Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα ύψη το φυσικό αέριο λόγω Hormuz - Συναγερμός στην ενεργειακή αγορά

Στα ύψη το φυσικό αέριο λόγω Hormuz - Συναγερμός στην ενεργειακή αγορά
Ανησυχίες για την ασφαλή διέλευση των τάνκερ από το στενό του Hormuz
Σχετικά Άρθρα

Για έκτη συνεχή ημέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου συνέχισαν την άνοδό τους, στην πιο μακρά περίοδο ανόδου των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις ανησυχίες που προκαλεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σχετικά με την κίνηση των πλοίων στο Στενό του Hormuz, μιας κομβικής εμπορικής οδού ενέργειας.
Τα futures αυξήθηκαν έως και 1,4% την Τετάρτη (18/6/2025), πλησιάζοντας τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδο που είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά στις αρχές Απριλίου.
Αναλυτές της αγοράς ανησυχούν ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει να επιτεθεί σε δεξαμενόπλοια που διέρχονται από το Στενό του Hormuz. Το Κατάρ, την Τρίτη, ζήτησε από τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να περιμένουν έξω από τα στενά μέχρι να είναι έτοιμα για φόρτωση, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας. Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου LNG διέρχεται από αυτό το σημείο συμφόρησης.
«Η πλωτή οδός παραμένει υπό στενή παρακολούθηση, καθώς οποιαδήποτε διακοπή στις εμπορικές ροές μπορεί να οδηγήσει σε δυσανάλογη αύξηση των τιμών – ιδιαίτερα για χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το LNG που προέρχεται από την περιοχή», επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Lu Ming Pang από Rystad Energy. «Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής να διατηρήσουν ανοιχτά τα Στενά του Hormuz και να αποτρέψουν οποιαδήποτε διακοπή στην προμήθεια».

Συνωστισμός...

Μέχρι στιγμής, τα φορτωμένα, με κατεύθυνση προς νότο, πλοία LNG έχουν διέλθει από τα στενά χωρίς καθυστερήσεις. Ωστόσο, τρία δεξαμενόπλοια με κατεύθυνση προς βορρά περιμένουν έξω από την πλωτή οδό, με ένα ακόμη να αναμένεται να προσχωρήσει την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg. Οι τιμές του πετρελαίου είναι επίσης υψηλότερες από την περασμένη Παρασκευή λόγω των κινδύνων για το εμπόριο κατά μήκος της πλωτής οδού.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου «θα πρέπει να είναι σχετικά ισχυρότερες από το αργό πετρέλαιο Brent», σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup Inc. με επικεφαλής τη Maggie Xueting Lin και τον Anthony Yuen. «Αυτό οφείλεται σε μια θεμελιωδώς πιο σφιχτή ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου από αυτή του πετρελαίου, καθώς και στην τυπικά ισχυρότερη αρχική αύξηση της τιμής του πετρελαίου από αυτή του φυσικού αερίου μετά από μια απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, παρόλο που αντιμετωπίζουν πολύ παρόμοιους κινδύνους διακοπής της διέλευσης».
Τα ολλανδικά futures, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, ενισχύθηκαν κατά 1,3% στα 39,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Aerio_6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης