Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη οπλίζεται: Νέο ταμείο 150 δισ. ευρώ για κοινή άμυνα απέναντι στη Ρωσία

Η Ευρώπη οπλίζεται: Νέο ταμείο 150 δισ. ευρώ για κοινή άμυνα απέναντι στη Ρωσία
Η ΕΕ ιδρύει το SAFE – ένα φιλόδοξο χρηματοδοτικό εργαλείο για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με τη συμμετοχή και τρίτων χωρών όπως η Ουκρανία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Tη δημιουργία ενός νέου, εμβληματικού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση των εξοπλισμών, το οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του. Το ταμείο αυτό θα διαθέτει δανειακή δυνατότητα ύψους 150 δισ. ευρώ (περίπου 170 δισ. δολάρια) για τη στήριξη αμυντικών προγραμμάτων, σε μια προσπάθεια απάντησης στους φόβους για ρωσική επιθετικότητα και τις αυξανόμενες αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη αμερικανική στρατιωτική στήριξη προς την Ευρώπη, ενέκριναν oι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρόταση για το νέο ταμείο, που φέρει την ονομασία Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη (SAFE), υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο. Αφορμή αποτέλεσε η έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένη την προστασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στην προοπτική μιας νέας προεδρίας Τραμπ.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει κατά περισσότερο από 30% τις αμυντικές τους δαπάνες μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες. Το SAFE στοχεύει στην υπέρβαση των εθνικών φραγμών, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία και προωθώντας το σύνθημα "αγοράστε ευρωπαϊκά", με σκοπό την τόνωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης του SAFE, τουλάχιστον το 65% της αξίας κάθε έργου πρέπει να προέρχεται από επιχειρήσεις που εδρεύουν εντός της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή της Ουκρανίας. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και εταιρείες από χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν επιπρόσθετα κριτήρια.
Εκτός από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στη χρηματοδότηση μπορούν να συμμετάσχουν και τρίτες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Ουκρανία, οι οποίες έχουν ήδη συνάψει σχετικές συμφωνίες συνεργασίας με την Ένωση.
Η λίστα περιλαμβάνει πλέον και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο υπέγραψε αντίστοιχη συμφωνία στις 19 Μαΐου στο Λονδίνο. Επιπλέον, προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής και για υποψήφιες προς ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία, εφόσον προηγηθεί ειδική συμφωνία που θα εγκριθεί από το Συμβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστράτευσε μια ταχεία νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση του SAFE, παρακάμπτοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαιτώντας μόνο την έγκριση ειδικής πλειοψηφίας από τα 27 κράτη-μέλη. Οι πρεσβευτές των κρατών αυτών συμφώνησαν την Τετάρτη επί του τελικού κειμένου του κανονισμού, ο οποίος διατηρεί βασικά σημεία της αρχικής πρότασης. Η επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών αναμένεται στις 27 Μαΐου, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Antonio Costa, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "ένα καθοριστικό βήμα για μια ισχυρότερη Ευρώπη", σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Μάρτιο για κοινές επενδύσεις στην ευρωπαϊκή άμυνα και ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας.
Στο σχετικό κανονισμό προβλέπεται ότι η συνεισφορά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας – δηλαδή εταιρειών με έδρα στην ΕΕ, στον ΕΟΧ/ΕΖΕΣ ή στην Ουκρανία – θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 65% του κόστους κάθε έργου. Το υπόλοιπο 35% δύναται να προέρχεται από τρίτες χώρες ή από εταίρους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Το πρόγραμμα SAFE εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο "ReArm Europe", που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου και το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης