Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους δασμούς 30% του Trump – Ήταν γροθιά στο πρόσωπο, λένε οι εξαγωγείς

Σοκ και δέος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τους δασμούς 30% του Trump – Ήταν γροθιά στο πρόσωπο, λένε οι εξαγωγείς
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικό εμπόριο αγαθών ύψους 867 δισ. ευρώ το 2024
Η ανακοίνωση του Donald Trump το Σάββατο 12 Ιουλίου για την επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στις επιχειρήσεις και δή σοτυς εξαγωγείς
Οι δασμοί, οι οποίοι αποτελούν σημαντική αύξηση από τον βασικό συντελεστή 10% που ισχύει σήμερα, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Παρόλο που η ΕΕ είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να ήταν έτοιμη να αποδεχτεί όρους παρόμοιους με αυτούς που εξασφάλισε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, η παρούσα «συμφωνία» οδήγησε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επανεκτιμήσουν τη στάση τους.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Κυριακής (13/7) για να συζητήσουν την απάντηση.
Ωστόσο, ήδη από το Σάββατο (12/7), οι αντιδράσεις καλούσαν σε ενότητα και τόνιζαν τη δύναμη του μπλοκ στο εμπόριο — ενώ παράλληλα ζητούσαν από τις Βρυξέλλες να απαντήσουν σθεναρά στη κίνηση της Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με συνολικό εμπόριο αγαθών ύψους 867 δισ. ευρώ το 2024.
Η επιστολή του Trump είναι «αυθάδης και ένα χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Bernd Lange, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν εντατικά «για περισσότερες από τρεις εβδομάδες».
Πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα της ΕΕ «πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή όπως έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα (14/5), και να ακολουθήσει σύντομα η δεύτερη λίστα»

Η βιομηχανία προειδοποιεί για σοβαρές απώλειες

Η γερμανική βιομηχανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αντέδρασε άμεσα.
«Η ανακοίνωση του Προέδρου Trump είναι καμπανάκι κινδύνου για τη βιομηχανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού,» δήλωσε η Federation of German Industries (BDI) σε ανακοίνωση που επικαλείται το AFP.
Η ομοσπονδία κάλεσε το Βερολίνο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αμερικανική κυβέρνηση να «βρουν πολύ γρήγορα λύσεις και να αποφύγουν την κλιμάκωση (του εμπορικού πολέμου)».
Οι συνεχιζόμενες απειλές για δασμούς έχουν ήδη οδηγήσει τις γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο τομέας τροφίμων και ποτών της ΕΕ επίσης θα είναι από τους πιο σοβαρά πληγέντες από τον δασμό 30%.
Η ένωση ιταλικών οινοπαραγωγών UIV δήλωσε το Σάββατο (12/7) ότι η επιστολή του Trump έγραψε «τη σκοτεινότερη σελίδα στις σχέσεις των δύο ιστορικών συμμάχων και ότι αυτό οι δασμοί αποτελούν γροθιά στο στομάχι»
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για τα ευρωπαϊκά κρασιά, αντιπροσωπεύοντας το 27% της αξίας των εξαγωγών και το 21% του όγκου.
Αν εφαρμοστεί, ένας δασμός 30% στο κρασί θα ισοδυναμούσε με embargo στο 80% των ιταλικών εξαγωγών κρασιού, ανέφερε η ένωση.
«Σε αυτό το σημείο, η τύχη μας και εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας εξαρτάται από τον επιπλέον χρόνο που θα είναι καθοριστικός, γιατί είναι αδιανόητο να κατευθυνθούν αυτά τα αποθέματα κρασιού σε άλλες αγορές βραχυπρόθεσμα,» δήλωσε ο Πρόεδρος της UIV, Lamberto Frescobaldi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης