Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» - Ξεπαγώνει ρωσικά assets για να τα δώσει σε επενδυτές από τη Δύση

Η Ευρώπη ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» - Ξεπαγώνει ρωσικά assets για να τα δώσει σε επενδυτές από τη Δύση

Η Euroclear θα αναδιανείμει 3 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ σε ρευστό που ανήκει σε ρωσικές οντότητες

Σχετικά Άρθρα

Το «κουτί της Πανδώρας» αποφάσισε να ανοίξει η Ευρώπη «κλέβοντας» δισεκατομμύρια από τα «παγωμένα» ρωσικά assets προκειμένου να τα μεταβιβάσει σε δυτικού επενδυτές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Euroclear σχεδιάζει να κατασχέσει και να αναδιανείμει περίπου 3 δισ. ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα παγωμένα κεφάλαια της Ρωσίας που βρίσκονται στην βελγική εταιρεία εκκαθάρισης, αφού η Μόσχα κατάσχεσε κεφάλαια επενδυτών εντός Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση δυτικών επενδυτών μετά την κατάσχεση κεφαλαίων από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν τρεις πηγές, σε μια κλιμάκωση των προσπαθειών και των δύο πλευρών να ανακτήσουν κεφάλαια που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Euroclear θα αναδιανείμει 3 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 10 δισ. ευρώ σε ρευστό που ανήκει σε ρωσικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.
Η κίνηση αυτή -που αποκαλύπτεται με λεπτομέρειες για πρώτη φορά- σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο αντιποίνων από την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίησε το καθεστώς των κυρώσεών της στα τέλη του περασμένου έτους, επιτρέποντας τέτοιου είδους αποζημιώσεις σε δυτικούς επενδυτές.
Στο παρελθόν, η Δύση είχε χορηγήσει δάνεια και πληρωμές στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putinm, έχει καταγγείλει ως «κλοπή».

Οι πιέσεις στη Euroclear

Η σχεδιαζόμενη καταβολή από το Βέλγιο ενεργοποιήθηκε από εντολές της ρωσικής κυβέρνησης για κατάσχεση δισεκατομμυρίων από δυτικούς επενδυτές πέρσι. Η Euroclear δέχτηκε πιέσεις από διεθνείς επενδυτές να αποδεσμεύσει χρήματα.
Η Euroclear έλαβε τον Μάρτιο έγκριση από τις βελγικές αρχές – την κύρια νομική της εποπτεύουσα αρχή – για να προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με άτομα που μίλησαν στο Reuters.
Η Euroclear έχει ήδη ενημερώσει τους πελάτες της για τις επικείμενες πληρωμές σε ενημερωτικό έγγραφο της 1ης Απριλίου, το οποίο είδε το Reuters. «Λάβαμε άδεια από την αρμόδια αρχή μας να αποδεσμεύσουμε τα ποσά αποζημίωσης και να τα διαθέσουμε στους συμμετέχοντες μας», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η Euroclear τόνισε ότι εφαρμόζει τις κυρώσεις, αλλά δεν λαμβάνει η ίδια αποφάσεις για το περιεχόμενο ή την άρση τους.
Οι πληρωμές προς δυτικούς επενδυτές δεν θα αφορά κεφάλαια από τα περισσότερα από 200 δισ. ευρώ των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν παγώσει στην Ε.Ε., ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Ωστόσο, αυτό θα μειώσει το συνολικό απόθεμα ρωσικού πλούτου –σε μετρητά, μετοχές και ομόλογα– που βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Euroclear και που δίνει μοχλό πίεσης στην Ε.Ε. έναντι της Μόσχας. Κάποιοι ελπίζουν ότι τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Οι δυτικοί επενδυτές έχουν αποκλειστεί από περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων στη Ρωσία — από απαλλοτριωμένα εργοστάσια μέχρι δεσμευμένα μετρητά.

Αντιδράσεις

Η απόφαση της Ευρώπης να αποδεσμεύσει παγωμένο ρωσικό πλούτο για λογαριασμό των επενδυτών αντιμετωπίζεται επικριτικά από ορισμένους.
«Το να κατασχέσεις ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα δώσεις σε δυτικούς επενδυτές είναι ηθικά κατακριτέο», δήλωσε ο Jacob Kirkegaard από το think tank Peterson Institute for International Economics. «Αυτό θα συνιστούσε μια πολιτική απόφαση που δίνει προτεραιότητα στις δυτικές επιχειρήσεις εις βάρος των φορολογουμένων. Οποιαδήποτε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία δεν χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας... θα πρέπει τελικά να καλυφθούν από τους φορολογούμενους».

Τα «παγωμένα» ρωσικά assets

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάγωσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας- μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στη Ρωσία από την Ε.Ε.
Η Euroclear κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πλούτου που έχει τεθεί υπό κυρώσεις στην Ευρώπη, πάνω από 180 δισ. ευρώ.
Η ανάκτηση αυτών των κεφαλαίων είναι υψίστης σημασίας για τη Μόσχα και έχει οδηγήσει στην κατάθεση περίπου 100 αγωγών κατά της Euroclear, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Εν αναμονή αντίποινων από τη Ρωσία

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει πέρσι ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της κατασχεθούν και χρησιμοποιηθούν για την Ουκρανία και τροποποίησε φέτος τη σχετική νομοθεσία, ώστε να μπορεί να το πράξει.
Σύμφωνα με το Reuters, τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα έχει κατασχέσει 3 δισ. ευρώ σε μετρητά που διατηρούσε η Euroclear σε θεματοφύλακα στη Ρωσία, προκειμένου να αποζημιώσει Ρώσους επενδυτές που επλήγησαν από τις δυτικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης