Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Παίρνει φωτιά» το έργο «Η δύναμη της Σιβηρίας 2» με εντολή Ρωσίας και Κίνας

«Παίρνει φωτιά» το έργο «Η δύναμη της Σιβηρίας 2» με εντολή Ρωσίας και Κίνας
Για τη Ρωσία, το έργο «Η Δύναμη της Σιβηρίας 2» αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για τον αναπροσανατολισμό των εξαγωγών ενέργειας μετά από μια σημαντική μείωση των προμηθειών προς την Ευρώπη.
Η υλοποίηση ενός -μεγάλης κλίμακας- έργου υποδομής, του αγωγού φυσικού αερίου «Η Δύναμη της Σιβηρίας 2» θα επιταχυνθεί μετά από αντίστοιχη εντολή των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας. Στη συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών, ελήφθη απόφαση για την επιτάχυνση του συντονισμού των προσπαθειών για την έναρξη του έργου, το οποίο έχει στρατηγική σημασία και για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak, η προετοιμασία της τεκμηρίωσης σχεδιασμού και της μελέτης σκοπιμότητας για τον αγωγό φυσικού αερίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Το κύριο ζήτημα που απομένει είναι η συμφωνία επί των εμπορικών όρων, συμπεριλαμβανομένων των όγκων προμήθειας και των παραμέτρων τιμών.

Προηγουμένως, η κινεζική πλευρά εξέφρασε ενδιαφέρον για την αύξηση των εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων.
Ο Κινέζος Πρέσβης στη Ρωσία τόνισε ότι η διαδρομή μέσω Μογγολίας φαίνεται προτιμότερη σε σύγκριση με την κατεύθυνση του Καζακστάν, όπου ο υφιστάμενος αγωγός φυσικού αερίου λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά του.

Η Μογγολία, σε αντίθεση με το Καζακστάν, δεν έχει δικές της φιλοδοξίες εξαγωγής φυσικού αερίου, γεγονός που την καθιστά μια πιο βολική χώρα διέλευσης.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η θέση της Κίνας στις διαπραγματεύσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιφυλακτικότητα που προκαλείται από την προηγούμενη εμπειρία συνεργασίας με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στο έργο Arctic LNG 2 δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες λόγω των επακόλουθων περιορισμών στις κυρώσεις και μιας ασταθούς κατάστασης στην εξωτερική πολιτική.
Πρόσθετες επιπλοκές προκαλούνται από την επιθυμία του Καζακστάν να ενισχύσει την παρουσία του στην κινεζική αγορά ενέργειας, η οποία δημιουργεί ανταγωνισμό για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Δεδομένων αυτών των παραγόντων, η διαδρομή μέσω της Μογγολίας έχει γίνει η πιο ρεαλιστική επιλογή και, σύμφωνα με τον Novak δεν υπάρχει συζήτηση για εναλλακτικές διαδρομές.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου ικανής να μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Το 2022 ξεκίνησαν μηχανικές και γεωλογικές έρευνες στην περιοχή της προτεινόμενης διαδρομής, αλλά το έργο ανεστάλη προσωρινά λόγω αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και δυσκολιών στην προσέλκυση χρηματοδότησης.
Το προκαταρκτικό κόστος κατασκευής εκτιμάται μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει τα πεδία φυσικού αερίου της Σιβηρίας με την Αυτόνομη Περιφέρεια Ξιντζιάνγκ Ουιγούρων της Κίνας.
Από εκεί, το φυσικό αέριο θα διανέμεται σε όλο το εγχώριο δίκτυο της Κίνας, εξασφαλίζοντας σταθερό εφοδιασμό σε περιοχές με αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακούς πόρους.
Για τη Ρωσία, το έργο «Η Δύναμη της Σιβηρίας 2» αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής για τον αναπροσανατολισμό των εξαγωγών ενέργειας μετά από μια σημαντική μείωση των προμηθειών προς την Ευρώπη.
Η Κίνα, από την πλευρά της, ενδιαφέρεται για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, τη μείωση της εξάρτησης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον περιορισμό του αντίκτυπου των διακυμάνσεων των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης