Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα χρόνου η προσφυγή και της Πορτογαλίας σε μηχανισμό στήριξης σύμφωνα με BarCap, UniCredit

Θέμα χρόνου η προσφυγή και της Πορτογαλίας σε μηχανισμό στήριξης σύμφωνα με BarCap, UniCredit
Στην Πορτογαλία το ενδιαφέρον πια μετά και την οριστική προσφυγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης.
Το spread του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται σε διαρκώς ανοδική τροχιά σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο βάσης και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα έχει και τρίτο θύμα.
Ο Πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών, Fernando Teixeira dos Santos καθησύχαζε σχετικά με τη φεεγγυότητα, τη θεσμική κατοχύρωση και την κεφαλαιακή επάρκεια του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, η Barclays Capital, μέσω του αναλυτή Antonio Garcia Pascual, ο οποίος καταπιάνεται με τα οικονομικά της Νότιας Ευρώπης, παρατηρεί ότι η Πορτογαλία δανείζεται ολοένα και ακριβότερα, οι αγορές την εμπιστεύονται όλα και λιγότερο και εκτιμά πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
Η στήριξη από τις χώρες της ευρωζώνης σε σύμπραξη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιάζει το πιθανότερο σενάριο και για την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Pascual.
Ο αναλυτής της Barclays Capital εκτιμά πως ο επόμενος στόχος είναι η Ισπανία αλλά τα οικονομικά της μεγέθη καθιστούν δύσκολη την παροχή στήριξης στη χώρα.
Η Ισπανία περιγράφεται από τον Pascual ως χώρα με ολοένα και ενισχυόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Όμως ο ίδιος δηλώνει σχετικά: “Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη, ακόμη και σε μέγεθος, για να στηριχθεί οικονομικά. Αν κάτι τέτοιο τελικά χρειαστεί και μετέπειτα αποφασιστεί, θα πρέπει να δεσμευτούν για να δοθούν στην Ισπανία όλα τα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για την περίπτωση κρίσης στην ευρωζώνη και δεν θα μείνει τίποτα. Από την άλλη, είναι και η Ιταλία, η οποία είναι πιθανόν να καταστεί και το επόμενο θύμα της διάχυσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης”.

Η Πορτογαλία θα ακολουθήσει την Ιρλανδία και την Ελλάδα

Αν η πίεση αυτή συνεχιστεί, η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να ζητήσει επείγουσα βοήθεια, δήλωσε η οικονομολόγος Τούλια Μπούκο της Unicredit, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, καθώς οι  ανάγκες χρηματοδότησης της Πορτογαλίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Ιρλανδίας.
Στις αγορές η ιδέα που επικρατεί είναι πως, μόλις λυθεί το θέμα της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία θα βρεθεί στο στόχαστρο και αυτό το βλέπουμε και στα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων τα οποία συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς, και αυτό θα φανεί με την έγκριση του προϋπολογισμού. "Ακούγονται πολλοί να μιλούν για το ΔΝΤ. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια" δηλώνει ο πρωθυπουργός Σόκρατες.
Η Πορτογαλία έχει δημόσιο χρέος 161 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή πάνω από το 82% του ΑΕΠ της. Μολονότι η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει τις ανάγκες χρηματοδότησής της για το 2010, η κατάσταση ενδέχεται να περιπλακεί πολύ το 2011, καθώς τότε λήγουν χρέη ύψους 25,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 19,7 δισεκατομμύρια κατά το πρώτο εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης