Καθώς ο ανταγωνισμός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας εντείνεται, ο Vladimir Putin επιδιώκει να εξασφαλίσει τη δική του θέση στην παγκόσμια κούρσα.
Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί την AI θεμελιώδη πυλώνα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Μόσχας για να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δύσης.
Μετά από τρία χρόνια δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα στρέφεται στους BRICS — την ομάδα των Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — για να δημιουργήσει ένα παράλληλο οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη ως εθνική προτεραιότητα της Ρωσίας
Από το 2017, όταν δήλωσε πως «όποιος κυριαρχήσει στην AI θα κυριαρχήσει στον κόσμο», ο Putin έχει δώσει έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη ως στρατηγικό στόχο. Η Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας του 2021 επισημαίνει την ανάγκη ενσωμάτωσης προηγμένων τεχνολογιών για την ενίσχυση της άμυνας και της οικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας. Η Εξωτερική Πολιτική του 2023 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου της AI και στη στρατηγική συνεργασία με τους BRICS. Το 2024, η Ρωσία αναθεώρησε τη Στρατηγική Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης έως το 2030, με στόχο να καταλάβουν οι ρωσικές τεχνολογίες σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.
Οι BRICS ως πλατφόρμα τεχνολογικής συνεργασίας
Όπως σημειώνει το Defense One, η ομάδα των BRICS έχει εξελιχθεί σε ιδανική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας για τη Μόσχα. Μέσα σε έναν χρόνο, τα μέλη διπλασιάστηκαν, με την ένταξη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Ινδονησίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μπλοκ εκπροσωπεί πλέον το 35% της παγκόσμιας οικονομίας και αναπτύσσεται σε κέντρο ανάπτυξης και ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει συγκροτηθεί Ομάδα Μελέτης AI με σκοπό την κατάρτιση πλαισίων διακυβέρνησης, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις στις χώρες BRICS απομακρύνονται από τα δυτικά μοντέλα και στρέφονται σε κινεζικές, ρωσικές και εμιρατινές λύσεις.
Η Ρωσία ηγείται των πρωτοβουλιών AI των BRICS
Η Ρωσία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση της AI στους BRICS.
Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, οι χώρες BRICS συζήτησαν την εφαρμογή ρωσικών και κινεζικών υποδομών τεχνητής νοημοσύνης στον «Παγκόσμιο Νότο» με στόχο την προώθηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης. Η Μόσχα ηγήθηκε της ίδρυσης του BRICS AI Alliance, που προωθεί την κοινή έρευνα και ρύθμιση, και πρότεινε την υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας AI της Ρωσίας ως πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ήδη πάνω από 200 οργανισμοί έχουν υπογράψει τον Κώδικα.
Μετά τη συνάντησή της με τον Putin, η πρόεδρος της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, Dilma Rousseff, δήλωσε ότι η τράπεζα θα στηρίξει «νέα στάδια ωρίμανσης» και «νέες περιοχές συνεργασίας» των BRICS, συμπεριλαμβανομένης της AI.
Τον Μάιο ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα υιοθετήσει πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη και επαίνεσε την κινεζική εταιρεία DeepSeek ως πρότυπο για τις αναδυόμενες οικονομίες.
Διεύρυνση της συνεργασίας με αντιπάλους των ΗΠΑ
Εκτός BRICS, η Ρωσία διευρύνει τη συνεργασία της στον τομέα της AI με άλλες χώρες που αντιπαρατίθενται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν ανέθεσε στην Sberbank να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία Κοινού Πλαισίου Συνεργασίας. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει κοινή ρύθμιση και εφαρμογή AI, διασύνδεση των κινεζικών και ρωσικών ψηφιακών έργων και ανάπτυξη κοινών μοντέλων AI. Παράλληλα, με το Ιράν υπεγράφη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που προβλέπει απευθείας συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, με στόχο την «εξουδετέρωση των αμερικανικών κυρώσεων», όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Pezeshkian.
Οι BRICS εξελίσσονται σε καταφύγιο για καθεστώτα που επιδιώκουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.
Το μπλοκ δεν είναι πλέον μια απλή οικονομική σύμπραξη, αλλά ένας αναδυόμενος γεωπολιτικός συνασπισμός με αντικρουόμενα συμφέροντα προς τη Δύση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μέχρι τώρα βασίζονταν κυρίως σε ελέγχους εξαγωγών για να περιορίσουν την Κίνα, οφείλουν να επεκτείνουν αυτά τα μέτρα σε όλα τα μέλη της συμμαχίας AI των BRICS.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να συγκροτήσει τη δική της συμμαχία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτή είναι η νέα γεωπολιτική πρόκληση της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών