Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρουν Γερμανοί αναλυτές: Ο στρατός του Ιράν αποδείχθηκε τυφλός, κουφός και κυρίως ανόητος

Σοκάρουν Γερμανοί αναλυτές: Ο στρατός του Ιράν αποδείχθηκε τυφλός, κουφός και κυρίως ανόητος
Η σχεδόν πλήρης απουσία αντίδρασης από το IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) προκαλεί σοβαρά ερωτήματα, τονίζουν Γερμανοί στρατιωτικοί αναλυτές
Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στο αμυντικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρουν οι Γερμανοί στρατιωτικοί παρατηρητές Hans-Jürgen Felewald και Julian Röpke, περίπου διακόσια ισραηλινά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων F-35, F-16 και F-15, επιτέθηκαν ελεύθερα σε εκατό στόχους εντός εχθρικού εδάφους χωρίς να υποστούν καμία απώλεια.
Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα αεροσκάφη των Israel Defense Forces πλησίασαν στόχους στην Τεχεράνη σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος ελιγμός.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η σχεδόν πλήρης απουσία αντίδρασης από το IRGC (Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Μόνο μία στρατιωτική βάση κατέγραψε απόπειρα αντίστασης.
Κατά την εκτίμησή τους, η αδράνεια αυτή μπορεί να εξηγείται από μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση και χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία ενδέχεται να παρέλυσαν τα ιρανικά συστήματα εντοπισμού ήδη από τη φάση απογείωσης των ισραηλινών αεροσκαφών.
Ως αποτέλεσμα, οι Ισραηλινοί ειδικοί κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τα ραντάρ του Ιράν για αρκετές ώρες, αφήνοντας την αεράμυνά του χωρίς "μάτια".
Μαχητικά αεροσκάφη του Ιράν που σηκώθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τον εχθρό.
Παράλληλα, διακόπηκε η επικοινωνία μεταξύ των μονάδων αεράμυνας και μπλοκαρίστηκαν όλες οι μορφές επικοινωνίας — από την κινητή τηλεφωνία έως τις στρατιωτικές ραδιοσυχνότητες και ακόμη και τις εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων.
Αυτό, σύμφωνα με τους Γερμανούς ειδικούς, εξηγεί το γεγονός ότι δεκάδες υψηλόβαθμοι Ιρανοί στρατιωτικοί πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, στα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πληγμάτων.
«Ο ιρανικός στρατός αποδείχθηκε τυφλός, κουφός και άλαλος», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι στρατιωτικοί αναλυτές.
Συνοψίζοντας, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η παρούσα εικόνα καταδεικνύει σοβαρά προβλήματα στο αμυντικό δόγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την αδυναμία του IRGC να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες μορφές πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης