Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται η Ισπανία: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνησης Sánchez, στον αέρα οι σοσιαλιστές

Κλυδωνίζεται η Ισπανία: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνησης Sánchez, στον αέρα οι σοσιαλιστές
Ο Sánchez γνωρίζει ότι αν προκύψουν στοιχεία που τον εμπλέκουν, θα είναι σε καλύτερη θέση να τα αμφισβητήσει ως πρωθυπουργός παρά ως ηγέτης της αντιπολίτευσης
Οι σοσιαλιστές πολιτικοί από τις πόλεις και τις περιοχές της Ισπανίας θέλουν ο Πρωθυπουργός Pedro Sánchez να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές ενόψει των αυξανόμενων σκανδάλων διαφθοράς — παρόλο που γνωρίζουν ότι το κόμμα τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει.
Δημόσια, οι περισσότεροι από τους δημάρχους και τους περιφερειακούς προέδρους του κόμματος στηρίζουν τον Sánchez, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός φοβάται ιδιωτικά ότι πλέον αποτελεί βάρος για το κόμμα και ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς των Σοσιαλιστών θα «καταδικάσουν» τους υποψηφίους και σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει να υπηρετήσει τα υπόλοιπα δύο χρόνια αυτής της θητείας, υποστηρίζουν, οι θυμωμένοι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους Σοσιαλιστές σε όλα τα επίπεδα.
Οι εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν στα μέσα του 2027.
«Δεν βλέπω πώς μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ένας δημοτικός αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα για να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του στο POLITICO.
«Αν πρέπει να χάσουμε την κυβέρνηση, καλύτερα να το κάνουμε τώρα και να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές για να δείξουμε ότι έχουμε κάνει καθαρή στροφή από όλα αυτά.»

Δωροδοκίες

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση από την Πέμπτη, όταν μια έκθεση από την ελίτ της Κεντρικής Επιχειρησιακής Μονάδας (UCO) της Εθνικής Φρουράς αποκάλυψε ότι υπήρχαν αποδείξεις που συνδέουν τον τρίτο υψηλότερο αξιωματούχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Santos Cerdán, με την αποδοχή δωροδοκιών για δημόσια έργα.
Ο Cerdán παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα αποχώρησε από τη θέση του στην ισπανική βουλή.
Ο Sánchez αντέδρασε στα νέα της έκθεσης της UCO με μια τηλεοπτική ομιλία, στην οποία ζήτησε συγγνώμη από το ισπανικό κοινό και υποσχέθηκε να αναλάβει «αποφασιστική» δράση για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά εντός του πολιτικού οργανισμού που ηγείται.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε καθαρτικές κινήσεις στην κορυφή του κόμματος και ανέθεσε σε μια ομάδα μετάβασης, η οποία περιλάμβανε την πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος Cristina Narbona και τον «τσάρο» παραπληροφόρησης Borja Cabezón, να αναλάβουν προσωρινά καθήκοντα μέχρι να πραγματοποιηθεί συνέδριο ηγεσίας τον επόμενο μήνα.
Επίσης, διέταξε εξωτερικό έλεγχο των οικονομικών των Σοσιαλιστών.
Ωστόσο, η γενική εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για να καθαρίσει το κόμμα του είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την ευρύτερη πολιτική κρίση ή να αλλάξουν τη γνώμη των Ισπανών, οι οποίοι πλέον συνδέουν τους Σοσιαλιστές με τη διαφθορά.
Η έρευνα για την υποτιθέμενη δωροδοκία του Cerdán συνδέεται με μια συνεχιζόμενη έρευνα της UCO για τον José Luís Abalos, τον προκάτοχό του ως γενικό γραμματέα του κόμματος για την οργάνωση. Και οι δύο είχαν διοριστεί προσωπικά από τον Sánchez, ο οποίος τους θεωρούσε στενούς συμμάχους.
Ο δημοτικός αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι οι κινήσεις του Sánchez για να αντιμετωπίσει την κρίση ήταν τόσο αποτελεσματικές όσο το «να ρίχνεις ένα ποτήρι νερό σε μια φλεγόμενη φωτιά...
Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτές οι εσωτερικές διορθώσεις θα αλλάξουν τη γνώμη κάποιου ή θα πείσουν τους ψηφοφόρους ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα.»

Βαρίδι ο Sánchez

Ο Antonio Rodríguez Osuna, δήμαρχος της δυτικής πόλης Mérida και ένας από τους λίγους αξιωματούχους που συζήτησαν το θέμα ανοιχτά, είπε ότι ο Sánchez πρέπει να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο του κόμματος για να συμβουλευτεί τα μέλη του για την ηγεσία του.
Επίσης, είπε ότι αν ήταν επικεφαλής του κόμματος, δεν θα έθετε υποψηφιότητα για επανεκλογή.
«Δεν το αξίζουμε αυτό», είπε, υπερασπίζοντας την «σκληρή δουλειά των χιλιάδων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, βουλευτών και τίμιων εργαζομένων της κυβέρνησης.»
Το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER ανέφερε επίσης σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των Σοσιαλιστών ότι, αν ο Sánchez παραμείνει στην εξουσία, μπορεί να χάσουν τον έλεγχο των δημαρχιών πόλεων όπως η Λεόν, η Παλένθια και η Σοριά.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων για τον πρωθυπουργό θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τα σχέδια για την ανάκτηση της περιοχής της Βαλένθια, του οποίου ο πρόεδρος από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, Carlos Mazón, έχει χάσει την υποστήριξη του κοινού λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης των φονικών πλημμυρών του περασμένου φθινοπώρου.
Η εφημερίδα El País σημείωσε επίσης την αυξανόμενη πίεση προς τον Sánchez για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, σε ένα άρθρο βασισμένο στις μαρτυρίες 20 κορυφαίων Σοσιαλιστών. «Το πρόβλημα είναι ότι το βλέπω αδύνατο να αντέξουμε δύο χρόνια σε αυτήν την κατάσταση», είπε ένας περιφερειακός ηγέτης.

Αυτή είναι η παράταξη του Sánchez

Ο Sánchez είναι ένας έξυπνος πολιτικός που είναι διάσημος για το ότι βγαίνει νικητής σε δύσκολες καταστάσεις.
Μετά την αναγκαστική παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος πριν από μια δεκαετία, ανέλαβε μια εκστρατεία από πόρτα σε πόρτα για να επανεκλεγεί στην ίδια θέση.
Το 2018 οργάνωσε την πρώτη επιτυχημένη πρόταση μομφής στη χώρα για να ανατρέψει τον Mariano Rajoy και να γίνει πρωθυπουργός.
Και παρά την ήττα στις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια, κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των αποσχιστικών κομμάτων και να παραμείνει στην εξουσία.
Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η τελευταία κρίση είναι υπερβολική ακόμα και για τον Sánchez να την ξεπεράσει.
Η είδηση ότι ο Cerdán — ένας από τους πιο έμπιστους και μακροχρόνιους συμμάχους του Πρωθυπουργού — μπορεί να έπαιρνε δωροδοκίες κάτω από τη μύτη του φαίνεται να έχει ταράξει τον ηγέτη.
Ο Sánchez φαινόταν σοκαρισμένος κατά την ομιλία του την Πέμπτη και εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα το Σαββατοκύριακο, αφήνοντας την επίσημη κατοικία του στη Μαδρίτη για να κλειστεί σε μια κρατική εξοχική κατοικία έξω από τη Τολέδο.
Ο Pablo Simón, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε ότι τόσο ο Sánchez όσο και ο ευρύτερος Σοσιαλιστικός Κόμμα είναι συντετριμμένοι από μια κρίση που βρίσκεται «στην αρχή της» και η οποία θα χειροτερέψει με την αποδέσμευση νέων στοιχείων που μπορεί να εμπλέκουν μέλη της τρέχουσας κυβέρνησης σε πράξεις διαφθοράς.
Ο Sánchez έχει «προσωπικό συμφέρον» να ολοκληρώσει την θητεία του και δεν έχει κανένα συμφέρον να την συντομεύσει, ειδικά για πράξεις διαφθοράς στις οποίες δεν είναι συνδεδεμένος», είπε ο Simón.
Επιπλέον, πρόσθεσε, ο Sánchez γνωρίζει ότι αν προκύψουν στοιχεία που τον εμπλέκουν, θα είναι σε καλύτερη θέση να τα αμφισβητήσει ως πρωθυπουργός παρά ως ηγέτης της αντιπολίτευσης.
«Το κόμμα ξέρει ότι αυτό μπορεί να τελειώσει άσχημα και να στιγματίσει την μάρκα του για την επόμενη δεκαετία», είπε.
«Αλλά δεν έχουν τη δύναμη να τον ανατρέψουν, ακόμα και όταν είναι τραυματισμένος, ακόμα και όταν είναι θανάσιμα πληγωμένος.
Ο Sánchez είναι ο άρχοντας του κόμματός του και αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία, θα το κάνει.»

Όσο περισσότερο μείνει στην εξουσία τόσο το καλύτερο για την αντιπολίτευση

Ο Simón πρόσθεσε ότι, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση μπορεί να απαιτεί από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στην πραγματικότητα είναι ευτυχής που ο Sánchez επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία.
«Το Λαϊκό Κόμμα δεν βιάζεται να τον δει να φεύγει», είπε. «Αυτά τα σκάνδαλα εξασθενούν τους Σοσιαλιστές και όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι μολυσμένα στα μάτια των ψηφοφόρων.»
Αυτή η άποψη επιβεβαιώθηκε από το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα.
«Η πρόταση μομφής θα ήταν μια ανάσα καθαρού αέρα» για τον πρωθυπουργό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος, Borja Sémper.
«Διάλεξε μια αργή, βασανιστική κατάρρευση», πρόσθεσε. «Μια που στο τέλος θα είναι ακόμα πιο επώδυνη.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης