(upd) Μεικτά πρόσημα και ήπιες διακυμάνσεις κατέγραψαν την Τρίτη (10/6) οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Την ίδια στιγμή, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Keir Starmer φαίνεται να αφήνει ήδη ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, με τις αυξήσεις στους μισθούς να επιβραδύνονται και τις θέσεις εργασίας να μειώνονται ραγδαία.
Παρότι τα στοιχεία αποτυπώνουν ανησυχητική εικόνα, ενδέχεται να λειτουργήσουν θετικά για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανησυχεί για επιμονή του πληθωρισμού λόγω υψηλών μισθολογικών πιέσεων. Η επιβράδυνση στις αυξήσεις αποδοχών μπορεί να δώσει περιθώριο στην Τράπεζα να εξετάσει μείωση των επιτοκίων, αν και η συνολική εικόνα της οικονομίας παραμένει εύθραυστη.
Έτσι, οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και ο βρετανικός FTSE 100 «έχασε» για μόλις 18 μονάδες το ρεκόρ.
Υποχώρησε στις μετοχές άμυνας
Οι ευρωπαϊκές μετοχές του αμυντικού τομέα υποχώρησαν σημαντικά, με τον περιφερειακό δείκτη Stoxx Aerospace and Defense να χάνει 2,6%.
Τα ορυκτά σπάνιων γαιών θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για την παραγωγή προηγμένων οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών άμυνας. Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις προκαλούν αβεβαιότητα για την εφοδιαστική αλυσίδα, πιέζοντας περαιτέρω τις μετοχές του κλάδου.
Η Rheinmetall κατέγραψε πτώση 5,8%, ενώ οι Renk και Hensoldt υποχωρούν κατά 11,7% και 6,1% αντίστοιχα. Οι τριγμοί αυτοί αντανακλούν τη νευρικότητα της αγοράς, που τιμολογεί τις γεωπολιτικές και εμπορικές αβεβαιότητες.
Το κλείσιμο στους δείκτες
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα στο -0,02% και τις 553,12 μονάδες (άνοδος 5% την περασμένη εβδομάδα), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 0,77% στις 23.987,56 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,24% και τις 8.853,08 μονάδες.
Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών