Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάρτινο το Ράιχ του Merz - FT: Ο Γερμανός ΥΠΑΜ παρακαλάει το Πεντάγωνο να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία

Χάρτινο το Ράιχ του Merz - FT: Ο Γερμανός ΥΠΑΜ παρακαλάει το Πεντάγωνο να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία
Τέτοιου είδους πίεση προς τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ενδέχεται να επισπεύσει τις εξελίξεις και να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»...
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius επιμένει εδώ και μήνες να ζητά από τον Αμερικανό ομόλογό του, Pete Hegseth, να του παρουσιάσει έναν σαφή οδικό χάρτη για την αναδιάταξη των στρατιωτικών μονάδων που η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποσύρει από το έδαφος ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, οι συνεχείς ερωτήσεις του Γερμανού αξιωματούχου για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη φαίνεται να προκαλούν ενόχληση στους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι φοβούνται ότι τέτοιου είδους πίεση προς τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου ενδέχεται να επισπεύσει τις εξελίξεις και να λειτουργήσει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT).
Φυσικά, το στρατιωτικό και πολιτικό επιτελείο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενδιαφέρεται έντονα για την απάντηση στο ίδιο ερώτημα.
Η πλειονότητα των αξιωματούχων αυτών συμφωνεί ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν δραστικά.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση ως προς τον ακριβή βαθμό ενίσχυσης, ούτε ως προς το πού πρέπει να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα οι σχετικοί πόροι, ιδίως υπό το φάσμα της επικείμενης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.
Έτσι, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκοί στρατοί βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης καλούνται αφενός να πείσουν την Ουάσινγκτον να παραμείνει, και αφετέρου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να δώσουν σαφείς απαντήσεις μόνο όταν οριστικοποιήσουν τη δική τους νέα αμυντική στρατηγική – κάτι που αναμένεται να συμβεί έως τα τέλη του καλοκαιριού.
Μέχρι τότε, η Ουάσινγκτον απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης