Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σκοτεινό παρασκήνιο της συμφωνίας Trump – Σαουδικής Αραβίας - Ο άγνωστος ρόλος της CIA, η εμπλοκή των στρατιωτικών προμηθειών

Το σκοτεινό παρασκήνιο της συμφωνίας Trump – Σαουδικής Αραβίας - Ο άγνωστος ρόλος της CIA, η εμπλοκή των στρατιωτικών προμηθειών
Ολόκληρος ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται στα 78 δισ. δολάρια, ενώ ανακοινώθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ ύψους 142 δισ.
Πολλά ερωτήματα έχουν ανακύψει από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για τη συμφωνία αμυντικών εξοπλισμών ύψους 142 δισ. δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών πωλήσεων στην ιστορία».
Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, παρουσιάστηκε ως φιλόδοξη και εκτεταμένη, περιλαμβάνοντας αγορές σχετικές με την αεροπορία και το διάστημα, την αντιπυραυλική άμυνα, την ασφάλεια των ακτών και διάφορες άλλες αναβαθμίσεις.
Όμως, όπως και η ευρύτερη οικονομική συμφωνία των 600 δισ. δολαρίων στην οποία εντάσσεται, η συμφωνία για την άμυνα στερείται συγκεκριμένων στοιχείων.
Οι σκεπτικιστές της κυβέρνησης έσπευσαν να θέσουν ερωτήματα για τους αριθμούς.
Ένα από αυτά είναι ότι ολόκληρος ο ετήσιος αμυντικός προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται στα 78 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bruce Riedel, ανώτερο συνεργάτη στο Brookings Institution.
«Έχει λάβει εξαιρετική δημοσιότητα – κάνει το ταξίδι να φαίνεται εξαιρετικά επιτυχημένο», δήλωσε ο Riedel, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. «Αλλά οι αριθμοί δεν βγαίνουν».

Λείπουν οι λεπτομέρειες

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ποια συστήματα θα αγοράσει το βασίλειο, τους όρους του ενδεχόμενου συμβολαίου και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέπεμψε τα ερωτήματα στον Λευκό Οίκο.
Βέβαιο είναι ότι τόσο οι Δημοκρατικές όσο και οι Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις έχουν μακρά παράδοση στην «ανακύκλωση» παλαιότερων συμφωνιών σε φιλόδοξες, εντυπωσιακές ανακοινώσεις για να υπογράψουν οι πρόεδροι κατά τη διάρκεια διεθνών ταξιδιών.
Ο Trump το είχε ξανακάνει, στο πρώτο του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία το 2017, όταν ανακοίνωσε ότι οι Σαουδάραβες θα ξόδευαν 110 δισ. δολάρια σε αμερικανικά όπλα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών τους.
Το πακέτο εκείνο περιλάμβανε συμφωνίες που είχαν διαπραγματευτεί επί κυβέρνησης Obama, καθώς και άλλες που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια μιας μακράς διαδικασίας η οποία απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστή και αμυντικών εργολάβων.
Μέχρι σήμερα, η συμφωνία του 2017 έχει αποδώσει πάνω από 30 δισ. δολάρια σε υλοποιημένες πωλήσεις στρατιωτικού υλικού προς τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιανουάριο.

Οι αντοχές της Σαουδικής Αραβίας

Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο είναι η δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντέξει οικονομικά τεράστιες αμυντικές δαπάνες, εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και σοβαρών εγχώριων οικονομικών υποχρεώσεων.
Η χώρα αναγκάστηκε να δανειστεί περισσότερο, με το χρέος να αυξάνεται κατά περίπου 30 δισ. δολάρια – φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο.
Αν τελικά προκύψουν συμφωνίες από τον Λευκό Οίκο και τη Σαουδική Αραβία, οι αναλυτές θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τι είναι καινούριο και τι αποτελεί ανακύκλωση προηγούμενων συμφωνιών.
Ήδη, υπάρχουν πάνω από 129 δισ. δολάρια σε ενεργές στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Παρότι οι αριθμοί είναι ασαφείς, ίσως τελικά να μην έχουν και τόση σημασία.
Όπως λένε ειδικοί, η συμφωνία αναδεικνύει το βάθος της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας.
Και αυτό είναι κάτι που ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman σίγουρα θα εκτιμήσει, έπειτα από αρκετά χρόνια αβεβαιότητας.
Ο πρώην Πρόεδρος Joe Biden άλλωστε τον είχε αποκαλέσει «παρία» για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Jamal Khashoggi και είχε παγώσει πωλήσεις όπλων προς το βασίλειο.
«Πολλά από αυτά αφορούν την εικόνα — αλλά και η εικόνα μετράει», σχολίασε ο Brian Katulis, ανώτερος συνεργάτης στο Middle East Institute.
«Είναι μια προσπάθεια να σταλεί μήνυμα καθησυχασμού, μετά από αρκετά χρόνια αβεβαιότητας στις αμυντικές σχέσεις ΗΠΑ–Σαουδικής Αραβίας».
Η συμφωνία είναι πιθανό να έχει απτά αποτελέσματα, ειδικά στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν τεχνογνωσία και η Σαουδική Αραβία έχει σοβαρές ανάγκες, δήλωσε ο Todd Harrison, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute με ειδίκευση στη στρατηγική και τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Σε μια εποχή όπου ορισμένοι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη διστάζουν να αγοράσουν αμερικανικά όπλα, η προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να το κάνει θεωρείται καλοδεχούμενη, συμπλήρωσε.

Στρατιωτικό πλεονέκτημα

Ακόμη και χωρίς λεπτομέρειες, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κλίμακα και η πολυπλοκότητα των προβλεπόμενων αγορών όπλων από τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να απειλήσουν το «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» του Ισραήλ στην περιοχή — κάτι που διαχρονικά οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν δεσμευθεί να διατηρούν.
Ωστόσο, η Dana Stroul, διευθύντρια έρευνας στο Washington Institute for Near East Policy, σημείωσε ότι οι κατηγορίες που ανέφερε ο Λευκός Οίκος βρίσκονται εδώ και καιρό εντός των σχεδίων στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Χωρίς πιο συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας για το ισραηλινό πλεονέκτημα, πρόσθεσε η Stroul, πρώην αναπληρώτρια βοηθός υπουργού Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.
Οι Σαουδάραβες επιδιώκουν μια επίσημη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας με τις ΗΠΑ, καθώς και ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, «επειδή δεν εμπιστεύονται τις ΗΠΑ στο 100%», δήλωσε ο Yoel Guzansky, επικεφαλής του Gulf Program στο Institute for National Security Studies του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Αντιμέτωποι με πολλαπλές απειλές και με χρόνιες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, οι Σαουδάραβες «θα συνεχίσουν να διατηρούν εναλλακτικές», μειώνοντας την ένταση με το Ιράν και αναπτύσσοντας σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία — ενώ παράλληλα επιδιώκουν "λάφυρα" όπως το μαχητικό F-35, κατέληξε ο Guzansky, πρώην σύμβουλος του ισραηλινού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης