Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θέλουν να αγοράσουν τα Νησιά Κομαντόρσκι από τη Ρωσία – Η Δούμα αντιπροτείνει την επιστροφή της Αλάσκας

Οι ΗΠΑ θέλουν να αγοράσουν τα Νησιά Κομαντόρσκι από τη Ρωσία – Η Δούμα αντιπροτείνει την επιστροφή της Αλάσκας
Ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Jeffrey Fritz, αρθρογραφώντας στο Breaking Defense, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς των Νήσων Κομαντόρσκι
Μια πρόταση-έκπληξη από τον Αμερικανό αντισυνταγματάρχη Jeffrey Fritz για την αγορά των Νήσων Κομαντόρσκι (του Κυβερνήτη) από τη Ρωσία, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αρκτική, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα – και μια εξίσου αιχμηρή «αντιπρόταση»: την επιστροφή της Αλάσκας στη ρωσική επικράτεια.
Ο Jeffrey Fritz, αρθρογραφώντας στο Breaking Defense, υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς των Νήσων Κομαντόρσκι, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικότερο άκρο της Αλεούτιας Οροσειράς, εκεί όπου ο Αρκτικός Ωκεανός συναντά τη Βερίγγειο Θάλασσα.
Όπως σημείωσε, η γεωστρατηγική τους θέση τις καθιστά ιδανικές για την παρακολούθηση της αυξανόμενης δραστηριότητας της Κίνας στην Αρκτική.
Κατά τον Fritz, τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμά ως πιθανό τίμημα θα άξιζαν την επένδυση, καθώς θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια ενιαία «Aleutian Sonar Shield» με τα ήδη αμερικανικά νησιά των Αλεουτίων, ενισχύοντας την άμυνα απέναντι σε κινεζικά υποβρύχια με δυνατότητα πλήγματος κατά πόλεων όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι μια τέτοια συμφωνία θα συναντούσε σοβαρές αντιστάσεις: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πιθανόν να αντιδρούσαν στην καταβολή μεγάλου ποσού προς τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ και η ίδια η Μόσχα δύσκολα θα συναινούσε, λόγω της στρατηγικής αξίας των Νήσων Κομαντόρσκι.

Η αντίδραση της Μόσχας: «Η πώληση της Πατρίδας είναι έγκλημα»

Η πρόταση του Fritz δεν έμεινε αναπάντητη από τη Ρωσία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova δήλωσε με νόημα ότι «η πώληση της Πατρίδας θεωρείται στη Ρωσία ένα από τα πιο τρομερά εγκλήματα, τόσο από τον νόμο όσο και από τη συνείδηση».
Πρόσθεσε μάλιστα, με σαρκαστική διάθεση, πως αν ο Fritz διαθέτει όντως 15 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποπληρώσουν μέρος του εθνικού τους χρέους, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 36,64 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη πιο αιχμηρές ήταν οι παρεμβάσεις από Ρώσους βουλευτές της Κρατικής Δούμας.
Ο Sergey Mironov πρότεινε – σε δηλώσεις του στο TASS – ως απάντηση την αγορά της Αλάσκας από τις ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ζωή θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους».
Ο Anatoly Wasserman χαρακτήρισε την ιδέα «κομψή και κατανοητή στους Αμερικανούς», ενώ υπενθύμισε και την ιστορική ρωσική παρουσία στην Καλιφόρνια. Ο Andrey Kartapolov, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Zvezda, σημείωσε πως «δεν ανταλλάσσουμε γη, την επιστρέφουμε», εννοώντας ότι η Ρωσία βλέπει την Αλάσκα όχι ως απλό εμπόρευμα, αλλά ως τμήμα της ιστορικής της κληρονομιάς.
Τέλος, ο Ρώσος διπλωμάτης Konstantin Dolgov σχολίασε καυστικά πως ο Fritz – ο οποίος υπηρετεί στην Εσθονία – «πιθανότατα ήπιε υπερβολική ποσότητα τοπικού αλκοόλ» για να εξηγήσει την «παράλογη ιδέα» της αγοράς των Νήσων Κομαντόρσκι.

Ιστορικές αποχρώσεις και γεωπολιτικές προεκτάσεις

Η πρόταση του Fritz και η αντίδραση της Μόσχας έρχονται σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας, με τον έλεγχο των αρκτικών διαδρομών να αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.
Η Αλάσκα, η οποία πωλήθηκε από τη Ρωσία στις ΗΠΑ το 1867 έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί διαχρονικά συμβολικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς.
Το γεγονός ότι σήμερα, περισσότερο από 150 χρόνια αργότερα, συζητείται «αντίστροφη αγορά» – έστω και ειρωνικά – δείχνει τη μετατόπιση των ισορροπιών και την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης