Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Η Ρωσία είναι ακραία απειλή για τις ΗΠΑ - Το διάταγμα που υπεγράφη

Trump: Η Ρωσία είναι ακραία απειλή για τις ΗΠΑ - Το διάταγμα που υπεγράφη
«Οι ενέργειες και οι πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης εξακολουθούν να αποτελούν μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το έγγραφο
Η Ρωσία φέρεται να αποτελεί... «ακραία απειλή» για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου.
«Οι ενέργειες και οι πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης εξακολουθούν να αποτελούν μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το έγγραφο.
Επιπλέον, αιτιολογεί την επιβολή δασμών ύψους 25% στην Ινδία ως εξής:

«Διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πετρέλαιο από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισαγωγές από την Ινδία στην τελωνειακή επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό κατ' αξίαν ύψους 25%»

Το πλήρες κείμενο στον Λευκό Οίκο:

Με την εξουσία που μου παρέχεται ως Πρόεδρος από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, περιλαμβανομένων του Νόμου περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Εκτάκτου Ανάγκης (50 USC 1701 επ.), του Νόμου περί Κατάστασης Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης (50 USC 1601 επ.), του άρθρου 604 του Νόμου περί Εμπορίου του 1974, όπως τροποποιήθηκε (19 USC 2483), και του άρθρου 301 του Τίτλου 3 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, διατάσσω τα εξής:

Άρθρο 1. Ιστορικό.
Το Εκτελεστικό Διάταγμα 14066 της 8ης Μαρτίου 2022 (Απαγόρευση Ορισμένων Εισαγωγών και Νέων Επενδύσεων σε Σχέση με τις Συνεχιζόμενες Προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Υπονόμευση της Κυριαρχίας και της Εδαφικής Ακεραιότητας της Ουκρανίας), επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί με το Εκτελεστικό Διάταγμα 14024 της 15ης Απριλίου 2021 (Δέσμευση Περιουσίας σε Σχέση με Ορισμένες Επιβλαβείς Ξένες Ενέργειες της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας), ώστε να περιλάβει και τις ενέργειες της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ασυνήθιστης και εξαιρετικής απειλής κατά της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, το Διάταγμα 14066 απαγόρευσε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ορισμένων προϊόντων προέλευσης Ρωσικής Ομοσπονδίας, περιλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, των παραγώγων πετρελαίου και προϊόντων απόσταξης.

Έχοντας λάβει πρόσθετες πληροφορίες από ανώτατους αξιωματούχους σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και κατόπιν αξιολόγησης αυτών, διαπιστώνω ότι η εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιγράφεται στο Εκτελεστικό Διάταγμα 14066 εξακολουθεί να υφίσταται και ότι οι πολιτικές και ενέργειες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν να συνιστούν ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, κρίνω ότι είναι αναγκαία και ενδεδειγμένη η επιβολή πρόσθετου δασμού κατ' αξίαν (ad valorem) στις εισαγωγές προϊόντων από την Ινδία, η οποία προμηθεύεται άμεσα ή έμμεσα πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης. Κατά την εκτίμησή μου, η επιβολή των εν λόγω δασμών, σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα μέτρα, θα συμβάλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που περιγράφεται στο Εκτελεστικό Διάταγμα 14066.

Άρθρο 2. Επιβολή Δασμών.
(α) Διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση της Ινδίας εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πετρέλαιο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

(β) Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισαγωγές από την Ινδία στην τελωνειακή επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών υπόκεινται σε πρόσθετο δασμό κατ' αξίαν ύψους 25%.

Με την επιφύλαξη του άρθρου 3 της παρούσας διαταγής, ο εν λόγω δασμός εφαρμόζεται στα εμπορεύματα που εισέρχονται για κατανάλωση ή εξάγονται από αποθήκη για κατανάλωση στις 12:01 π.μ. (ώρα EDT), 21 ημέρες μετά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος διατάγματος, εξαιρουμένων εκείνων:

Που έχουν φορτωθεί σε πλοίο στο λιμάνι φόρτωσης και έχουν τεθεί σε τελική διαμετακόμιση προς τις ΗΠΑ πριν από τις 12:01 π.μ. EDT της 21ης ημέρας· και

Που εισέρχονται ή εξάγονται για κατανάλωση πριν από τις 12:01 π.μ. EDT της 17ης Σεπτεμβρίου 2025.

Άρθρο 3. Πεδίο εφαρμογής των Δασμών και Συσσώρευση.
(α) Ο δασμός κατ' αξίαν του άρθρου 2 προστίθεται σε οποιουσδήποτε άλλους ισχύοντες δασμούς, τέλη ή φόρους, εκτός αν πρόκειται για εισαγωγές που υπόκεινται σε ενέργειες βάσει του άρθρου 232 του Νόμου περί Επέκτασης Εμπορίου του 1962, οπότε δεν εφαρμόζεται ο πρόσθετος δασμός του παρόντος.

(β) Δεν εφαρμόζεται σε είδη που εξαιρούνται σύμφωνα με το 50 USC 1702(β).

(γ) Δεν εφαρμόζεται σε προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II του Εκτελεστικού Διατάγματος 14257 της 2ας Απριλίου 2025, όπως τροποποιήθηκε.

(δ) Ο δασμός του Εκτελεστικού Διατάγματος 14257 εφαρμόζεται επιπροσθέτως του παρόντος, όπου συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

(ε) Πλην των προϊόντων που είναι επιλέξιμα για εισαγωγή υπό «εγχώριο καθεστώς» σύμφωνα με το 19 CFR 146.43, όλα τα προϊόντα που υπόκεινται στον δασμό και εισέρχονται σε Ζώνη Εξωτερικού Εμπορίου μετά τις 12:01 π.μ. EDT 21 ημέρες από την έκδοση του παρόντος, πρέπει να εισέρχονται υπό το «προνομιούχο ξένο καθεστώς» όπως ορίζεται στο 19 CFR 146.41.

Άρθρο 4. Εξουσιοδότηση Τροποποίησης.
(α) Διατηρώ το δικαίωμα τροποποίησης του παρόντος διατάγματος εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα ή αλλάξουν οι συνθήκες.

(β) Σε περίπτωση αντιποίνων από ξένη χώρα, δύναμαι να προβώ σε τροποποιήσεις προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μέτρων.

(γ) Εάν η κυβέρνηση της Ρωσίας ή άλλη επηρεαζόμενη χώρα αναλάβει ουσιώδη μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, το διάταγμα δύναται να τροποποιηθεί αναλόγως.

Άρθρο 5. Παρακολούθηση και Συστάσεις.
(α) Ο Υπουργός Εμπορίου, σε συνεργασία με συναρμόδιους Υπουργούς, θα διαπιστώνει εάν άλλες χώρες εισάγουν πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης και θα υποβάλλει σχετικές εισηγήσεις στον Πρόεδρο.

(β) Ο Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί την κατάσταση και συνεργάζεται με άλλους αξιωματούχους για τυχόν εξελίξεις.

(γ) Ο Υπουργός Εξωτερικών δύναται να προτείνει πρόσθετα μέτρα αν τα υπάρχοντα δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά ή αν υπάρξουν αντίποινα.

Άρθρο 6. Εξουσιοδοτήσεις.
(α) Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με άλλους φορείς, εξουσιοδοτείται να εκδώσει κανονισμούς και να ασκήσει εξουσίες που παρέχονται από την IEEPA, κατά περίπτωση.

(β) Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, δύναται να τροποποιήσει τον Εναρμονισμένο Δασμολογικό Πίνακα.

(γ) Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του διατάγματος.

Άρθρο 7. Ορισμοί.
(α) «Πετρέλαιο Ρωσικής Ομοσπονδίας»: Αργό πετρέλαιο ή προϊόντα πετρελαίου εξαγόμενα ή διυλισμένα από τη Ρωσία.
(β) «Έμμεση εισαγωγή»: Εισαγωγή μέσω τρίτων χωρών ή μεσαζόντων, όπου η προέλευση του πετρελαίου μπορεί εύλογα να εντοπιστεί στη Ρωσία.

Άρθρο 8. Διαχωρισμός.
Εάν κάποια διάταξη του παρόντος κριθεί άκυρη, το υπόλοιπο του διατάγματος παραμένει σε ισχύ.

Άρθρο 9. Γενικές Διατάξεις.
(α) Τίποτα στο παρόν δεν περιορίζει ή παρεμποδίζει:
(i) τις αρμοδιότητες εκτελεστικού οργάνου· ή
(ii) τις αρμοδιότητες του Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού για δημοσιονομικά ή νομοθετικά ζητήματα.
(β) Το παρόν εκτελείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη διαθεσιμότητα πόρων.
(γ) Το παρόν διάταγμα δεν δημιουργεί οποιοδήποτε δικαίωμα ή έννομο συμφέρον εκτελεστό από τρίτους κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ή των υπηρεσιών τους.

Καταγραφή_405.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης