Το Ισραήλ επιθυμεί την παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας ως τα μέσα Απριλίου, ενώ η Hamas απαιτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης
Η Hamas απαίτησε σήμερα Κυριακή 2/3 την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία επί της αρχής θα ξεκινούσε σήμερα, όμως το Ισραήλ προτιμά ένα σχέδιο παράτασης της εκεχειρίας ως τα μέσα Απριλίου το οποίο πρότειναν οι ΗΠΑ μπροστά στο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
“Το Ισραήλ υιοθετεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου (Donald Trump) Steve Witcoff για προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού (σ.σ. που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου) και του εβραϊκού Πάσχα (σ.σ. που θα εορταστεί στα μέσα Απριλίου)”, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει “αμέσως” διαπραγματεύσεις “για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου Witcoff” με τη Hamas, πρόσθετε η ανακοίνωση.
“Η πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου του Netanyahu επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η κατοχή δεν παύει να υπαναχωρεί από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει”, κατήγγειλε ο αξιωματούχος της Hamas Mahmoud Badawi σε δήλωσή του προς το AFP.
“Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και την επιστροφή των κρατουμένων είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας (…) ξεκινώντας από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης”, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνέχισε ο Μαρντάουι.
“Σε αυτό επιμένουμε και δεν θα υποχωρήσουμε”, υπογράμμισε.
“Οι συνεχείς ελιγμοί δεν θα φέρουν τους ομήρους πίσω στις οικογένειές τους (…)
Αλλά αντίθετα (…) θα οδηγήσουν στη συνέχιση των δεινών τους και των απειλών στις ζωές τους”, επεσήμανε ο Badawi.
Σύμφωνα με το γραφείο του Netanyahu, ο Witkoff παρουσίασε την πρότασή του αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις της Hamas και του Ισραήλ δεν μπορούν να γεφυρωθούν άμεσα και κατά συνέπεια χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο του Αμερικανού απεσταλμένου προβλέπει την άμεση παράδοση στο Ισραήλ “των μισών ομήρων, ζωντανών και νεκρών” που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ οι υπόλοιποι θα παραδοθούν στο τέλος της εκεχειρίας, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία για οριστική κατάπαυση του πυρός.
Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την εσπευσμένη παράδοση στο Ισραήλ στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 4 δισεκ. δολαρίων.
Η εκεχειρία μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου έπειτα από 15 μήνες αιματηρού πολέμου, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η πρωτοφανής επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η συμφωνία προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ημερών έκαστη.
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε 25 ομήρους που κρατούσε στη Γάζα και επέστρεψε οκτώ σορούς ομήρων στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα περίπου 1.800 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η δεύτερη φάση της εύθραυστης αυτής εκεχειρίας -- η οποία επετεύχθη έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων-- θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής θα αφήνονταν ελεύθεροι οι τελευταίοι όμηροι της Hamas και πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.
Η τρίτη φάση θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά σε περισσότερα από 53 δισεκ. δολάρια το κόστος του έργου αυτού.
Η συμφωνία περιέχει άρθρο που προβλέπει την αυτόματη παράταση της πρώτης φάσης για όσο διάστημα διαρκούν οι συνομιλίες για τη δεύτερη.
Μέχρι στιγμής η Hamas επιμένει στην άρνησή της να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης, στο πλαίσιο της οποίας θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα.
Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται να δεσμευθεί στη δεύτερη φάση, λέγοντας ότι προτιμά να παραταθεί η πρώτη, με νέες απελευθερώσεις ομήρων κάθε εβδομάδα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Παράλληλα το Ισραήλ απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την εξάλειψη της Hamas.
Η παλαιστινιακή οργάνωση επιμένει ότι θα παραμείνει στον θύλακα.
Ο Netanyahu δέχεται εξάλλου πιέσεις από τους ακροδεξιούς συμμάχους του στην κυβέρνηση που είναι αντίθετοι στον τερματισμό του πολέμου.
“Είναι ύψιστης σημασίας να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των εχθροπραξιών, κάτι που θα ήταν καταστροφικό”, δήλωσε χθες Σάββατο ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
“Μια μόνιμη εκεχειρία και η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και οι επιπλέον καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους”, πρόσθεσε.
Την αναστολή της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ανακοίνωσε το γραφείο του Netanyahu - "καμία εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας", τόνισε
Το Ισραήλ αναστέλλει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Hamas, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
"Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας για τους ομήρους και με δεδομένη την άρνηση της Hamas να δεχθεί το σχέδιο Γουίτκοφ για τη συνέχιση των συνομιλιών, στο οποίο το Ισραήλ συμφώνησε, ο πρωθυπουργός Netanyahu αποφάσισε ότι από σήμερα το πρωί αναστέλλεται κάθε είσοδος προϊόντων και εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας", επεσήμανε η ανακοίνωση.
"Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας", τόνιζε η ανακοίνωση, απειλώντας και "με άλλες συνέπειες" σε περίπτωση που επιμείνουν οι διαφωνίες με τη Hamas για την εκεχειρία.
Το Ισραήλ αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για παράταση της εκεχειρίας κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού και του εβραϊκού Πάσχα
Το Ισραήλ αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το Ραμαζάνι και το εβραϊκό Πάσχα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Το Ισραήλ υιοθετεί το σχέδιο του Steve Witcoff, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου (Donald Trump) για προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού (σ.σ. που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου) και του εβραϊκού Πάσχα (σ.σ. που θα εορταστεί στα μέσα Απριλίου)», αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο του Netanyahu, καθώς η πρώτη φάση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για την οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το σχέδιο Witcoff, «οι μισοί όμηροι, νεκροί και ζωντανοί» θα επιστραφούν από τη Hamas την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η νέα φάση της εκεχειρίας και οι υπόλοιποι όμηροι «στο τέλος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για οριστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Steve Witcoff κατέθεσε την πρόταση αφού κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι διαφορές μεταξύ Hamas και Ισραήλ ήταν αδύνατο να γεφυρωθούν άμεσα, και ως εκ τούτου χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ εμφανίζεται διατεθειμένο να ξεκινήσει «αμέσως» διαπραγματεύσεις σχετικά με «τις λεπτομέρειες του σχεδίου Witcoff » εφόσον η παλαιστινιακή Hamas το εγκρίνει επί της αρχής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, «το Ισραήλ μπορεί να επιστρέψει στις μάχες μετά την 42η ημέρα, εάν διαπιστώσει πως οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες», αναφέρει το γραφείο του Netanyahu, κατηγορώντας τη Hamas για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο σταμάτησε τις εχθροπραξίες που μαίνονταν επί 15 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας την ανταλλαγή 33 ισραηλινών και πέντε ταϊλανδών ομήρων με περίπου 2.000 παλαιστίνιους κρατούμενους και αιχμαλώτους.
Προέβλεπε πως θα ακολουθούσαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι πρόσφατες συνομιλίες στο Κάιρο δεν καρποφόρησαν.
“Το Ισραήλ υιοθετεί το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου (Donald Trump) Steve Witcoff για προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού (σ.σ. που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου) και του εβραϊκού Πάσχα (σ.σ. που θα εορταστεί στα μέσα Απριλίου)”, ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει “αμέσως” διαπραγματεύσεις “για όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου Witcoff” με τη Hamas, πρόσθετε η ανακοίνωση.
“Η πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου του Netanyahu επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η κατοχή δεν παύει να υπαναχωρεί από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει”, κατήγγειλε ο αξιωματούχος της Hamas Mahmoud Badawi σε δήλωσή του προς το AFP.
“Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και την επιστροφή των κρατουμένων είναι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας (…) ξεκινώντας από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης”, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνέχισε ο Μαρντάουι.
“Σε αυτό επιμένουμε και δεν θα υποχωρήσουμε”, υπογράμμισε.
“Οι συνεχείς ελιγμοί δεν θα φέρουν τους ομήρους πίσω στις οικογένειές τους (…)
Αλλά αντίθετα (…) θα οδηγήσουν στη συνέχιση των δεινών τους και των απειλών στις ζωές τους”, επεσήμανε ο Badawi.
Σύμφωνα με το γραφείο του Netanyahu, ο Witkoff παρουσίασε την πρότασή του αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις της Hamas και του Ισραήλ δεν μπορούν να γεφυρωθούν άμεσα και κατά συνέπεια χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο του Αμερικανού απεσταλμένου προβλέπει την άμεση παράδοση στο Ισραήλ “των μισών ομήρων, ζωντανών και νεκρών” που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ οι υπόλοιποι θα παραδοθούν στο τέλος της εκεχειρίας, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία για οριστική κατάπαυση του πυρός.
Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την εσπευσμένη παράδοση στο Ισραήλ στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 4 δισεκ. δολαρίων.
Η εκεχειρία μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου έπειτα από 15 μήνες αιματηρού πολέμου, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η πρωτοφανής επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η συμφωνία προβλέπει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ημερών έκαστη.
Στη διάρκεια της πρώτης φάσης η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε 25 ομήρους που κρατούσε στη Γάζα και επέστρεψε οκτώ σορούς ομήρων στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα περίπου 1.800 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η δεύτερη φάση της εύθραυστης αυτής εκεχειρίας -- η οποία επετεύχθη έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου και μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων-- θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει σήμερα. Στο πλαίσιο αυτής θα αφήνονταν ελεύθεροι οι τελευταίοι όμηροι της Hamas και πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.
Η τρίτη φάση θα είναι αφιερωμένη στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, με τον ΟΗΕ να εκτιμά σε περισσότερα από 53 δισεκ. δολάρια το κόστος του έργου αυτού.
Η συμφωνία περιέχει άρθρο που προβλέπει την αυτόματη παράταση της πρώτης φάσης για όσο διάστημα διαρκούν οι συνομιλίες για τη δεύτερη.
Μέχρι στιγμής η Hamas επιμένει στην άρνησή της να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέρα από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης, στο πλαίσιο της οποίας θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα.
Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται να δεσμευθεί στη δεύτερη φάση, λέγοντας ότι προτιμά να παραταθεί η πρώτη, με νέες απελευθερώσεις ομήρων κάθε εβδομάδα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Παράλληλα το Ισραήλ απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και την εξάλειψη της Hamas.
Η παλαιστινιακή οργάνωση επιμένει ότι θα παραμείνει στον θύλακα.
Ο Netanyahu δέχεται εξάλλου πιέσεις από τους ακροδεξιούς συμμάχους του στην κυβέρνηση που είναι αντίθετοι στον τερματισμό του πολέμου.
“Είναι ύψιστης σημασίας να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των εχθροπραξιών, κάτι που θα ήταν καταστροφικό”, δήλωσε χθες Σάββατο ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
“Μια μόνιμη εκεχειρία και η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η κλιμάκωση και οι επιπλέον καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους”, πρόσθεσε.
Την αναστολή της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ανακοίνωσε το γραφείο του Netanyahu - "καμία εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας", τόνισε
Το Ισραήλ αναστέλλει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Hamas, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
"Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας για τους ομήρους και με δεδομένη την άρνηση της Hamas να δεχθεί το σχέδιο Γουίτκοφ για τη συνέχιση των συνομιλιών, στο οποίο το Ισραήλ συμφώνησε, ο πρωθυπουργός Netanyahu αποφάσισε ότι από σήμερα το πρωί αναστέλλεται κάθε είσοδος προϊόντων και εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας", επεσήμανε η ανακοίνωση.
"Το Ισραήλ δεν θα δεχθεί μια εκεχειρία χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας", τόνιζε η ανακοίνωση, απειλώντας και "με άλλες συνέπειες" σε περίπτωση που επιμείνουν οι διαφωνίες με τη Hamas για την εκεχειρία.
Το Ισραήλ αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για παράταση της εκεχειρίας κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού και του εβραϊκού Πάσχα
Το Ισραήλ αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το Ραμαζάνι και το εβραϊκό Πάσχα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Το Ισραήλ υιοθετεί το σχέδιο του Steve Witcoff, ειδικού απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου (Donald Trump) για προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά τις περιόδους του Ραμαζανιού (σ.σ. που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου) και του εβραϊκού Πάσχα (σ.σ. που θα εορταστεί στα μέσα Απριλίου)», αναφέρει η ενημέρωση από το γραφείο του Netanyahu, καθώς η πρώτη φάση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για την οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το σχέδιο Witcoff, «οι μισοί όμηροι, νεκροί και ζωντανοί» θα επιστραφούν από τη Hamas την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ η νέα φάση της εκεχειρίας και οι υπόλοιποι όμηροι «στο τέλος, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για οριστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Steve Witcoff κατέθεσε την πρόταση αφού κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι διαφορές μεταξύ Hamas και Ισραήλ ήταν αδύνατο να γεφυρωθούν άμεσα, και ως εκ τούτου χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ εμφανίζεται διατεθειμένο να ξεκινήσει «αμέσως» διαπραγματεύσεις σχετικά με «τις λεπτομέρειες του σχεδίου Witcoff » εφόσον η παλαιστινιακή Hamas το εγκρίνει επί της αρχής.
Σύμφωνα με το σχέδιο, «το Ισραήλ μπορεί να επιστρέψει στις μάχες μετά την 42η ημέρα, εάν διαπιστώσει πως οι διαπραγματεύσεις είναι άκαρπες», αναφέρει το γραφείο του Netanyahu, κατηγορώντας τη Hamas για παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας.
Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο.
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο σταμάτησε τις εχθροπραξίες που μαίνονταν επί 15 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας την ανταλλαγή 33 ισραηλινών και πέντε ταϊλανδών ομήρων με περίπου 2.000 παλαιστίνιους κρατούμενους και αιχμαλώτους.
Προέβλεπε πως θα ακολουθούσαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για οριστική κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι πρόσφατες συνομιλίες στο Κάιρο δεν καρποφόρησαν.
Σχόλια αναγνωστών