Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vertigo για τις αγορές του ευρώ από το δασμό 30% του Trump προβλέπουν οι ειδικοί – Η διαπραγμάτευση και το οριστικό deal

Vertigo  για τις αγορές του ευρώ από το δασμό 30% του Trump προβλέπουν οι ειδικοί – Η διαπραγμάτευση και  το οριστικό deal
Oι αγορές πρέπει να ‘’τιμολογήσουν’’ όχι απαραίτητα την πιθανότητα να εφαρμοστεί πλήρως αλλά τουλάχιστον ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο πως μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς την κύρια αγορά της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμό 30% και απλώς δεν θα μπορέσει να το αντέξει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Donald Trump ανακοίνωσε το Σάββατο 12 Ιουλίου  ότι από την 1η Αυγούστου θα επιβάλλεται δασμός 30% σε προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό.
Η ΕΕ είχε αρχικά ελπίσει να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το μπλοκ των 27 χωρών, αλλά μέχρι τη δημοσίευση του Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν σαφές αν θα λάμβανε επιστολή με ανακοίνωση περισσότερων δασμών ή πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Trump ανακοίνωσε νέους δασμούς για αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Βραζιλία, καθώς και έναν δασμό 50% στον χαλκό.

Πώς αντέδρασαν οι αναλυτές 


Michael Brown, Senior Market Strategist, Pepperstone, Λονδίνο:
«Απομένουν ακόμη τρεις εβδομάδες μέχρι την 1η Αυγούστου, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μια αιωνιότητα.
Και πάλι, θεωρώ ότι είναι μέρος αυτής της στρατηγικής ‘κλιμάκωσης για να υπάρξει αποκλιμάκωση’, με στόχο να φέρει τους συνομιλητές στο τραπέζι και να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις.
Όσον αφορά ειδικά την περίπτωση της ΕΕ, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η απειλή (από τον Trump) πριν λίγες μέρες ήταν 50%.
Ο κίνδυνος είναι αν η ΕΕ, δεδομένου ότι όλες οι αναφορές λένε πως η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ είναι κοντά, το εκλάβει αρνητικά και πει:
‘Εντάξει, τότε θα εφαρμόσουμε αντίμετρα’ και μετά η κατάσταση αρχίσει να κλιμακώνεται ξανά.
Αυτό θα άλλαζε ουσιαστικά την εκτίμηση, από το ‘είναι ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα’.
Ανάλογα με το τι θα γίνει στις επόμενες 24 ώρες, φαντάζομαι ότι η άμεση αντίδραση θα είναι αρνητική για το ευρώ και τα περιουσιακά στοιχεία της ευρωζώνης.
Στη συνέχεια, καθώς θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις, θα επιστρέψει η ερώτηση αν όλο αυτό είναι απλώς μια διαπραγματευτική τακτική.
Σίγουρα πιστεύω ότι η πρώτη αντίδραση θα είναι πως αν τεθεί σε ισχύ, είναι πολύ καταστροφικό και οι αγορές πρέπει να ‘’τιμολογήσουν’’ όχι απαραίτητα την πλήρη πιθανότητα να εφαρμοστεί, αλλά τουλάχιστον ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο πως μια οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς την κύρια αγορά της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμό 30% και απλώς δεν θα μπορέσει να το αντέξει.»

Karl Schamotta, Chief Market Strategist, Corpay, Τορόντο:
«Οι επενδυτές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης εβδομάδας προετοιμαζόμενοι για ένα ευρύτερο πρόγραμμα δασμών από τον πρόεδρο, αλλά στο 30%, η σημερινή κίνηση μάλλον ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Παρότι οι αυξανόμενοι δασμοί αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τις ίδιες τις ΗΠΑ, είναι λογικό να περιμένουμε το ευρώ και το μεξικανικό πέσο να βρεθούν υπό ανανεωμένες πιέσεις πώλησης στο άνοιγμα της ασιατικής συνεδρίασης.
Κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει σαφές ότι η προστατευτική ατζέντα του Trump δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς στα νομίσματα, στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ή στα μέτρα μεταβλητότητας. Έρχεται μια στιγμή συνθηκολόγησης – είτε στις χρηματοπιστωτικές αγορές είτε στον ίδιο τον Λευκό Οίκο.»

Mathieu Savary, Chief Strategist - Europe, BCA Research, Μόντρεαλ:
«Η στρατηγική του Trump είναι να κάνει υπερβολικές απαιτήσεις, μετά να τις περιορίσει, μετά να ξανακάνει άλλη μια πίεση για να κερδίσει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής και τελικά να εμφανιστεί μια συμφωνία. Είναι ένα πλαίσιο που θυμόμαστε από την πρώτη προεδρία του Trump και αυτό συμβαίνει τώρα.»
«Ό,τι κι αν λέγεται τώρα δεν έχει σημασία – σημασία έχει πού θα καταλήξουμε.»
Ο Savary είπε ότι αναμένει πως η Ευρώπη τελικά «θα αναγκαστεί να αποδεχθεί έναν δασμό 10%, αλλά αυτό είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί στην πραγματικότητα να διαχειριστεί.»

Mark Malek, Chief Investment Officer, Siebert Financial, Νέα Υόρκη:
«Αν κοιτάξετε τις 22 ή 23 επιστολές που στάλθηκαν, το 30% είναι πλέον ο μέσος προτεινόμενος δασμός, που είναι σημαντικά υψηλότερος από το 10% που η αγορά θεωρούσε ως βασικό σενάριο.»
Αν αυτό το νέο υψηλότερο επίπεδο δασμών παραμείνει, «θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και στην αμερικανική οικονομία, δεδομένου ότι εισάγουμε τα πάντα, από πολυτελή αυτοκίνητα μέχρι βιομηχανικά χημικά.»
«Οι αγορές κινούνταν ανοδικά με την υπόθεση ότι αυτές οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν.
Αλλά αυτή η αίσθηση ασφάλειας θα μετατραπεί σε εμπόδιο για την αγορά, εκτός αν υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η αγορά πρόσφατα έδινε στον Trump περιθώριο στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, αλλά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μπορεί να ανατρέψει αυτή την ισορροπία, αν οι εταιρείες ανακοινώσουν χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή προειδοποιήσεις για τον αντίκτυπο των δασμών στα μελλοντικά έσοδα και κέρδη τους.»
«Μια συνεδρίαση όπως η χθεσινή (Παρασκευή 11/7) δεν ήταν μεγάλη πτώση, αν σκεφτούμε ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε λίγο κάτω από ιστορικά υψηλά, και λίγο πριν από την περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Αλλά αν οι αγορές σταματήσουν να δίνουν στον Trump το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ποιος ξέρει;»

Sam Stovall, Market Strategist, CFRA, Πενσιλβάνια:
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα διατηρήσουν στάση αναμονής και ότι στο τέλος οι αγορές θα αντιδράσουν στην όποια βεβαιότητα.
Αυτή θα έρθει αν δούμε απρόσμενα υψηλή μέτρηση του πληθωρισμού, καθώς οι δασμοί θα περνούν σταδιακά στα ‘‘σκληρά’’ δεδομένα»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης