 112 δισ. σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών