Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη επίθεση στον Trump από Morgan Stanley – Ύπουλη σύσταση για sell off σε όλα τα αμερικανικά assets

Απίστευτη επίθεση στον Trump από Morgan Stanley – Ύπουλη σύσταση για sell off σε όλα τα αμερικανικά assets
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των ξένων επενδυτών, η οποία είχε μέχρι τώρα μεγάλο βάρος στις αμερικανικές αγορές, αναφέρει η Morgan Stanley
Μπορεί να είναι μία εκ των τραπεζών που έχουν ωφεληθεί από την αμερικανική οικονομία, αλλά η Morgan Stanley φαίνεται ότι άνοιξε έναν ύπουλο πόλεμο κατά του Donald Trump.
Πολύ ύπουλα, επαναφέρει την προοπτική οι ξένοι επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία λόγω ανησυχιών για την συνεχιζόμενη αναταραχή των αμερικανικών κρατικών ομολόγων ως ασφαλούς «λιμένα».
Βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει.
Σημαντικές μετατοπίσεις στις διακυμάνσεις των διασταυρούμενων συσχετίσεων περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα μεταξύ των αμερικανικών μετοχών και του δολαρίου, προσθέτουν στις ανησυχίες.
Οι συσχετίσεις μεταξύ των αμερικανικών μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι σχεδόν δύο τυπικές αποκλίσεις υψηλότερες από τον μέσο όρο τους των τελευταίων πέντε ετών, με το δολάριο να αποδυναμώνεται καθώς οι μετοχές υποχωρούν – ένα μοτίβο που είναι περισσότερο συνδεδεμένο με αναδυόμενες αγορές παρά με ανεπτυγμένες.
Από τη δική μας άποψη, αναφέρει η Morgan Stanley, η εξελισσόμενη αντίληψη των αγορών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της πολιτικής διακυβέρνησης οδηγεί την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές σε πρωτοφανή επίπεδα αβεβαιότητας και αμφισβητεί μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ διασταυρούμενων περιουσιακών στοιχείων.

Οι συγκρίσεις

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι αμερικανικές αγορές είχαν εξαιρετική πορεία, και για καλό λόγο.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει συνεχώς υπερβεί πολλές άλλες ανεπτυγμένες αγορές.
Επιπλέον, η αμερικανική πολιτική έχει παραμείνει συνεπής, αν και όχι αλάθητη, με σαφή όρια διάκρισης μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας.
Οι αμερικανικές αγορές έχουν προσελκύσει άφθονες ροές κεφαλαίων τόσο σε περιόδους σταθερότητας όσο και σε περιόδους έντασης, και το δολάριο έχει παραμείνει θεμελιωμένο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Ενώ οι ροές κεφαλαίων κατά τις περιόδους σχετικής κανονικότητας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη σχετική υπεροχή των αμερικανικών μετοχών δεν είναι εκπληκτικές, είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια περιόδων έντασης στις αγορές κινδύνου, ο περισσότερος κόσμος στραφήκε σε αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου και άλλα υψηλής ποιότητας αμερικανικά σταθερού εισοδήματος ως ασφαλή καταφύγια.
Αυτό συνέβη ακόμα και όταν η ένταση στις αγορές προήλθε από τις ΗΠΑ, όπως κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η κυριαρχία του δολαρίου και η παγκόσμια επιρροή του είναι προφανείς σε πολλούς τομείς – κατανομές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών, χρηματοδότηση παγκόσμιου εμπορίου, δραστηριότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, διασυνοριακή χρηματοδότηση και έκδοση χρέους.

Κάτι αλλάζει…

Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις ενδέχεται να υποδεικνύουν ότι το περιβάλλον αλλάζει.
Για παράδειγμα, οι διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων ανεπτυγμένων αγορών στενεύουν.
Το 2024, οι ΗΠΑ κατέγραψαν ανάπτυξη ΑΕΠ 2,5% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 1,2% για την περιοχή του ευρώ.
Με τις ανακοινωθείσες πολιτικές της διοίκησης Trump για δασμούς και μετανάστευση, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley στις ΗΠΑ προβλέπουν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα πέσει στο 0,6% το 2025 και στο 0,5% το 2026 στο βασικό σενάριο τους.
Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley στην Ευρώπη αναμένουν ότι η περιοχή του ευρώ θα επιβραδυνθεί στο 0,6% το 2025 αλλά θα επιταχυνθεί στο 1,1% το 2026 χάρη σε δημοσιονομικά κίνητρα.
Εάν αυτές οι προσδοκίες επαληθευτούν, η θετική ανάπτυξη που απολάμβαναν οι ΗΠΑ σε σχέση με την περιοχή του ευρώ θα εξαφανιστεί το 2025 και θα γίνει αρνητική το 2026.

Τα βέλη προς τον Trump

Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την πολιτική των δασμών της διοίκησης, ειδικά με τις πολλές ανατροπές, καθώς και οι επίμονες ερωτήσεις ότι η ανεξαρτησία της Fed μπορεί να υπονομευθεί, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην κοινότητα των ξένων επενδυτών, η οποία είχε μέχρι τώρα μεγάλο βάρος στις αμερικανικές αγορές, αναφέρει η Morgan Stanley.
Είναι δύσκολο να επαναφέρεις το «τζίνι στο μπουκάλι» μόλις τεθούν τέτοιες ανησυχίες.
Συνεπώς, οι κατανομές των ξένων επενδυτών σε αμερικανικά επενδυτικά προϊόντα ενδέχεται να μειωθούν και να μετατοπιστούν σε μη αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα όταν αναθέτουν νέο κεφάλαιο, ενώ οι αναλογίες αντιστάθμισης νομισμάτων για τις εκθέσεις τους σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να αυξηθούν, πράγμα που θα συνεχίσει να πιέζει το δολάριο, αναφέρει η Morgan Stanley.
Αυτό οδηγεί τους στρατηγικούς της αναλυτές για τα συναλλαγματικά ισοτιμία να συνεχίσουν να προτείνουν θέσεις αγοράς EUR/USD, ακόμη και μετά τη πρόσφατη άνοδο, στοχεύοντας σε ισοτιμία EUR/USD 1,20 (σήμερα ~1,13) καθώς και σε θέσεις αγοράς JPY/USD με στόχο το 135 (σήμερα ~144).
1_313.jpg
Η σύγκρουση πραγματικότητας

Η ανησυχία για την συνεχιζόμενη κατάσταση ασφαλούς λιμένα των αμερικανικών ομολόγων του Δημοσίου συγκρούεται με τις πρακτικές πραγματικότητες, ωστόσο, εγείροντας το ερώτημα πού μπορεί να βρει κανείς εναλλακτικές ασφαλή λιμάνια, κατά την Morgan Stanley.
Δύο σημεία αξίζουν να εξεταστούν εδώ:
Πρώτον, η ποσότητα των παγκόσμιων ασφαλών λιμένων εκτός των αμερικανικών ομολόγων του Δημοσίου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια.
Όπως επισημαίνει ο Matt Hornbach, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής μακροοικονομίας, τα παγκόσμια ασφαλή λιμάνια εκτός των αμερικανικών ομολόγων του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα στο ~4-5% του συνόλου, σε σύγκριση με ~14-17% κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Δεύτερον, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές – τα κρατικά ομόλογα σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανοί υποψήφιοι – η κλίμακα, το μέγεθος, το βάθος και η ρευστότητά τους είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Για παράδειγμα, η αγορά αμερικανικών ομολόγων του Δημοσίου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τα ισοδύναμα ομόλογα της περιοχής του ευρώ.
2_423.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης