Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «Sell America» επιστρέφει... η Moody’s οδηγεί την απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων στο 5%

Το «Sell America» επιστρέφει... η Moody’s οδηγεί την απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων στο 5%
Η Moody’s, το βράδυ της Παρασκευής της 16ης Μαΐου 2025, ανακοίνωσε ότι αφαιρεί από τις ΗΠΑ την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας τη χώρα από Aaa σε Aa1
Μία ταραχώδη αρχή της χρηματιστηριακής εβδομάδας αντιμετωπίζουν οι διεθνείς αγορές, καθώς τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται ξανά υπό πίεση.
Αυτή τη φορά όμως η μεταβλητότητα προέρχεται από την αυξανόμενη ανησυχία για το χρέος των ΗΠΑ και όχι από δασμούς.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκαν, αγγίζοντας το ψυχολογικό όριο του 5%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών και το δολάριο υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της Moody’s Ratings το βράδυ της Παρασκευής (16 Μαΐου 2025) ότι αφαιρεί από τις ΗΠΑ την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση, υποβαθμίζοντας τη χώρα από Aaa σε Aa1.
Η Moody’s — η οποία ακολούθησε τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων οίκων — επέρριψε την ευθύνη για το εκτροχιασμένο δημοσιονομικό έλλειμμα σε διαδοχικούς προέδρους και μέλη του Κογκρέσου, λέγοντας ότι δεν διαφαίνεται καμία σοβαρή πρόθεση περιορισμού του.

Ανησυχίες

Η υποβάθμιση εντείνει τις ήδη αυξανόμενες ανησυχίες της Wall Street για την αγορά αμερικανικών κρατικών ομολόγων, την ώρα που στο λόφο του Καπιτωλίου συζητούνται ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές χωρίς εξασφαλισμένα έσοδα, και καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ενώ ο Donald Trump διαταράσσει εμπορικές σχέσεις και επαναδιαπραγματεύεται συμφωνίες.
Σήμερα, 19 Μαΐου 2025, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,52%, ενώ των 30ετών αυξήθηκαν κατά 6 μονάδες βάσης φτάνοντας το 5%.
Αν η απόδοση των 30ετών ξεπεράσει το 5%, επανέρχονται τα επίπεδα του 2023, όταν είχαν κορυφωθεί στο 5,18%, το υψηλότερο από το 2007.
«Η υποβάθμιση των ομολόγων δεν είναι έκπληξη μέσα στο πλαίσιο ανεξέλεγκτων, μη χρηματοδοτούμενων δημοσιονομικών δαπανών που πρόκειται μόνο να επιταχυνθούν», δήλωσε ο Max Gokhman, αναπληρωτής CIO στη Franklin Templeton Investment Solutions.
«Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς μεγάλοι επενδυτές — θεσμικοί και κρατικοί — αρχίζουν σταδιακά να ανταλλάσσουν ομόλογα με άλλα ασφαλή καταφύγια.
Αυτό, δυστυχώς, μπορεί να δημιουργήσει έναν επικίνδυνο καθοδικό φαύλο κύκλο στις αποδόσεις και να πιέσει ακόμη περισσότερο το δολάριο, μειώνοντας την ελκυστικότητα των αμερικανικών μετοχών», πρόσθεσε.
18ac3f4c6c7d5b6429c54039bb332ed56401163a.jpg
Νέα αύξηση

Οι Michael Schumacher και Angelo Manolatos, στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo & Co., ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι αναμένουν οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων να αυξηθούν περαιτέρω κατά 5-10 μονάδες βάσης λόγω της υποβάθμισης της Moody’s.
Αν και οι αυξανόμενες αποδόσεις συνήθως ενισχύουν ένα νόμισμα, οι ανησυχίες για το χρέος μπορεί να εντείνουν τον σκεπτικισμό γύρω από το δολάριο.
Ένας δείκτης της Bloomberg για το δολάριο πλησιάζει ήδη τα χαμηλά του Απριλίου, ενώ το επενδυτικό κλίμα στους traders δικαιωμάτων προαίρεσης είναι το πιο αρνητικό των τελευταίων πέντε ετών.

Οι πιέσεις από τους δασμούς

Τον Απρίλιο, οι αγορές των ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις μετά τις υποσχέσεις του Trump για νέους δασμούς, που ανάγκασαν τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την έκθεσή τους.
Η πτώση μετριάστηκε εν μέρει όταν ο πρόεδρος πάγωσε προσωρινά τους δασμούς στην Κίνα, αλλά η προσοχή στράφηκε γρήγορα ξανά στη δημοσιονομική τροχιά των ΗΠΑ.
«Οι υψηλότερες αποδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα αυξήσουν το καθαρό κόστος επιτοκίων και τα ελλείμματα του κράτους», έγραψε η Subadra Rajappa, αναλύτρια της Société Générale.
«Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η διάβρωση του status ασφαλούς καταφυγίου για τα ομόλογα έχει συνέπειες για το δολάριο και τη ζήτηση από το εξωτερικό για ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.»
c1a1baea598716f2804c542ca590e717dba7a468.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης