(upd) Υπό πίεση βρέθηκαν την Τρίτη 22/7 οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους δασμούς, ενώ παράλληλα εξετάζουν σωρεία εταιρικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο.
Η ανησυχία των επενδυτών εντάθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο για την επιβολή δασμών ύψους 30% στις εισαγωγές αγαθών από την ΕΕ, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.
Παρόλο που οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, ο χρόνος πιέζει και η προοπτική συμφωνίας παραμένει αβέβαιη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη διατήρηση ενός βασικού δασμού 10%, ωστόσο σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ φέρονται να ζητούν περισσότερες παραχωρήσεις, με απαιτήσεις για ελάχιστο δασμό 15% ή και περισσότερο.
Στο μεταξύ, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, με τη Γερμανία ανάμεσά τους, εξετάζουν την ενεργοποίηση μηχανισμών «αντικαταναγκασμού» κατά αμερικανικών υπηρεσιών, αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η προσοχή στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα
Με την εμπορική προθεσμία να πλησιάζει, οι επενδυτές εξετάζουν εξονυχιστικά τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για να εντοπίσουν τυχόν σημάδια επιπτώσεων από την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αντίκτυπος της ενίσχυσης του ευρώ, το οποίο κατέγραψε άνοδο 9% κατά το δεύτερο τρίμηνο, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις εξαγωγές του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Η ελβετική Lindt & Spruengli αύξησε την πρόβλεψή της για την οργανική ανάπτυξη πωλήσεων το 2025 στο 9%-11% από προηγούμενο στόχο 7%-9%, επικαλούμενη την αυξημένη πίστη των καταναλωτών και τη στροφή προς τα premium προϊόντα.
Η νορβηγική Norsk Hydro ανακοίνωσε αύξηση 33% στα βασικά κέρδη του δευτέρου τριμήνου, με ώθηση από τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου και ενέργειας.
Αντίθετα, η ελβετική τράπεζα Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 35% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, υποχωρώντας κάτω από τις προσδοκίες, λόγω αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και ζημιών από την πώληση της θυγατρικής της στη Βραζιλία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Mitie ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 10,1% στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2026, χάρη σε νέες συμβάσεις και καλύτερη υλοποίηση έργων.
Αναμονή για αποφάσεις από την ΕΚΤ
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργότερα αυτή την εβδομάδα, καθώς το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο στην Ευρώπη παραμένει υποτονικό.
Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2%.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – την όγδοη σε διάστημα ενός έτους – αλλά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανόν να κάνει παύση τον Ιούλιο λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα στο -0,41% και τις 544,34 μονάδες (σχεδόν αμετάβλητος για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 24.041,91 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε σε νέο ρεκόρ μετά από άνοδο 0,12% στις 9.023,81 μονάδες.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών