Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία παίζει με τη ρωσική φωτιά: Ξεκινά η παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία - Στόχος πλέον το Βερολίνο

Η Γερμανία παίζει με τη ρωσική φωτιά: Ξεκινά η παράδοση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία - Στόχος πλέον το Βερολίνο
Το Βερολίνο προκαλεί τη Μόσχα – Ξεκινούν παραδόσεις όπλων μεγάλης εμβέλειας
Σε μία νέα άκρως προκλητική κίνηση που ενδέχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στο ουκρανικό μέτωπο, η Γερμανία ετοιμάζεται να παραδώσει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για πιθανή άμεση εμπλοκή του Βερολίνου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς – Η Γερμανία αλλάζει στάση

Σε δηλώσεις του ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως τα πρώτα συστήματα βρίσκονται στα τελικά στάδια προετοιμασίας, και ενδέχεται να τεθούν σε επιχειρησιακή χρήση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) πολύ σύντομα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το 2025 θα επιτραπεί μαζική παραγωγή τέτοιων οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο ενός γερμανο-ουκρανικού βιομηχανικού προγράμματος.
Ωστόσο, η πραγματική έκπληξη δεν είναι η παράδοση – αλλά το ποιος θα τα χειριστεί.
Ο  Pistorius δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους την Τετάρτη 4/6 ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία για την εξεύρεση περισσότερων συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία.
Ο Γερμανός ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί ασκούν πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες για περισσότερες δωρεές συστημάτων Patriot ή παρόμοιων συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία.
o-pyraylos-taurus-den-tha-prolavei-na-ektoxeythei-i-rosia-tha-ton-afanisei-me-ayta-ta-3-opla-768x448.webp

Η Τουρκία προειδοποιεί: «Η χρήση τους δεν είναι δυνατή χωρίς γερμανική εμπλοκή»

Σημαντική παρέμβαση ήρθε πάντως από τουρκική πλευρά που εκθέτει τη Δύση με εύλογα ερωτηματικά....
Ο Fuad Safarov αρθρογράφος της εφημερίδας dikGAZETE, τόνισε ότι τα εν λόγω συστήματα απαιτούν ειδικές γνώσεις και συνδέσεις με δορυφορικά δεδομένα και γερμανικά υποσυστήματα, πράγμα που σημαίνει ότι Γερμανοί στρατιωτικοί ή τεχνικοί πιθανότατα θα βρίσκονται επί του πεδίου ή σε επιχειρησιακή υποστήριξη.
«Η τεχνική αδυναμία των Ουκρανών να χειριστούν αυτούς τους πυραύλους σημαίνει μόνο ένα πράγμα:
Ο Βερολίνο εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση με τη Μόσχα», τόνισε ο Τούρκος αναλυτής.

Τι είναι το σύστημα Taurus

Ένα από τα όπλα που έχει προκαλέσει σοβαρές συζητήσεις είναι ο πύραυλος Taurus KEPD 350, ένας εξαιρετικά εξελιγμένος γερμανο-σουηδικός πύραυλος αέρος-εδάφους, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε στρατιωτικούς αναλυτές και ειδικούς.
Σύμφωνα με τον Igor Korotchenko, έναν καταξιωμένο στρατιωτικό ειδικό και αρχισυντάκτη του περιοδικού National Defense, τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας είναι περισσότερο από ικανά να εξουδετερώσουν αυτήν την απειλή, παρά τις εντυπωσιακές τεχνολογικές δυνατότητες του πυραύλου.

Τι κάνει τον πύραυλο Taurus KEPD 350 ξεχωριστό;

Ο Taurus KEPD 350 δεν είναι απλώς ένας ακόμη πύραυλος.
Κατασκευασμένος από την εταιρεία Taurus Systems στη Γερμανία, αυτός ο χαμηλής ανιχνευσιμότητας πύραυλος έχει σχεδιαστεί με την πιο σύγχρονη τεχνολογία για να αποφεύγει την ανίχνευση και να ενισχύει την ακρίβεια.
Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης υποβοηθούμενο από GPS, καθώς και ένα σύστημα αντιστοίχισης τοπογραφικών χαρακτηριστικών που τον βοηθά να προσανατολίζεται σε διάφορα τοπία.
Καθώς ο πύραυλος πλησιάζει στο στόχο του, μια θερμογραφική κάμερα επιτρέπει την αντιστοίχιση εικόνας, διευκολύνοντας την τελική καθοδήγηση και εκτέλεση του πλήγματος.
Η διπλή πολεμική κεφαλή 500 κιλών του πυραύλου αποτελεί επίσης ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό.
Περιλαμβάνει τόσο προφορτίο όσο και αρχική διατρητική κεφαλή που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σκληρούς υπόγειους στόχους.
Αυτό καθιστά τον Taurus έναν εξαιρετικά ισχυρό πύραυλο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως καταφύγια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται βαθιά στο έδαφος.
Ωστόσο, παρά τα προηγμένα χαρακτηριστικά του, παραμένει το ερώτημα: πόσο αποτελεσματικά μπορούν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να εξουδετερώσουν αυτήν την απειλή;
taurus_diagramma.JPG
Τα τρία ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που θα αντιμετωπίσουν τον Taurus 

Ο Korotchenko αν και αναγνώρισε τον Taurus ως έναν «δύσκολο στόχο», υπογράμμισε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να ανιχνεύσουν και να εξουδετερώσουν τέτοιες απειλές. 
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα συστήματα Buk-M2/M3, S-300V4 και S-400 ως ικανά να υπερασπιστούν τη Ρωσία από επιθέσεις πυραύλων, όπως αυτή του Taurus.
Το Buk-M3, ένα σύστημα μεσαίου βεληνεκούς, έχει αποδείξει την ικανότητά του να καταστρέφει διάφορους τύπους αεροπορικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise στην τρέχουσα στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ο Korotchenko σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το Buk-M3 για να ανιχνεύσουν και να εμπλέξουν πυραύλους cruise όπως ο Taurus.
Τα συστήματα S-400 και S-300V4, τα οποία θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα στον κόσμο, είναι γνωστά για τις μακρές εμβέλειες εντοπισμού και αναχαίτισης απειλών.
Αυτά τα συστήματα σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν έναν ευρύ φάσμα εναέριων απειλών, περιλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, όπως ο Taurus.
Δεδομένων των υπερσύγχρονων δυνατοτήτων των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα για να αναχαιτίσουν τους Taurus προτού φτάσουν στους στόχους τους.

«Το πλήγμα με τον Oreshnik θα είναι απροσδόκητο»

Εν τω μεταξύ, σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ρωσία φέρεται να εξετάζει στρατηγικά πλήγματα με πυραύλους Oreshnik, σύμφωνα με τον αναλυτή Vasily Dudykin.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε ρωσική απάντηση δεν θα έρθει ως αντίποινα, αλλά ως μέρος ευρύτερου σχεδίου καταστροφής των δυνατοτήτων της Ουκρανίας, σε «καίρια και απροσδόκητη χρονική στιγμή».
«Η Μόσχα δεν εκδικείται, αλλά σχεδιάζει. Αν χτυπήσουμε με τον Oreshnik, η Ουκρανία δεν θα το δει να έρχεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με τις επιθέσεις UAV να εξαπλώνονται στη ρωσική ενδοχώρα, την Ουκρανία να εξοπλίζεται με νέα τεχνολογία και τη Γερμανία να επιταχύνει παραδόσεις, δημιουργείται η εικόνα ενός νέου ψυχρού πολέμου που πλέον θερμαίνεται επικίνδυνα.

Σύμβουλος του Erdogan: Απέχουμε ελάχιστα από την πυρηνική σύγκρουση – Ρωσικοί πύραυλοι θα χτυπήσουν Βερολίνο, Λονδίνο

Στον σύγχρονο πόλεμο έχουν καταργηθεί τα παραδοσιακά μέτωπα και οι πρώτες γραμμές, σύμφωνα με τον İbrahim Karagül, δημοσιογράφο της Yeni Safak και μυστικό σύμβουλο του Recep Tayyip Erdoğan…
Ο Karagül εξέφρασε την άποψη ότι αν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν αποδώσουν, είναι πιθανό η Μόσχα –ακόμα και άλλες πρωτεύουσες– να βρεθούν στο στόχαστρο.
Προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να απέχει μόλις λίγες ώρες από έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο – πιθανώς ακόμη και πυρηνικό.
Ένας πόλεμος Ρωσίας-Ευρώπης ή ΗΠΑ-Κίνας στον Ειρηνικό θα μπορούσε να ξεσπάσει ξαφνικά, όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι ιστορικά κάθε παγκόσμιος πόλεμος είχε προαναγγελθεί από ανάλογες ενδείξεις.
Επέκρινε τις κυβερνήσεις και τα έθνη που αρνούνται να δουν αυτή την απειλή και συμπεριφέρονται σαν να έχουν απολέσει κάθε προνοητικότητα – κάτι που, κατά τον ίδιο, αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή από όλες.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας με UAVs, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία, υπονόησε ότι επελέγη στρατηγικά ώστε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν βαθύτερα κίνητρα. Μίλησε για μια επίθεση που έπληξε τέσσερις αεροπορικές βάσεις και μια ναυτική βάση υποβρυχίων, καταστρέφοντας περίπου 50 ρωσικά μαχητικά και επαναφέροντας στη ρωσική μνήμη ένα «στιγμιότυπο τύπου Pearl Harbor».
Σύμφωνα με τον Karagül, η Ουκρανία απέδειξε ότι μπορεί να πλήξει στόχους έως και 3.500 χλμ. εντός της Ρωσίας – μεταξύ αυτών και τη βάση του Βόρειου Στόλου στο Severomorsk, όπου φιλοξενούνται πυρηνικά υποβρύχια.
Αν δεν είχε ήδη δρομολογηθεί η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης, τόνισε, μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναχάραξη του πολεμικού χάρτη της Ευρώπης.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο ή το Λονδίνο, έπειτα από τη συμφωνία Γερμανίας-Ουκρανίας ύψους 5 δισ. ευρώ, που περιελάμβανε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Αναρωτήθηκε αν οι γερμανικοί πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν στις τελευταίες επιθέσεις και αν αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.
Κατά τον ίδιο, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας σχεδιάστηκε εξαρχής ως πόλεμος Ρωσίας-Ευρώπης και κυρίως Ρωσίας-Βρετανίας, με την Ουκρανία να παίζει απλώς τον ρόλο του προσχήματος.
Σημείωσε ακόμη ότι η Βαλτική παρακάμφθηκε και ο πόλεμος μεταφέρθηκε στη Μαύρη Θάλασσα – κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπως είπε, λόγω του «έξυπνου σχεδιασμού των Βρετανών», που φρόντισαν να τον απομακρύνουν από το δικό τους έδαφος.
Ο Karagül υπενθύμισε τέλος ότι κατά το παρελθόν, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, Ρωσία και Ουκρανία είχαν καταλήξει σε προσχέδιο συμφωνίας στο Dolmabahçe.
Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία υπονομεύθηκε από δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ – και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο ξανά.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης