Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα της Citi – Ακολουθεί εναλλακτική στρατηγική

Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα της Citi – Ακολουθεί εναλλακτική στρατηγική
Προβληματισμός επικρατεί στον όμιλο Citigroup για τη συρρίκνωση του τζίρου σε Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Βέλγιο και Ελλάδα.
Για τη χώρα μας το www.bankingnews.gr έχει πάρει θέση. Η θέση της Citibank Ελλάδος στην τραπεζική αγορά συρρικνώνεται δραματικά και η αντίδραση της τράπεζας είναι μειώσει το δίκτυο καταστημάτων της. Εμφανίζει 400 εκατομμύρια ευρώ ζημιά.
Τη Citigroup προβληματίζει κυρίως η δυσκολία πώλησης λιανικών τραπεζικών προϊόντων. Η τράπεζα δεν προτιμάται.
Οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι η μείωση ζήτησης για τη Citigroup θα επεκταθεί σταδιακά σε Γαλλία και Γερμανία.
Ήδη αρκετά παραρτήματα της Citigroup, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας Citibank Ελλάδος, έχουν περάσει στη θυγατρική συμμετοχών της Citigroup. Το ενδεχόμενο πώλησης ολόκληρων δικτύων χώρας αποτελεί ένα σενάριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Vikram Pandit σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το μέλλον του λιανικού εμπορίου τραπεζικών προϊόντων της Citi. Στόχος είναι η διατήρηση του προφίλ της τράπεζας, ως τραπεζικό ίδρυμα που εξυπηρετεί “πολίτες του κόσμου”, όμως οι πόλεις που θα διαθέτουν κατάστημα της Citi παγκοσμίως θα μειωθούν σε 100 εντός του επόμενου έτους. Οι 10 με 15 από αυτές θα βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, όπου η διείσδυση του χρηματοπιστωτικού ομίλου δεν έχει τελματωθεί. Για παράδειγμα, στην Πολωνία το δίκτυο της Citigroup διαθέτει 200 καταστήματα, με τη νέα όμως στρατηγική θα επικεντρωθεί κυρίως στην πρωτεύουσα Βαρσοβία και άλλη μία  μεε δύο πόλεις. Σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ο όμιλος αναμένεται να κρατήσει τα καταστήματά του σε 25 μόλις πόλεις.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Citigroup στρέφεται στο να καταστεί μια εναλλακτική και όχι κυρίαρχη πια τραπεζική πρόταση.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης