Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από Ρωσία - Το ΝΑΤΟ, εάν συνεχίσει έτσι, θα καταρρεύσει

Προειδοποίηση από Ρωσία - Το ΝΑΤΟ, εάν συνεχίσει έτσι, θα καταρρεύσει
Η Ρωσία, όπως είπε ο Πρόεδρος Vladimir Putin πριν λίγες ημέρες, σκοπεύει να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να καθοδηγείται από τη λογική.
Η καταστροφική σε μέγεθος αύξηση των αμυντικών δαπανών από τις χώρες του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Συμμαχίας εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, ο οποίος τονίζει ότι τα κράτη της Δύσης πρέπει να καθοδηγούνται από τη λογική.
«Πιθανόν προβλέπει – εφόσον είναι τέτοιος… μάντης – ότι η καταστροφική, κατά την άποψή μου, αύξηση των προϋπολογισμών των χωρών του ΝΑΤΟ επίσης θα οδηγήσει στην κατάρρευση αυτής της Συμμαχίας», δήλωσε ο Lavrov, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως η ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών από τη Ρωσία θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της.
«Η Ρωσία, όπως είπε ο Πρόεδρος Vladimir Putin πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στο Μινσκ μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου, σκοπεύει να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να καθοδηγείται από τη λογική.
Και όχι από ανύπαρκτες και κατασκευασμένες απειλές, όπως κάνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Sikorski», πρόσθεσε ο Lavrov.
Ο Sikorski είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος Vladimir Putin ακολουθεί τα βήματα του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, Leonid Brezhnev.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε επειδή δαπανούσε υπερβολικά πολλά για εξοπλισμούς, και τώρα η Ρωσία επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος.
Οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες έως και 5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από το ανακοινωθέν που εγκρίθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 24–25 Ιουνίου στη Χάγη.
Τα κράτη-μέλη του Συμμαχίας θα διαθέτουν έως το 2035 τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ βάσει κοινώς αποδεκτού ορισμού των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ και έως 1,5% του ΑΕΠ για την προστασία κρίσιμων υποδομών, δικτύων, την ενίσχυση της πολιτικής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της αμυντικής-βιομηχανικής βάσης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, σε συνέντευξή του στις 20 Ιουνίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να δεσμεύονται από την απαίτηση αυτή, που απευθύνεται προς τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης