Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με Macron και Starmer - Η βρώμικη κόντρα… πίσω από τα χαμόγελα - Ο Trump τους σπέρνει… χάος

Τι συμβαίνει με Macron και Starmer - Η βρώμικη κόντρα… πίσω από τα χαμόγελα - Ο Trump τους σπέρνει… χάος
Oι Βρετανοί δείχνουν ότι «είναι έτοιμοι να πουλήσουν την ψυχή τους για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ» λέει Γάλλος αξιωματούχος από το κόμμα Renew
Παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης και αποκατάστασης των σχέσεων Βρετανίας – Γαλλίας, ο πρωθυπουργός Keir Starmer και ο πρόεδρος Emmanuel Macron γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες εστίες έντασης μεταξύ των δύο πλευρών...
Αν και εμφανίζονται ως Σύμμαχοι, οι διαφορές τους απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και οι διμερείς συμφωνίες, αναδεικνύουν βαθιές ρήξεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Keir Starmer και ο Emmanuel Macron έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας.
Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που δημιουργεί εντάσεις: ο Donald Trump αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.

Στο Λονδίνο ο Macron

Η άφιξη του προέδρου της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα — η πρώτη επίσημη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου μετά τον Nicolas Sarkozy το 2008 — αποτελεί ένδειξη φιλίας μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων.
Από τότε που ο Starmer ανέλαβε τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός, οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει θερμή σχέση, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιδιώκει να αμβλύνει τις παλιές εντάσεις όχι μόνο με τη Γαλλία, αλλά και με την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνάντησή τους υπόσχεται πολλά: στενότερη αμυντική συνεργασία, νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη και πρόοδο στη συνεργασία στον πυρηνικό τομέα.
Δεν λείπει και η φιλοξενία στο κάστρο του Windsor από τον Βασιλιά Κάρολο για τον πρόεδρο της Γαλλίας και την πρώτη κυρία.
Ωστόσο, πίσω από τις χειραψίες και τα χαμόγελα, λεπτές ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται σε αυτήν τη διασυνοριακή «ανδρική φιλία».

Η παράμετρος Trump

Το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν μέχρι στιγμής συντονιστεί στενά στην προσπάθεια να κρατήσουν τον Donald Trump «μέσα στο δωμάτιο» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Καθώς όμως δεν σημειώνεται πρόοδος, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αρχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η άλλη πλευρά διαχειρίζεται τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο.
«Υπήρξε ξεκάθαρη τακτική απόφαση της No. 10 να γίνονται οι δύσκολες συζητήσεις ιδιωτικά», δήλωσε πρώην ανώτερος Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι το στιλ του Macron».
Από την πλευρά του ο πρώην Βρετανός πρέσβης στη Γαλλία, Peter Ricketts, δήλωσε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι έχουμε πραγματικά βελτίωση στις σχέσεις σε σχέση με τις δύσκολες μέρες των πρωθυπουργών Boris Johnson και Liz Truss».
Ωστόσο, αναγνώρισε και κάποιες «παροδικές εντάσεις» μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύνοδος συμφιλίωσης

Ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης και νυν σύμβουλος στην Flint Global, François-Joseph Schichan, χαρακτήρισε την εβδομάδα ως «σύνοδο συμφιλίωσης», αλλά προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν διαφορές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του Trump».
Ένας Γάλλος ακαδημαϊκός, κοντά στον Macron, σημείωσε ότι ο Starmer είναι «πολύ πιο προσεκτικός» όσον αφορά τις σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, ενώ και ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Peter Ricketts ανέφερε ότι ο Macron «τον χάιδεψε κάπως τον Trump, αλλά όχι όσο εμείς».
Περιέγραψε τη στρατηγική του Starmer ως «ξεδιάντροπη αλλά αναγκαία».
Είναι γεγονός ότι ο Macron έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να κοντράρει τον Trump.
Eπισκέφθηκε τη Γροιλανδία ως επίδειξη αλληλεγγύης και εξόργισε τον Trump λέγοντας δημοσίως ότι εκείνος έφυγε νωρίς από τη σύνοδο της G7 για να διαπραγματευτεί εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Αντιθέτως, Starmer και Trump παρουσιάζονται – τουλάχιστον δημόσια - με χαμόγελα.

Η συμφωνία Λονδίνου - Ουάσινγκτον ενοχλεί το Παρίσι

Ο Macron φαίνεται επίσης δυσαρεστημένος με τη συμφωνία που πέτυχε ο Starmer με τον Trump για τη μείωση των αμερικανικών δασμών στα βρετανικά προϊόντα, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να πλήττεται από τις κυρώσεις κατά της ΕΕ.
«Υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να διαπραγματευτούν», είπε ο Schichan.
«Αναμένω ότι ο Macron θα ασκήσει πίεση στον Starmer να μην αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις του Trump και να επιδείξει ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο», ενόψει της λήξης της 90ήμερης αναστολής των δασμών αυτή την Τετάρτη 9/7.
Αξιωματούχος από το κόμμα Renew του Macron πήγε ακόμη πιο μακριά, λέγοντας ότι οι Βρετανοί δείχνουν ότι «είναι έτοιμοι να πουλήσουν την ψυχή τους για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», προκαλώντας υποψίες στην ΕΕ για έλλειψη ειλικρίνειας του Λονδίνου.

Σκιά και στην Ουκρανική ειρηνευτική πρωτοβουλία

Ακόμη πιο σοβαρές είναι οι εντάσεις στην προσπάθεια των δύο χωρών να διατηρήσουν ενεργή την πρωτοβουλία ειρήνης για την Ουκρανία.
Δύο Γάλλοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν έλλειψη κατεύθυνσης στην «συμμαχία των προθύμων» και απέδωσαν το πρόβλημα στην υπερβολική έμφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, που όμως δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν αυτές οι ανησυχίες, η Downing Street έχει προγραμματίσει συνάντηση των εταίρων της συμμαχίας κατά την επίσκεψη του Macron.
Κάποιοι στο Λονδίνο, όμως, κατηγορούν τον Macron ότι κοιτάζει και την πολιτική του υστεροφημία, καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας του.
Ένας αξιωματούχος που συμμετείχε σε συνομιλίες Ε3 για το Ιράν δήλωσε ότι ο Macron προσπαθεί να προωθήσει την εικόνα του «ειρηνοποιού».
Παράλληλα, παραμένουν υπόγειες δυσαρέσκειες: για τη συμφωνία αλιείας που απέσπασαν οι Γάλλοι στις διαπραγματεύσεις επανεκκίνησης ΗΒ-ΕΕ, αλλά και για τις διαφορές προσέγγισης στο θέμα των παράνομων διασχίσεων της Μάγχης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει για πιο σκληρά μέτρα, ενώ η Γαλλία επιμένει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα και όχι διμερές.

Μια σχέση που χρειάζονται... και οι δύο πλευρές

Οι εντάσεις αυτές αναμένεται να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Macron, η οποία θα περιλαμβάνει στιγμές αγγλογαλλικής φιλίας.
Οι σύμβουλοι και των δύο πλευρών επισημαίνουν ότι υπάρχει γνήσια χημεία μεταξύ των δύο ηγετών.
Όπως είπε ο ίδιος Γάλλος ακαδημαϊκός: «Έχουν διαφορετικά στυλ, αλλά σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο.
Και σε αυτό το σημείο, ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης