
Η περιφέρεια Dnipropetrovsk έχει τεράστια γεωγραφική, στρατηγική και συμβολική σημασία υποδηλώνει την πλήρη κατάρρευση της Ουκρανικής άμυνας και κατά ορισμένους εάν οι Ρώσοι κινηθούν επιθετικά στο Dnipropetrovsk με στόχο την πόλη του Dnipro τότε είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε πλήρη κινητοποίηση
(upd24) Οι Ρώσοι και επίσημα μπήκαν στο Dnipropetrovsk και η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως ότι κατέρρευσε όλη η γραμμή άμυνας στο νοτιοδυτικό Donetsk…
Η περιφέρεια Dnipropetrovsk έχει τεράστια γεωγραφική, στρατηγική και συμβολική σημασία υποδηλώνει την πλήρη κατάρρευση της Ουκρανικής άμυνας και κατά ορισμένους εάν οι Ρώσοι κινηθούν επιθετικά στο Dnipropetrovsk με στόχο την πόλη του Dnipro τότε είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε πλήρη κινητοποίηση - επιστράτευση ως τελευταία προσπάθεια για άμυνα
Στην περιφέρεια Dnipropetrovsk οι Ρώσοι θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας 40 χιλιομέτρων.
Η προέλαση των Ρώσων στο Dnipropetrovsk και η περικύκλωση της μεγάλης σημασίας στρατηγικής πόλης Kostyantynivka αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον υπό κατάρρευση Ουκρανικό στρατό.
Η πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο Putin για δημιουργία ζωνών ασφαλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη… και οι περιφέρειες Sumy, Kharkiv και Dnipropetrovsk… βρίσκονται στο επίκεντρο.
Κατά το Foreign Policy οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό και θα κατηγορήσει την Ρωσία και την Ουκρανία ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο.
Ένα στατιστικό στοιχείο έχει τεράστιο ενδιαφέρον… από τα 31 αμερικανικά τανκς Abrams που δόθηκαν στην Ουκρανία τα 26 έγιναν σκόνη και αυτό αποτελεί απόδειξη πως έχει εξελιχθεί ο πόλεμος… τα drones έκαναν άχρηστα τα τεθωρακισμένα.
Ηλεκτροσόκ - H Ρωσία έχει διαλύσει ολοσχερώς περί τα 150 άρματα Bradley που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Την σχεδόν ολοκληρωτική εξαΰλωση του στόλου των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M2 Bradley που παραδόθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Joe Biden ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rostec, Sergey Chemezov, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Razvedchik.
Σύμφωνα με τον Chemezov, η βασική αιτία για τις εκτεταμένες απώλειες των οχημάτων εντοπίζεται στην ανεπαρκή ικανότητά τους να επιχειρούν εκτός δρόμου, ιδιαίτερα υπό τις απαιτητικές συνθήκες του ουκρανικού εδάφους.
«Το Bradley έχει ένα σοβαρό αδύναμο σημείο: δυσκολεύεται να κινηθεί εκτός δρόμου. Δεν μπορεί να διασχίσει πεδία ή να κινηθεί στη μαύρη γη της Ουκρανίας – κολλάει. Και, λόγω των τεράστιων διαστάσεών του, μετατρέπεται σε εύκολο στόχο. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της βελτιωμένης θωράκισης, όταν το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο; Σήμερα, σχεδόν όλα τα Bradley που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της Rostec υπογράμμισε ότι ένα όχημα μάχης πεζικού (IFV) οφείλει πρωτίστως να διαθέτει ευκινησία, ταχύτητα και την ικανότητα να υπερβαίνει φυσικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων.
«Ένα IFV δεν είναι άρμα μάχης. Πρέπει να μπορεί να διασχίζει ποτάμια κολυμπώντας και να κινείται ανεξαρτήτως οδοστρώματος. Τα δικά μας το μπορούν. Τα αμερικανικά, όχι», πρόσθεσε ο Chemezov.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι Ρώσοι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν συστηματικά τα δυτικά στρατιωτικά συστήματα που έχουν καταληφθεί στο πεδίο της μάχης, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», μεταξύ αυτών και αμερικανικά IFVs.
Σημειώνεται ότι κατά την προεδρία Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν συνολικά 186 μονάδες M2 Bradley στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας.
Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε διάφορα μέτωπα επιχειρήσεων.
Ντοκουμέντα φωτιά - Οι στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο που έπληξε η Ρωσία το πρωί της 10ης Ιουνίου
Τη νύχτα της 10ης Ιουνίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μία ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον στόχων σε ουκρανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας.
Η κύρια επιθετική δύναμη, όπως και προηγουμένως, ήταν τα καμικάζι drones Geran-2.
Χάρη σε δορυφορικές εικόνες της NASA, σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και ακόμη και σε λογοκριμένα στοιχεία από τον τμηματικό έλεγχο της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, τα ανεξάρτητα παρατηρητήρια κατάφεραν να αναλύσουν και να συνοψίσουν πληροφορίες για τους στόχους που χτυπήθηκαν στο Κίεβο και τα περίχωρά του.

Για παράδειγμα, χτυπήθηκε οπωσδήποτε η παραγωγική ικανότητα του τεθωρακισμένων οχημάτων εργοστασίου του Κιέβου.
Οι Αμερικανοί κατέγραψαν σαφώς μία μεγάλη πυρκαγιά, ενώ η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας θόλωσε την περιοχή στην αναφορά της για να την κρύψει.

Χτυπήθηκε επίσης η εγκατάσταση της εταιρείας Ukrrichflot με τη βάση επισκευών, το ναυπηγείο και τις αποθήκες της στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Εικόνες της NASA τεκμηρίωσαν ισχυρές πυρκαγιές.
Υπάρχουν διάφορα πλοία στη γειτονιά που θα μπορούσαν επίσης να έχουν χτυπηθεί, αλλά αυτό πρέπει ακόμη να διευκρινισθεί.

Τα ρωσικά επιθετικά drones χτύπησαν επίσης το κτίριο της κρατικής εταιρείας Artem στο Kyiv, η οποία είναι στενά ενσωματωμένη στο ουκρανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα, παράγοντας πυραύλους, συσκευές, διάφορα συστήματα, συντήρηση και άλλες δραστηριότητες.
Παρά το γεγονός ότι δορυφόρος της NASA εντόπισε πυρκαγιά κάτω από την περιοχή της επιχείρησης, το βίντεο δείχνει σαφώς πώς συμβαίνει η προσγείωση, ακολουθούμενη από έκρηξη σε αυτήν ακριβώς την εγκατάσταση, που βρίσκεται πίσω από το επιχειρηματικό κέντρο.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός με αποθήκη πετρελαίου στην πόλη Boryspil δέχθηκε επίσης επίθεση.
Καταγράφηκε μεγάλη πυρκαγιά στο σημείο.
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Μαζική επίθεση με Iskander και drones Geran σε Κίεβο, Οδησσό
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επιδρομή με όπλα υψηλής ακρίβειας και drones τη νύχτα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλους στόχους στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, «πραγματοποιήθηκε μαζικής επιδρομή <...> σε επιχειρήσεις της αεροπορικής, πυραυλικής, τεθωρακισμένης και ναυπηγικής βιομηχανίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, σε θέσεις διοίκησης και σε σημεία ανάπτυξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συγκεντρώσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ουκρανικών σχηματισμών, καθώς και σε υποδομές στρατιωτικών αεροδρομίων, πυρομαχικών και αποθηκών καυσίμων».
«Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με όπλα υψηλής ακρίβειας και UAV» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος των επιθέσεων επιτεύχθηκε και ότι όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις επλήγησαν.
Αναφορές υποστηρίζουν πως η χθεσινή επίθεση ήταν η ισχυρότερη που έχει πραγματοποιηθεί στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Κατά την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Iskander καθώς και drones «Gerans»
Για ένα ακόμα 24ωρο η Ουκρανία δέχθηκε μια μαζική ρωσική επιδρομή, η οποία εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ουκρανική επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» που έπληξε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.
Επιδρομή με 315 drones από 5 κατευθύνσεις
Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση με 315 drones τύπου Gerans από 5 κατευθύνσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 7 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 5 ήταν Iskander - K και οι 2 πύραυλοι ΚΝ-23.
Το κύριο πλήγμα δέχθηκε κυρίως το Κίεβο αλλά και η Οδησσός.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα τους εξουδετέρωσε 284 εχθρικά όπλα (τα 220 από πυροβόλα όπλα), ισχυρισμοί πάντως που δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.
Όλεθρος στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία συνέτριψε την πολύτιμη πλατφόρμα Tavrida των Ουκρανών με υπερηχητικό Kh-22
Παράλληλα, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά πλήγματων σε ουκρανικούς στόχους, με έναν εξ αυτών να είναι η πλατφόρμα εξόρυξης "Tavrida" (SEBU) στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με στρατιωτικά δίκτυα πληροφόρησης, εκτός από σημαντικό αριθμό στελεχών της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η πλατφόρμα φιλοξενούσε και πολύτιμο, δυσεύρετο εξοπλισμό: σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού για μη επανδρωμένα ναυτικά σκάφη (UBCs), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται για κομβικό σημείο αντιρωσικών επιχειρήσεων.
Η "Tavrida" μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 60 άτομα και διέθετε ελικοδρόμιο διαστάσεων 25x25 μέτρων, ικανό να υποδεχθεί ελικόπτερα βάρους έως 12,8 τόνων.
Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με υπερηχητικό, μεγάλης εμβέλειας, αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Kh-22, με απόλυτη ακρίβεια.
Τη στιγμή της προσβολής, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τα μη επανδρωμένα σκάφη τους, με στόχο την πρόκληση τρόμου σε ρωσικές περιοχές όπως η Κριμαία και το Kuban, ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Το χτύπημα καταγράφηκε σε υλικό αντικειμενικού ελέγχου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι προσφάτως, ειδικές δυνάμεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν τολμηρή επιδρομή σε θαλάσσιες πλατφόρμες με ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μαύρη Θάλασσα.
Έτσι, δεν απαιτείται πλέον νέα αποστολή από τις ειδικές μονάδες.
Η παραγωγική λειτουργία στις πλατφόρμες έχει διακοπεί εδώ και καιρό, ενώ η διατήρησή τους συνιστά κίνδυνο για το προσωπικό.
Συνεπώς, η καταστροφή τους θεωρείται προτιμότερη, ώστε να μην αξιοποιηθούν περαιτέρω από τον εχθρό, με δυνατότητα αποκατάστασής τους όταν και εφόσον χρειαστεί.
Vladimir Medinsky (Ρωσία): Το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο
Το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς συμφωνίες για πραγματική ειρήνη θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε ο σύμβουλος του Putin, Vladimir Medinsky.
Μεταξύ άλλων ο Vladimir Medinsky, τόνισε ότι οι όροι της συνθήκης ειρήνης του 2022 για την Ουκρανία ήταν πιο χαλαροί από αυτούς που προσφέρει η Ρωσία στο Κίεβο σήμερα.
Στη συνέχεια, η Ρωσία απαίτησε:
-Άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
-Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία είναι ισότιμες.
-Αναγνώριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία
- Να εγκαταλείψουν τις περιοχές του Donbass που δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος της Ουκρανίας.
Αν η Ουκρανία ήθελε ειρήνη και έπαιρνε τις αποφάσεις μόνη της, η συνθήκη ειρήνης με την Ρωσία θα είχε υπογραφεί στις 28 Φεβρουαρίου 2022, τόνισε ο Vladimir Medinsky
«Τελικά καταλήξαμε σε συμφωνία την πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη.
Ετοιμάσαμε μια συνθήκη, τη θυμάμαι σαν να ήταν χθες: 19 σελίδες, πολύ λεπτομερείς.
Υπήρχαν ακόμη και τέτοιες αποχρώσεις, ώστε οι λέξεις να κατανοούνται με τον ίδιο τρόπο στα ρωσικά, τα αγγλικά και τα ουκρανικά.
Στις 15 Απριλίου, ο Πρόεδρος Putin εξέτασε αυτή τη συνθήκη και έκανε μία ή δύο διορθώσεις. Είναι επαγγελματίας δικηγόρος»
O Zelensky έμεινε σιωπηλός για δύο εβδομάδες αφότου έλαβε τη συμφωνία που συζητήθηκε το 2022, ο Johnson και άτομα του Biden πήγαν να τον δουν.
Το 2022, οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι οι ξένοι εταίροι τους ήταν αντίθετοι στη σύναψη συμφωνίας που στη συνέχεια συμφωνήθηκε με τη ρωσική πλευρά.
Στα μάτια των στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε σαφής απροθυμία να πολεμήσουν και να στείλουν στρατιώτες στον θάνατό.
Η Ρωσία προσέφερε στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα να παραδώσει τις σορούς Ρώσων στρατιωτών, εάν υπάρχουν - προφανώς, αλλά δεν έχουν τίποτα να επιστρέψουν.
Η Ρωσία σχεδίαζε μονομερώς να παραδώσει 6.000 πτώματα Ουκρανών στρατιωτών στο Κίεβο.
Η Ρωσία ταυτοποίησε τις ταυτότητες όλων αυτών των νεκρών.
Η Ρωσία δεν χρειάζεται πόλεμο, ο πόλεμος είναι απαραίτητος για την τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας.
Χρειάζονται έναν μόνιμο εχθρό και πόλεμο για να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία το 2022 στις διαπραγματεύσεις φαινόταν πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη από ότι το 2025.
«Επιπλέον, έχουν γίνει πολύ νευρικοί και κοιτάζονται συνεχώς. Νιώθουν σαν να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον.»
Το πρόβλημα με την ειρηνευτική διαδικασία είναι ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπει στο Κίεβο να καταλήξει σε ευνοϊκές συμφωνίες.
Είναι δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία με αποδεκτούς όρους εάν οι διαπραγματευτές από το Κίεβο καθοδηγούνται από τα συμφέροντα της Ουκρανίας και όχι της Ευρώπης.
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις μέσω μιας συνεργασίας με τη Ρωσία.
Η πολιτική του Trump είναι κατανοητή για τη Ρωσία• καθοδηγείται από τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Medinsky (Ρωσία): Οι Ρώσοι πολίτες απαιτούν πολύ σκληρά μέτρα κατά της Ουκρανίας… μετά τις επιθέσεις σε Ρωσικό έδαφος
Οι Ρώσοι πολίτες απαιτούν πολύ πιο σκληρές ενέργειες από τις αρχές κατά του καθεστώτος του Κιέβου στο πλαίσιο των επιθέσεων της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Vladimir Medinsky
«Πράγματι, ο πληθυσμός μας, οι πολίτες μας απαιτούν πολύ πιο βάναυσες ενέργειες από εμάς», σημείωσε ο Vladimir Medinsky σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The Sanchez Effect» με τον Αμερικανό δημοσιογράφο του RT, μιλώντας για την βομβιστική επίθεση σε τρένο στην περιοχή Μπριάνσκ και την αντίδραση των Ρώσων σε ότι συνέβη.
Ο Vladimir Medinsky τόνισε ότι ήταν πολύ δύσκολο για τη ρωσική αντιπροσωπεία να πάει στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μετά την έκτακτη ανάγκη με το επιβατικό τρένο, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν τρομοκρατία.
«Φυσικά, μετά από αυτό, οι πολίτες απαιτούν: χρειαζόμαστε πολύ σκληρά μέτρα κατά των Ουκρανών» πρόσθεσε.
Ο Mark Rutte του ΝΑΤΟ φαντασιώνεται πόλεμο με την Ρωσία
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνεχίζουν να εκτιμούν – προφανώς λανθασμένα - ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι οι πληροφορίες εκτιμούν ότι η Ρωσία θα παράγει 1.500 άρματα μάχης, 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 200 πυραύλους Iskander το 2025.
Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εκτιμήσεις παραγωγής οχημάτων αναφέρονται μόνο στην παραγωγή νέων οχημάτων από τη Ρωσία ή περιλαμβάνουν και οχήματα από τα ρωσικά αποθέματα της σοβιετικής εποχής που ανακαινίζει η Ρωσία.
Ο Mark Rutte δήλωσε ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της με κινεζική τεχνολογία.
Ο Mark Rutte ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας των κρατών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στις 5 Ιουνίου να αυξήσουν τις δαπάνες για αεροπορική και πυραυλική άμυνα κατά 400%, προκειμένου να προστατευτούν από μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, όπως αυτές που εξαπολύει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Ο Mark Rutte δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΝΑΤΟ εντός πέντε ετών.
Zelensky (Ουκρανία): Να δράσει η Αμερική και η Ευρώπη – Σκληρή πίεση για χάρη της ειρήνης
Άμεση δράση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στον απόηχο της νυχτερινής επίθεσης της Ρωσίας με drones και πυραύλους κατά του Κιέβου και της Οδησσού.
«Είναι σημαντικό η απάντηση σε αυτό και σε άλλα παρόμοια ρωσικά πλήγματα να μην είναι η σιωπή του κόσμου, αλλά συγκεκριμένες ενέργειες.
Ενέργειες από την Αμερική, η οποία έχει τη δύναμη να εξαναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη.
Ενέργειες από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι ισχυρή.
Ενέργειες από άλλους στον κόσμο, που κάλεσαν για διπλωματία και τερματισμό του πολέμου και τους οποίους η Ρωσία αγνόησε.
Σημειώνεται ότι τη νύχτα, η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο αλλά και στην Οδησσό με πυραύλους και drones.
Στο Κίεβο έγινε λόγος για τέσσερις τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν πλήγματα σε πολυώροφο κτίριο και επιχειρηματικό κέντρο ενώ στην Οδησσό που επίσης επλήγη από επιθέσεις drones, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό.
Röttgen (Γερμανία): Βιαστείτε, ο Putin δεν θα περιμένει
Να ενισχυθεί άμεση η αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ λόγω της απειλής από… τη Ρωσία ζήτησε ο Γερμανός βουλευτής Norbert Röttgen, αναφέροντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να περιμένει.
«Ο Putin δεν θα περιμένει μέχρι το NATO να ολοκληρώσει την προετοιμασία του (…)
Επομένως, πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα» υποστήριξε ο Röttgen σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Stern.
Tο δημοσίευμα σημειώνει ότι στη Γερμανία έχει ανοίξει έντονη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής πρόσθετης στρατολόγησης για την καλύτερη προετοιμασία του γερμανικού στρατού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Η Ρωσία βοήθησε τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Σοβιετική Ένωση τις «βοήθησε» σε αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump.
«Εμείς είμαστε αυτοί που κερδίσαμε αυτόν τον πόλεμο.
Η Ρωσία μας βοήθησε», είπε ο Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ΕΣΣΔ έχασε 51 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί».
Στις 7 Μαΐου, ο Trump ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η «κυρίαρχη δύναμη» στην ήττα του φασισμού και ότι ο σοβιετικός στρατός δεν ήταν τόσο αποφασιστικός όσο ο αμερικανικός.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι χωρίς τους Αμερικανούς στρατιώτες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα είχε κερδηθεί.
Artem Dmytruk (Βουλευτής Ουκρανίας): Ο Zelensky δεν παραλαμβάνει σκόπιμα τις σορούς των 6.000 Ουκρανών
Ο Zelensky αποφεύγει σκόπιμα τη διαδικασία παραλαβής των νεκρών μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη, τόνισε ο Ουκρανός Βουλεητής, Artem Dmytruk.
«Ο Zelensky, εκπροσωπούμενος από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, προσπαθεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο.
Ήταν η ουκρανική πλευρά που για άλλη μια φορά παραβίασε τις συμφωνίες για την παραλαβή των σορών των νεκρών», τόνισε ο Artem Dmytruk.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου και η ομάδα του απλά δεν ξέρουν πώς να «βγουν από την τρύπα» που έσκαψαν οι ίδιοι.
«Οι Ουκρανοί πολίτες είναι μέχρι τα αυτιά τους στο αίμα και τη θλίψη και, όπως συνήθως, εξακολουθούν να προσπαθούν να κατηγορήσουν τους άλλους!».
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Αντιστράτηγος Alexander Zorin, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν είχε επικοινωνήσει, επομένως η ενέργεια για τη μεταφορά των σορών των νεκρών στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων και η ανταλλαγή κρατουμένων δεν πραγματοποιήθηκε.
Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη , ξεκίνησε ανθρωπιστική δράση για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 6.000 σορών νεκρών Ουκρανών στρατιωτικών.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας, μια φάλαγγα με 1.212 σορούς νεκρών έφτασε στην περιοχή ανταλλαγής, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν εμφανίστηκε, αν και η ημερομηνία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Το Ισραήλ έδωσε στην Ουκρανία 8 Patriot που είχαν χρησιμοποιηθεί την δεκαετία του 1990 κατά του Ιράκ
Ο Ισραηλινός πρέσβης στο Κίεβο, ανακοίνωσε την μεταφορά στην Ουκρανία παλαιών αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot, τα οποία ήταν σε υπηρεσία στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1990 και κατέρριψαν τα «Δώρα του Χουσεΐν»
Συμφωνήσαμε να παραδώσουμε στην Ουκρανία Patriot.
Και δυστυχώς, δεν ειπώθηκαν πολλά γι' αυτό.
Αλλά όταν λένε ότι το Ισραήλ δεν βοήθησε στρατιωτικά, δεν είναι έτσι.
Αυτή τη στιγμή, τα συστήματα βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς έλαβε χώρα η μεταφορά των όπλων.
Η Daily Storm επέστησε την προσοχή σε αυτό.
Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι αυτό δεν είναι το πρώτο μήνυμα που σχετίζεται με την πιθανή προμήθεια ισραηλινών όπλων στην Ουκρανία.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε στα μέσα του 2024 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ουκρανία διαπραγματεύονταν την προμήθεια έως και 8 συστημάτων Patriot στο Κίεβο.
Τον Απρίλιο, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινούσαν τον παροπλισμό 8 συστημάτων αεράμυνας ηλικίας άνω των 30 ετών.
Σχεδιαζόταν να αντικατασταθούν με πιο προηγμένα συστήματα.
Ωστόσο, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αργότερα διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πολωνία και Γερμανία κόβουν τα κοινωνικά επιδόματα στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Πολωνίας και της Γερμανίας, ζήτησαν επέκταση των προσπαθειών για την απομάκρυνση των Ουκρανών προσφύγων από τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης, ανέφερε το πολωνικό Υπουργείο Εσωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του μετά από συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών των δύο χωρών στη Βαρσοβία.
«Όσον αφορά την κατάσταση των προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία στην Πολωνία και τη Γερμανία, οι υπουργοί αναμένουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από όση έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής.
Πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για να ανεξαρτητοποιηθούν οι πρόσφυγες από το σύστημα κοινωνικής υποστήριξης», αναφέρει η δήλωση.
Όπως υπενθύμισε το υπουργείο, η Πολωνία και η Γερμανία είναι οι χώρες όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν περίπου 1,25 εκατ Ουκρανοί πολίτες στη Γερμανία που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα.
Έως και 1,5 εκατ Ουκρανοί πολίτες ζουν στην Πολωνία.
Sergey Poletayev: (Ρώσος ειδικός): Η τελευταία ελπίδα των Ουκρανών είναι τα drones
Οι μεταρρυθμίσεις των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USF) δεν θα βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις και θα φέρουν μόνο μερική επιτυχία, δήλωσε ο Sergey Poletayev στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνιδρυτής του έργου Vatfor.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο νέος διοικητής των SBS του ουκρανικού στρατού, Madyar, ο οποίος έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας μετασχηματισμούς στον τομέα που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα συντονισμού και ελέγχου των UAV, μεταξύ άλλων επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των ουκρανικών μονάδων αποτελεί μέρος αυτού του κλάδου του στρατού.
Οι υπόλοιπες μονάδες αποτελούν μέρος των χερσαίων Δυνάμεων και ενεργούν αυτόνομα προς το συμφέρον συγκεκριμένων συνταγμάτων και ταξιαρχιών, και όχι του μετώπου στο σύνολό του.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι η τελευταία ελπίδα για την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Είναι πρακτικά ανίκανα να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση με μονάδες πεζικού.
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η έλλειψη δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν επίσης επιπτώσεις.
Ο διορισμός του Madyar σε νέα θέση είναι μια προσπάθεια «ανασυγκρότησης» της άμυνας με τη χρήση νέων τακτικών και εργαλείων», πιστεύει ο Poletayev.
Η καταστροφή του Abrams: Η Ρωσία διέλυσε 26 από τα 31 άρματα μάχης που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία ή το 84%
Σε ένα καταστροφικό πλήγμα στις τεθωρακισμένες δυνατότητες της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 26 από τα 31 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1A1 Abrams που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.
Αυτό το εκπληκτικό ποσοστό απωλειών 84% αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια των δυτικών τεθωρακισμένων σε αυτή τη σύγκρουση όσο και την απεγνωσμένη ανάπτυξη των πιο πολύτιμων οπλικών συστημάτων της Ουκρανίας.
Η γρήγορη εξάντληση των Abrams ανάγεται στον Φεβρουάριο του 2024, όταν οι Ουκρανοί διοικητές, συντετριμμένοι από τις ήττες κοντά στην Andiivka ανέπτυξαν με προσοχή τα αμερικανικά άρματα μάχης τους.
Τα άρματα μάχης έφτασαν στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα πρώτα Abrams έπεσαν στα χέρια ρωσικών στρατευμάτων της ομάδας Center τον Φεβρουάριο του 2024, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας συστηματικής αποδόμησης αυτού που κάποτε θεωρούνταν το στολίδι της δυτικής θωράκισης της Ουκρανίας.
Τα πληρώματα ρωσικών αρμάτων μάχης που ήταν εξοικειωμένα με τις εμπλοκές τόσο με τα Abrams όσο και με τα γερμανικά μοντέλα Leopard σημείωσαν ότι τα αμερικανικά άρματα μάχης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη θρυλική τους φήμη.
Με μόλις 5 Abrams να παραμένουν δυνητικά σε λειτουργία, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη σύγχρονων αρμάτων μάχης.
Ο καταστροφικός ρυθμός φθοράς πηγάζει από τον αποτελεσματικό συνδυασμό των drones Lancet, των αντιαρματικών ομάδων, της υπεροχής του πυροβολικού και των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας που διαταράσσουν τις ουκρανικές τεθωρακισμένες επιχειρήσεις.
Οι απώλειες του Κιέβου ενδέχεται σύντομα να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη δωρεά 40 αποσυρθέντων M1A1 από την Αυστραλία. Ωστόσο, αυτά τα παλαιωμένα άρματα μάχης από τις αποθήκες αποθήκευσης αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές στο πεδίο της μάχης που κατέστρεψαν τους προκατόχους τους.
Η νέα μεταφορά υποδηλώνει ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι έχουν δεχθεί πλήγμα γοήτρου από τις απώλειες των Abrams.
Η κακή απόδοση των Abrams έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών συστημάτων που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τα υποσχόμενα αποτελέσματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως τα βρετανικά Challenger και τα γερμανικά Leopard πριν από αυτά, τα αμερικανικά άρματα μάχης παρουσιάστηκαν ως θαύματα αλλά απέτυχαν.
Κάθε κατεστραμμένο Abrams παρέχει πολύτιμο προπαγανδιστικό υλικό για τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην τεχνολογική υπεροχή του ΝΑΤΟ.
Επίσημο – Ρωσική προέλαση στην περιφέρεια Dnipropetrovsk στόχος ζώνη ασφαλείας – Μεγάλο πλήγμα για τους Ουκρανούς
Ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στα διοικητικά σύνορα Dnipropetrovsk – Donetsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 9 Ιουνίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στα διοικητικά σύνορα Dnipropetrovsk – Donetsk και συγκεκριμένα στην Horikhove (βορειοδυτικά της Novopavlivka).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (Υπουργείο Άμυνας) ισχυρίστηκε στις 9 Ιουνίου ότι η Κεντρική Ομαδοποίηση Δυνάμεων της Ρωσίας κατέλαβε περισσότερα εδάφη σε περιοχές της περιοχής Dnipropetrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της 90ής Μεραρχίας Αρμάτων (41ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων, Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια), μάχονται κοντά και πέρα από τα σύνορα της περιοχής Dnipropetrovsk – Donetsk.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, ισχυρίστηκε στις 9 Ιουνίου ότι η Ρωσία ξεκίνησε επίθεση στην περιφέρεια Dnipropetrovsk «στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ισχυρίστηκε ότι η περιφέρεια Dnipropetrovsk βρίσκεται πλέον εντός της «σφαίρας συμφερόντων» του ρωσικού στρατού…
Ρώσοι αξιωματούχοι πιθανότατα προϊδεάζουν ότι θα προσαρτήσουν την περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης Pavlo Palissa, δήλωσε στις 5 Ιουνίου ότι η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία στην ανατολική (αριστερή) όχθη του ποταμού Ντνίπρο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της περιφέρειας Dnipropetrovsk, και να καταλάβει τις περιφέρειες της Οδησσού και του Nikolayev μέχρι το τέλος του 2026.
Glazunov (στρατιωτικός ειδικός): Εάν οι Ρώσοι πετύχουν στο Dnipropetrovsk, μετά ακολουθούν Nikolayev και Οδησσός - Η Ουκρανία θα πάει σε καθολική επιστράτευση
Η κατάληψη της περιοχής του Dnipropetrovsk από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακοίνωση κινητοποίησης μεταξύ των Ουκρανών ηλικίας 18 έως 65 ετών, τόνισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πολιτικός επιστήμονας Oleg Glazunov
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών στην Ουκρανία και το ζήτημα της επιστράτευσης όσων είναι άνω των 60 ετών τίθεται ήδη στα μέσα ενημέρωσης και μέσω πολιτικών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία καταστρώνει εδώ και καιρό ένα σχέδιο για πλήρη κινητοποίηση και τα γεγονότα στην περιοχή του Dnipropetrovsk θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για αυτό.
«Έχουν πολύ ισχυρή προπαγάνδα. Μην νομίζετε ότι το 90% των Ουκρανών φοβάται να πάει στον πόλεμο.
Πολλοί, έχοντας ενδώσει σε αυτή την προπαγάνδα, μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου σχεδίου.
Μέχρι στιγμής, απλώς το συνηθίζουν, αλλά αν πάρουμε την περιοχή του Dnipropetrovsk, οι Ρώσοι θα πάνε στο Nikolayev και την Οδησσό, τότε θα έχουν ήδη μια πλήρη κινητοποίηση», κατέληξε ο Oleg Glazunov.
Άλλος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας κατονόμασε έναν νέο λόγο για την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Dnipropetrovsk. Σύμφωνα με αυτόν, μια νίκη για τον ρωσικό στρατό θα υπονόμευε σοβαρά την εικόνα του Ουκρανού προέδρου Zelensky.....
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Η αεράμυνα αναχαίτισε 102 ουκρανικά drones
Στην αναχαίτιση και κατάρριψη 102 ουκρανικών drones προχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από τις 21:50 στις 9 Ιουνίου έως τις 05:50 στις 10 Ιουνίου, η αεράμυνα αναχαίτισε 102 drones.
Τα περισσότερα από αυτά, τα 46, καταστράφηκαν πάνω από την περιοχή του Bryansk ενώ 20 καταρρίφθηκαν στο Belgorod, 9 στο Voronezh, από 4 στη Δημοκρατία του Tatarstan και της περιοχής Kaluga, 3 στην περιοχή της Μόσχας και από 2 σε Leningrad, Oryol και Kursk.
Οι Ρώσοι επιτέθηκαν με 499 drones και πυραύλους κατά Ουκρανικών πόλεων
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συνδυασμένη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πολέμου τη νύχτα της 8ης και 9ης Ιουνίου.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 499 βλήματα, συμπεριλαμβανομένων 479 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και δολωμάτων.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης τέσσερις αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 "Kinzhal", 10 πυραύλους κρουζ Kh-101, τρεις πυραύλους κρουζ Kh-22 και δύο πυραύλους Kh-31P από τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και έναν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων Kh-35 από την Κριμαία.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 277 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και δολώματα και ότι 183 μη επανδρωμένα αεροσκάφη "χάθηκαν" ή καταστάλθηκαν από ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές επιδρομές έπληξαν τις περιοχές Kharkiv, Dnipropetrovsk, Poltava, Κίεβο.







www.bankingnews.gr
Η περιφέρεια Dnipropetrovsk έχει τεράστια γεωγραφική, στρατηγική και συμβολική σημασία υποδηλώνει την πλήρη κατάρρευση της Ουκρανικής άμυνας και κατά ορισμένους εάν οι Ρώσοι κινηθούν επιθετικά στο Dnipropetrovsk με στόχο την πόλη του Dnipro τότε είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει σε πλήρη κινητοποίηση - επιστράτευση ως τελευταία προσπάθεια για άμυνα
Στην περιφέρεια Dnipropetrovsk οι Ρώσοι θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας 40 χιλιομέτρων.
Η προέλαση των Ρώσων στο Dnipropetrovsk και η περικύκλωση της μεγάλης σημασίας στρατηγικής πόλης Kostyantynivka αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον υπό κατάρρευση Ουκρανικό στρατό.
Η πραγματικότητα είναι ότι το σχέδιο Putin για δημιουργία ζωνών ασφαλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη… και οι περιφέρειες Sumy, Kharkiv και Dnipropetrovsk… βρίσκονται στο επίκεντρο.
Κατά το Foreign Policy οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό και θα κατηγορήσει την Ρωσία και την Ουκρανία ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο.
Ένα στατιστικό στοιχείο έχει τεράστιο ενδιαφέρον… από τα 31 αμερικανικά τανκς Abrams που δόθηκαν στην Ουκρανία τα 26 έγιναν σκόνη και αυτό αποτελεί απόδειξη πως έχει εξελιχθεί ο πόλεμος… τα drones έκαναν άχρηστα τα τεθωρακισμένα.
Ηλεκτροσόκ - H Ρωσία έχει διαλύσει ολοσχερώς περί τα 150 άρματα Bradley που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Την σχεδόν ολοκληρωτική εξαΰλωση του στόλου των αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M2 Bradley που παραδόθηκαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Joe Biden ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rostec, Sergey Chemezov, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Razvedchik.
Σύμφωνα με τον Chemezov, η βασική αιτία για τις εκτεταμένες απώλειες των οχημάτων εντοπίζεται στην ανεπαρκή ικανότητά τους να επιχειρούν εκτός δρόμου, ιδιαίτερα υπό τις απαιτητικές συνθήκες του ουκρανικού εδάφους.
«Το Bradley έχει ένα σοβαρό αδύναμο σημείο: δυσκολεύεται να κινηθεί εκτός δρόμου. Δεν μπορεί να διασχίσει πεδία ή να κινηθεί στη μαύρη γη της Ουκρανίας – κολλάει. Και, λόγω των τεράστιων διαστάσεών του, μετατρέπεται σε εύκολο στόχο. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα της βελτιωμένης θωράκισης, όταν το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο; Σήμερα, σχεδόν όλα τα Bradley που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της Rostec υπογράμμισε ότι ένα όχημα μάχης πεζικού (IFV) οφείλει πρωτίστως να διαθέτει ευκινησία, ταχύτητα και την ικανότητα να υπερβαίνει φυσικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων.
«Ένα IFV δεν είναι άρμα μάχης. Πρέπει να μπορεί να διασχίζει ποτάμια κολυμπώντας και να κινείται ανεξαρτήτως οδοστρώματος. Τα δικά μας το μπορούν. Τα αμερικανικά, όχι», πρόσθεσε ο Chemezov.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι Ρώσοι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν συστηματικά τα δυτικά στρατιωτικά συστήματα που έχουν καταληφθεί στο πεδίο της μάχης, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», μεταξύ αυτών και αμερικανικά IFVs.
Σημειώνεται ότι κατά την προεδρία Biden, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν συνολικά 186 μονάδες M2 Bradley στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας.
Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε διάφορα μέτωπα επιχειρήσεων.
Ντοκουμέντα φωτιά - Οι στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο που έπληξε η Ρωσία το πρωί της 10ης Ιουνίου
Τη νύχτα της 10ης Ιουνίου, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μία ακόμη μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον στόχων σε ουκρανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας.
Η κύρια επιθετική δύναμη, όπως και προηγουμένως, ήταν τα καμικάζι drones Geran-2.
Χάρη σε δορυφορικές εικόνες της NASA, σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και ακόμη και σε λογοκριμένα στοιχεία από τον τμηματικό έλεγχο της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, τα ανεξάρτητα παρατηρητήρια κατάφεραν να αναλύσουν και να συνοψίσουν πληροφορίες για τους στόχους που χτυπήθηκαν στο Κίεβο και τα περίχωρά του.

Για παράδειγμα, χτυπήθηκε οπωσδήποτε η παραγωγική ικανότητα του τεθωρακισμένων οχημάτων εργοστασίου του Κιέβου.
Οι Αμερικανοί κατέγραψαν σαφώς μία μεγάλη πυρκαγιά, ενώ η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας θόλωσε την περιοχή στην αναφορά της για να την κρύψει.

Χτυπήθηκε επίσης η εγκατάσταση της εταιρείας Ukrrichflot με τη βάση επισκευών, το ναυπηγείο και τις αποθήκες της στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Εικόνες της NASA τεκμηρίωσαν ισχυρές πυρκαγιές.
Υπάρχουν διάφορα πλοία στη γειτονιά που θα μπορούσαν επίσης να έχουν χτυπηθεί, αλλά αυτό πρέπει ακόμη να διευκρινισθεί.

Τα ρωσικά επιθετικά drones χτύπησαν επίσης το κτίριο της κρατικής εταιρείας Artem στο Kyiv, η οποία είναι στενά ενσωματωμένη στο ουκρανικό στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα, παράγοντας πυραύλους, συσκευές, διάφορα συστήματα, συντήρηση και άλλες δραστηριότητες.
Παρά το γεγονός ότι δορυφόρος της NASA εντόπισε πυρκαγιά κάτω από την περιοχή της επιχείρησης, το βίντεο δείχνει σαφώς πώς συμβαίνει η προσγείωση, ακολουθούμενη από έκρηξη σε αυτήν ακριβώς την εγκατάσταση, που βρίσκεται πίσω από το επιχειρηματικό κέντρο.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός με αποθήκη πετρελαίου στην πόλη Boryspil δέχθηκε επίσης επίθεση.
Καταγράφηκε μεγάλη πυρκαγιά στο σημείο.
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Μαζική επίθεση με Iskander και drones Geran σε Κίεβο, Οδησσό
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζική επιδρομή με όπλα υψηλής ακρίβειας και drones τη νύχτα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε άλλους στόχους στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, «πραγματοποιήθηκε μαζικής επιδρομή <...> σε επιχειρήσεις της αεροπορικής, πυραυλικής, τεθωρακισμένης και ναυπηγικής βιομηχανίας της Ουκρανίας στο Κίεβο, σε θέσεις διοίκησης και σε σημεία ανάπτυξης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συγκεντρώσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ουκρανικών σχηματισμών, καθώς και σε υποδομές στρατιωτικών αεροδρομίων, πυρομαχικών και αποθηκών καυσίμων».
«Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με όπλα υψηλής ακρίβειας και UAV» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος των επιθέσεων επιτεύχθηκε και ότι όλες οι καθορισμένες εγκαταστάσεις επλήγησαν.
Αναφορές υποστηρίζουν πως η χθεσινή επίθεση ήταν η ισχυρότερη που έχει πραγματοποιηθεί στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Κατά την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Iskander καθώς και drones «Gerans»
Για ένα ακόμα 24ωρο η Ουκρανία δέχθηκε μια μαζική ρωσική επιδρομή, η οποία εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ουκρανική επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης» που έπληξε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.
Επιδρομή με 315 drones από 5 κατευθύνσεις
Σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν επίθεση με 315 drones τύπου Gerans από 5 κατευθύνσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και 7 πύραυλοι, εκ των οποίων οι 5 ήταν Iskander - K και οι 2 πύραυλοι ΚΝ-23.
Το κύριο πλήγμα δέχθηκε κυρίως το Κίεβο αλλά και η Οδησσός.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα τους εξουδετέρωσε 284 εχθρικά όπλα (τα 220 από πυροβόλα όπλα), ισχυρισμοί πάντως που δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.
Όλεθρος στη Μαύρη Θάλασσα - Η Ρωσία συνέτριψε την πολύτιμη πλατφόρμα Tavrida των Ουκρανών με υπερηχητικό Kh-22
Παράλληλα, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά πλήγματων σε ουκρανικούς στόχους, με έναν εξ αυτών να είναι η πλατφόρμα εξόρυξης "Tavrida" (SEBU) στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με στρατιωτικά δίκτυα πληροφόρησης, εκτός από σημαντικό αριθμό στελεχών της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, η πλατφόρμα φιλοξενούσε και πολύτιμο, δυσεύρετο εξοπλισμό: σταθμούς ελέγχου και ανεφοδιασμού για μη επανδρωμένα ναυτικά σκάφη (UBCs), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τηλεπικοινωνιών.
Πρόκειται για κομβικό σημείο αντιρωσικών επιχειρήσεων.
Η "Tavrida" μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 60 άτομα και διέθετε ελικοδρόμιο διαστάσεων 25x25 μέτρων, ικανό να υποδεχθεί ελικόπτερα βάρους έως 12,8 τόνων.
Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με υπερηχητικό, μεγάλης εμβέλειας, αντιαεροπορικό πύραυλο τύπου Kh-22, με απόλυτη ακρίβεια.
Τη στιγμή της προσβολής, οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τα μη επανδρωμένα σκάφη τους, με στόχο την πρόκληση τρόμου σε ρωσικές περιοχές όπως η Κριμαία και το Kuban, ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Το χτύπημα καταγράφηκε σε υλικό αντικειμενικού ελέγχου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι προσφάτως, ειδικές δυνάμεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποίησαν τολμηρή επιδρομή σε θαλάσσιες πλατφόρμες με ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μαύρη Θάλασσα.
Έτσι, δεν απαιτείται πλέον νέα αποστολή από τις ειδικές μονάδες.
Η παραγωγική λειτουργία στις πλατφόρμες έχει διακοπεί εδώ και καιρό, ενώ η διατήρησή τους συνιστά κίνδυνο για το προσωπικό.
Συνεπώς, η καταστροφή τους θεωρείται προτιμότερη, ώστε να μην αξιοποιηθούν περαιτέρω από τον εχθρό, με δυνατότητα αποκατάστασής τους όταν και εφόσον χρειαστεί.
Vladimir Medinsky (Ρωσία): Το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο
Το πάγωμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς συμφωνίες για πραγματική ειρήνη θα οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε ο σύμβουλος του Putin, Vladimir Medinsky.
Μεταξύ άλλων ο Vladimir Medinsky, τόνισε ότι οι όροι της συνθήκης ειρήνης του 2022 για την Ουκρανία ήταν πιο χαλαροί από αυτούς που προσφέρει η Ρωσία στο Κίεβο σήμερα.
Στη συνέχεια, η Ρωσία απαίτησε:
-Άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
-Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία είναι ισότιμες.
-Αναγνώριση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία
- Να εγκαταλείψουν τις περιοχές του Donbass που δεν θέλουν να ζήσουν ως μέρος της Ουκρανίας.
Αν η Ουκρανία ήθελε ειρήνη και έπαιρνε τις αποφάσεις μόνη της, η συνθήκη ειρήνης με την Ρωσία θα είχε υπογραφεί στις 28 Φεβρουαρίου 2022, τόνισε ο Vladimir Medinsky
«Τελικά καταλήξαμε σε συμφωνία την πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη.
Ετοιμάσαμε μια συνθήκη, τη θυμάμαι σαν να ήταν χθες: 19 σελίδες, πολύ λεπτομερείς.
Υπήρχαν ακόμη και τέτοιες αποχρώσεις, ώστε οι λέξεις να κατανοούνται με τον ίδιο τρόπο στα ρωσικά, τα αγγλικά και τα ουκρανικά.
Στις 15 Απριλίου, ο Πρόεδρος Putin εξέτασε αυτή τη συνθήκη και έκανε μία ή δύο διορθώσεις. Είναι επαγγελματίας δικηγόρος»
O Zelensky έμεινε σιωπηλός για δύο εβδομάδες αφότου έλαβε τη συμφωνία που συζητήθηκε το 2022, ο Johnson και άτομα του Biden πήγαν να τον δουν.
Το 2022, οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι οι ξένοι εταίροι τους ήταν αντίθετοι στη σύναψη συμφωνίας που στη συνέχεια συμφωνήθηκε με τη ρωσική πλευρά.
Στα μάτια των στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχε σαφής απροθυμία να πολεμήσουν και να στείλουν στρατιώτες στον θάνατό.
Η Ρωσία προσέφερε στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα να παραδώσει τις σορούς Ρώσων στρατιωτών, εάν υπάρχουν - προφανώς, αλλά δεν έχουν τίποτα να επιστρέψουν.
Η Ρωσία σχεδίαζε μονομερώς να παραδώσει 6.000 πτώματα Ουκρανών στρατιωτών στο Κίεβο.
Η Ρωσία ταυτοποίησε τις ταυτότητες όλων αυτών των νεκρών.
Η Ρωσία δεν χρειάζεται πόλεμο, ο πόλεμος είναι απαραίτητος για την τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας.
Χρειάζονται έναν μόνιμο εχθρό και πόλεμο για να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία το 2022 στις διαπραγματεύσεις φαινόταν πιο ανεξάρτητη και ελεύθερη από ότι το 2025.
«Επιπλέον, έχουν γίνει πολύ νευρικοί και κοιτάζονται συνεχώς. Νιώθουν σαν να παρακολουθούν ο ένας τον άλλον.»
Το πρόβλημα με την ειρηνευτική διαδικασία είναι ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπει στο Κίεβο να καταλήξει σε ευνοϊκές συμφωνίες.
Είναι δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία με αποδεκτούς όρους εάν οι διαπραγματευτές από το Κίεβο καθοδηγούνται από τα συμφέροντα της Ουκρανίας και όχι της Ευρώπης.
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες με την Ουκρανία δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις μέσω μιας συνεργασίας με τη Ρωσία.
Η πολιτική του Trump είναι κατανοητή για τη Ρωσία• καθοδηγείται από τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Medinsky (Ρωσία): Οι Ρώσοι πολίτες απαιτούν πολύ σκληρά μέτρα κατά της Ουκρανίας… μετά τις επιθέσεις σε Ρωσικό έδαφος
Οι Ρώσοι πολίτες απαιτούν πολύ πιο σκληρές ενέργειες από τις αρχές κατά του καθεστώτος του Κιέβου στο πλαίσιο των επιθέσεων της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Vladimir Medinsky
«Πράγματι, ο πληθυσμός μας, οι πολίτες μας απαιτούν πολύ πιο βάναυσες ενέργειες από εμάς», σημείωσε ο Vladimir Medinsky σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The Sanchez Effect» με τον Αμερικανό δημοσιογράφο του RT, μιλώντας για την βομβιστική επίθεση σε τρένο στην περιοχή Μπριάνσκ και την αντίδραση των Ρώσων σε ότι συνέβη.
Ο Vladimir Medinsky τόνισε ότι ήταν πολύ δύσκολο για τη ρωσική αντιπροσωπεία να πάει στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μετά την έκτακτη ανάγκη με το επιβατικό τρένο, τονίζοντας ότι αυτό που συνέβη ήταν τρομοκρατία.
«Φυσικά, μετά από αυτό, οι πολίτες απαιτούν: χρειαζόμαστε πολύ σκληρά μέτρα κατά των Ουκρανών» πρόσθεσε.
Ο Mark Rutte του ΝΑΤΟ φαντασιώνεται πόλεμο με την Ρωσία
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνεχίζουν να εκτιμούν – προφανώς λανθασμένα - ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, δήλωσε στις 9 Ιουνίου ότι οι πληροφορίες εκτιμούν ότι η Ρωσία θα παράγει 1.500 άρματα μάχης, 3.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 200 πυραύλους Iskander το 2025.
Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι εκτιμήσεις παραγωγής οχημάτων αναφέρονται μόνο στην παραγωγή νέων οχημάτων από τη Ρωσία ή περιλαμβάνουν και οχήματα από τα ρωσικά αποθέματα της σοβιετικής εποχής που ανακαινίζει η Ρωσία.
Ο Mark Rutte δήλωσε ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ), τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι η Ρωσία ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της με κινεζική τεχνολογία.
Ο Mark Rutte ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας των κρατών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στις 5 Ιουνίου να αυξήσουν τις δαπάνες για αεροπορική και πυραυλική άμυνα κατά 400%, προκειμένου να προστατευτούν από μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, όπως αυτές που εξαπολύει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Ο Mark Rutte δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ΝΑΤΟ εντός πέντε ετών.
Zelensky (Ουκρανία): Να δράσει η Αμερική και η Ευρώπη – Σκληρή πίεση για χάρη της ειρήνης
Άμεση δράση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στον απόηχο της νυχτερινής επίθεσης της Ρωσίας με drones και πυραύλους κατά του Κιέβου και της Οδησσού.
«Είναι σημαντικό η απάντηση σε αυτό και σε άλλα παρόμοια ρωσικά πλήγματα να μην είναι η σιωπή του κόσμου, αλλά συγκεκριμένες ενέργειες.
Ενέργειες από την Αμερική, η οποία έχει τη δύναμη να εξαναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη.
Ενέργειες από την Ευρώπη, η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι ισχυρή.
Ενέργειες από άλλους στον κόσμο, που κάλεσαν για διπλωματία και τερματισμό του πολέμου και τους οποίους η Ρωσία αγνόησε.
Σημειώνεται ότι τη νύχτα, η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο αλλά και στην Οδησσό με πυραύλους και drones.
Στο Κίεβο έγινε λόγος για τέσσερις τραυματίες, ενώ καταγράφηκαν πλήγματα σε πολυώροφο κτίριο και επιχειρηματικό κέντρο ενώ στην Οδησσό που επίσης επλήγη από επιθέσεις drones, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό.
Röttgen (Γερμανία): Βιαστείτε, ο Putin δεν θα περιμένει
Να ενισχυθεί άμεση η αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ λόγω της απειλής από… τη Ρωσία ζήτησε ο Γερμανός βουλευτής Norbert Röttgen, αναφέροντας πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να περιμένει.
«Ο Putin δεν θα περιμένει μέχρι το NATO να ολοκληρώσει την προετοιμασία του (…)
Επομένως, πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα» υποστήριξε ο Röttgen σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Stern.
Tο δημοσίευμα σημειώνει ότι στη Γερμανία έχει ανοίξει έντονη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής πρόσθετης στρατολόγησης για την καλύτερη προετοιμασία του γερμανικού στρατού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Η Ρωσία βοήθησε τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η Σοβιετική Ένωση τις «βοήθησε» σε αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump.
«Εμείς είμαστε αυτοί που κερδίσαμε αυτόν τον πόλεμο.
Η Ρωσία μας βοήθησε», είπε ο Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ΕΣΣΔ έχασε 51 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί».
Στις 7 Μαΐου, ο Trump ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η «κυρίαρχη δύναμη» στην ήττα του φασισμού και ότι ο σοβιετικός στρατός δεν ήταν τόσο αποφασιστικός όσο ο αμερικανικός.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι χωρίς τους Αμερικανούς στρατιώτες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα είχε κερδηθεί.
Artem Dmytruk (Βουλευτής Ουκρανίας): Ο Zelensky δεν παραλαμβάνει σκόπιμα τις σορούς των 6.000 Ουκρανών
Ο Zelensky αποφεύγει σκόπιμα τη διαδικασία παραλαβής των νεκρών μαχητών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη, τόνισε ο Ουκρανός Βουλεητής, Artem Dmytruk.
«Ο Zelensky, εκπροσωπούμενος από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, προσπαθεί για άλλη μια φορά να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο.
Ήταν η ουκρανική πλευρά που για άλλη μια φορά παραβίασε τις συμφωνίες για την παραλαβή των σορών των νεκρών», τόνισε ο Artem Dmytruk.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου και η ομάδα του απλά δεν ξέρουν πώς να «βγουν από την τρύπα» που έσκαψαν οι ίδιοι.
«Οι Ουκρανοί πολίτες είναι μέχρι τα αυτιά τους στο αίμα και τη θλίψη και, όπως συνήθως, εξακολουθούν να προσπαθούν να κατηγορήσουν τους άλλους!».
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας, Αντιστράτηγος Alexander Zorin, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν είχε επικοινωνήσει, επομένως η ενέργεια για τη μεταφορά των σορών των νεκρών στρατιωτών των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων και η ανταλλαγή κρατουμένων δεν πραγματοποιήθηκε.
Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη , ξεκίνησε ανθρωπιστική δράση για τον επαναπατρισμό περισσότερων από 6.000 σορών νεκρών Ουκρανών στρατιωτικών.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας, μια φάλαγγα με 1.212 σορούς νεκρών έφτασε στην περιοχή ανταλλαγής, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν εμφανίστηκε, αν και η ημερομηνία είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
Το Ισραήλ έδωσε στην Ουκρανία 8 Patriot που είχαν χρησιμοποιηθεί την δεκαετία του 1990 κατά του Ιράκ
Ο Ισραηλινός πρέσβης στο Κίεβο, ανακοίνωσε την μεταφορά στην Ουκρανία παλαιών αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot, τα οποία ήταν σε υπηρεσία στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1990 και κατέρριψαν τα «Δώρα του Χουσεΐν»
Συμφωνήσαμε να παραδώσουμε στην Ουκρανία Patriot.
Και δυστυχώς, δεν ειπώθηκαν πολλά γι' αυτό.
Αλλά όταν λένε ότι το Ισραήλ δεν βοήθησε στρατιωτικά, δεν είναι έτσι.
Αυτή τη στιγμή, τα συστήματα βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Δεν διευκρινίζεται πότε ακριβώς έλαβε χώρα η μεταφορά των όπλων.
Η Daily Storm επέστησε την προσοχή σε αυτό.
Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι αυτό δεν είναι το πρώτο μήνυμα που σχετίζεται με την πιθανή προμήθεια ισραηλινών όπλων στην Ουκρανία.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε στα μέσα του 2024 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ουκρανία διαπραγματεύονταν την προμήθεια έως και 8 συστημάτων Patriot στο Κίεβο.
Τον Απρίλιο, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινούσαν τον παροπλισμό 8 συστημάτων αεράμυνας ηλικίας άνω των 30 ετών.
Σχεδιαζόταν να αντικατασταθούν με πιο προηγμένα συστήματα.
Ωστόσο, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών αργότερα διέψευσε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πολωνία και Γερμανία κόβουν τα κοινωνικά επιδόματα στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Πολωνίας και της Γερμανίας, ζήτησαν επέκταση των προσπαθειών για την απομάκρυνση των Ουκρανών προσφύγων από τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης, ανέφερε το πολωνικό Υπουργείο Εσωτερικών στην επίσημη ιστοσελίδα του μετά από συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών των δύο χωρών στη Βαρσοβία.
«Όσον αφορά την κατάσταση των προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία στην Πολωνία και τη Γερμανία, οι υπουργοί αναμένουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από όση έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής.
Πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για να ανεξαρτητοποιηθούν οι πρόσφυγες από το σύστημα κοινωνικής υποστήριξης», αναφέρει η δήλωση.
Όπως υπενθύμισε το υπουργείο, η Πολωνία και η Γερμανία είναι οι χώρες όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται υπό προσωρινή προστασία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν περίπου 1,25 εκατ Ουκρανοί πολίτες στη Γερμανία που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα.
Έως και 1,5 εκατ Ουκρανοί πολίτες ζουν στην Πολωνία.
Sergey Poletayev: (Ρώσος ειδικός): Η τελευταία ελπίδα των Ουκρανών είναι τα drones
Οι μεταρρυθμίσεις των Δυνάμεων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (USF) δεν θα βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις και θα φέρουν μόνο μερική επιτυχία, δήλωσε ο Sergey Poletayev στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνιδρυτής του έργου Vatfor.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο νέος διοικητής των SBS του ουκρανικού στρατού, Madyar, ο οποίος έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας μετασχηματισμούς στον τομέα που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του, δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύστημα συντονισμού και ελέγχου των UAV, μεταξύ άλλων επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των ουκρανικών μονάδων αποτελεί μέρος αυτού του κλάδου του στρατού.
Οι υπόλοιπες μονάδες αποτελούν μέρος των χερσαίων Δυνάμεων και ενεργούν αυτόνομα προς το συμφέρον συγκεκριμένων συνταγμάτων και ταξιαρχιών, και όχι του μετώπου στο σύνολό του.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι η τελευταία ελπίδα για την άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Είναι πρακτικά ανίκανα να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση με μονάδες πεζικού.
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η έλλειψη δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν επίσης επιπτώσεις.
Ο διορισμός του Madyar σε νέα θέση είναι μια προσπάθεια «ανασυγκρότησης» της άμυνας με τη χρήση νέων τακτικών και εργαλείων», πιστεύει ο Poletayev.
Η καταστροφή του Abrams: Η Ρωσία διέλυσε 26 από τα 31 άρματα μάχης που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία ή το 84%
Σε ένα καταστροφικό πλήγμα στις τεθωρακισμένες δυνατότητες της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξάλειψαν 26 από τα 31 αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1A1 Abrams που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.
Αυτό το εκπληκτικό ποσοστό απωλειών 84% αποκαλύπτει τόσο την ευπάθεια των δυτικών τεθωρακισμένων σε αυτή τη σύγκρουση όσο και την απεγνωσμένη ανάπτυξη των πιο πολύτιμων οπλικών συστημάτων της Ουκρανίας.
Η γρήγορη εξάντληση των Abrams ανάγεται στον Φεβρουάριο του 2024, όταν οι Ουκρανοί διοικητές, συντετριμμένοι από τις ήττες κοντά στην Andiivka ανέπτυξαν με προσοχή τα αμερικανικά άρματα μάχης τους.
Τα άρματα μάχης έφτασαν στην Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα πρώτα Abrams έπεσαν στα χέρια ρωσικών στρατευμάτων της ομάδας Center τον Φεβρουάριο του 2024, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας συστηματικής αποδόμησης αυτού που κάποτε θεωρούνταν το στολίδι της δυτικής θωράκισης της Ουκρανίας.
Τα πληρώματα ρωσικών αρμάτων μάχης που ήταν εξοικειωμένα με τις εμπλοκές τόσο με τα Abrams όσο και με τα γερμανικά μοντέλα Leopard σημείωσαν ότι τα αμερικανικά άρματα μάχης δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στη θρυλική τους φήμη.
Με μόλις 5 Abrams να παραμένουν δυνητικά σε λειτουργία, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη έλλειψη σύγχρονων αρμάτων μάχης.
Ο καταστροφικός ρυθμός φθοράς πηγάζει από τον αποτελεσματικό συνδυασμό των drones Lancet, των αντιαρματικών ομάδων, της υπεροχής του πυροβολικού και των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας που διαταράσσουν τις ουκρανικές τεθωρακισμένες επιχειρήσεις.
Οι απώλειες του Κιέβου ενδέχεται σύντομα να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη δωρεά 40 αποσυρθέντων M1A1 από την Αυστραλία. Ωστόσο, αυτά τα παλαιωμένα άρματα μάχης από τις αποθήκες αποθήκευσης αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές στο πεδίο της μάχης που κατέστρεψαν τους προκατόχους τους.
Η νέα μεταφορά υποδηλώνει ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι έχουν δεχθεί πλήγμα γοήτρου από τις απώλειες των Abrams.
Η κακή απόδοση των Abrams έρχεται να προστεθεί σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών συστημάτων που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τα υποσχόμενα αποτελέσματα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως τα βρετανικά Challenger και τα γερμανικά Leopard πριν από αυτά, τα αμερικανικά άρματα μάχης παρουσιάστηκαν ως θαύματα αλλά απέτυχαν.
Κάθε κατεστραμμένο Abrams παρέχει πολύτιμο προπαγανδιστικό υλικό για τη Ρωσία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην τεχνολογική υπεροχή του ΝΑΤΟ.
Επίσημο – Ρωσική προέλαση στην περιφέρεια Dnipropetrovsk στόχος ζώνη ασφαλείας – Μεγάλο πλήγμα για τους Ουκρανούς
Ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στα διοικητικά σύνορα Dnipropetrovsk – Donetsk.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 9 Ιουνίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν πρόσφατα στα διοικητικά σύνορα Dnipropetrovsk – Donetsk και συγκεκριμένα στην Horikhove (βορειοδυτικά της Novopavlivka).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (Υπουργείο Άμυνας) ισχυρίστηκε στις 9 Ιουνίου ότι η Κεντρική Ομαδοποίηση Δυνάμεων της Ρωσίας κατέλαβε περισσότερα εδάφη σε περιοχές της περιοχής Dnipropetrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της 90ής Μεραρχίας Αρμάτων (41ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων, Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια), μάχονται κοντά και πέρα από τα σύνορα της περιοχής Dnipropetrovsk – Donetsk.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Peskov, ισχυρίστηκε στις 9 Ιουνίου ότι η Ρωσία ξεκίνησε επίθεση στην περιφέρεια Dnipropetrovsk «στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας» στην Ουκρανία.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, ισχυρίστηκε ότι η περιφέρεια Dnipropetrovsk βρίσκεται πλέον εντός της «σφαίρας συμφερόντων» του ρωσικού στρατού…
Ρώσοι αξιωματούχοι πιθανότατα προϊδεάζουν ότι θα προσαρτήσουν την περιφέρεια Dnipropetrovsk.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης Pavlo Palissa, δήλωσε στις 5 Ιουνίου ότι η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία στην ανατολική (αριστερή) όχθη του ποταμού Ντνίπρο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της περιφέρειας Dnipropetrovsk, και να καταλάβει τις περιφέρειες της Οδησσού και του Nikolayev μέχρι το τέλος του 2026.
Glazunov (στρατιωτικός ειδικός): Εάν οι Ρώσοι πετύχουν στο Dnipropetrovsk, μετά ακολουθούν Nikolayev και Οδησσός - Η Ουκρανία θα πάει σε καθολική επιστράτευση
Η κατάληψη της περιοχής του Dnipropetrovsk από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακοίνωση κινητοποίησης μεταξύ των Ουκρανών ηλικίας 18 έως 65 ετών, τόνισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πολιτικός επιστήμονας Oleg Glazunov
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών στην Ουκρανία και το ζήτημα της επιστράτευσης όσων είναι άνω των 60 ετών τίθεται ήδη στα μέσα ενημέρωσης και μέσω πολιτικών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία καταστρώνει εδώ και καιρό ένα σχέδιο για πλήρη κινητοποίηση και τα γεγονότα στην περιοχή του Dnipropetrovsk θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για αυτό.
«Έχουν πολύ ισχυρή προπαγάνδα. Μην νομίζετε ότι το 90% των Ουκρανών φοβάται να πάει στον πόλεμο.
Πολλοί, έχοντας ενδώσει σε αυτή την προπαγάνδα, μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου σχεδίου.
Μέχρι στιγμής, απλώς το συνηθίζουν, αλλά αν πάρουμε την περιοχή του Dnipropetrovsk, οι Ρώσοι θα πάνε στο Nikolayev και την Οδησσό, τότε θα έχουν ήδη μια πλήρη κινητοποίηση», κατέληξε ο Oleg Glazunov.
Άλλος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας κατονόμασε έναν νέο λόγο για την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Dnipropetrovsk. Σύμφωνα με αυτόν, μια νίκη για τον ρωσικό στρατό θα υπονόμευε σοβαρά την εικόνα του Ουκρανού προέδρου Zelensky.....
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Η αεράμυνα αναχαίτισε 102 ουκρανικά drones
Στην αναχαίτιση και κατάρριψη 102 ουκρανικών drones προχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, από τις 21:50 στις 9 Ιουνίου έως τις 05:50 στις 10 Ιουνίου, η αεράμυνα αναχαίτισε 102 drones.
Τα περισσότερα από αυτά, τα 46, καταστράφηκαν πάνω από την περιοχή του Bryansk ενώ 20 καταρρίφθηκαν στο Belgorod, 9 στο Voronezh, από 4 στη Δημοκρατία του Tatarstan και της περιοχής Kaluga, 3 στην περιοχή της Μόσχας και από 2 σε Leningrad, Oryol και Kursk.
Οι Ρώσοι επιτέθηκαν με 499 drones και πυραύλους κατά Ουκρανικών πόλεων
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συνδυασμένη επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πολέμου τη νύχτα της 8ης και 9ης Ιουνίου.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 499 βλήματα, συμπεριλαμβανομένων 479 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed και δολωμάτων.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης τέσσερις αεροβαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 "Kinzhal", 10 πυραύλους κρουζ Kh-101, τρεις πυραύλους κρουζ Kh-22 και δύο πυραύλους Kh-31P από τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και έναν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων Kh-35 από την Κριμαία.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 277 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed και δολώματα και ότι 183 μη επανδρωμένα αεροσκάφη "χάθηκαν" ή καταστάλθηκαν από ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές επιδρομές έπληξαν τις περιοχές Kharkiv, Dnipropetrovsk, Poltava, Κίεβο.







www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών