Τελευταία Νέα
Διεθνή

O διάλογος Trump - Zelensky: Ο Putin θέλει να διαπραγματευτεί επειδή σε φοβάται – Είσαι έτοιμος για συμφωνία;

O διάλογος Trump - Zelensky: Ο Putin θέλει να διαπραγματευτεί επειδή σε φοβάται – Είσαι έτοιμος για συμφωνία;
Κατανοώ τις ανησυχίες σου αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος φέρεται να είπε ο Trump στον Zelensky
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είπε στον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν την περασμένη Τετάρτη για την επιθυμία του επικεφαλής της Ρωσίας Vladimir Putin να κάνει μια συμφωνία, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Axios.
Όπως αναφέρει το Axios επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση της συνομιλίας, ο Zelensky είπε στον Trump ότι ο Putin προσποιείται ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία επειδή «σε φοβάται».
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ενώ ο Trump είπε στον Zelensky ότι έχει την εντύπωση ότι ο Putin θέλει πραγματικά μια συμφωνία, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου.
«Το μήνυμα του Zelensky στον Trump ήταν ότι «έχεις επιρροή πάνω στον Putin».

Ναι σε ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη

Ενώ ο Trump και ο υπουργός Άμυνας Pete Hegseth απέκλεισαν αυτήν την εβδομάδα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, ο Trump εξέφρασε την υποστήριξή του στην έκκληση για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, λένε οι πηγές.
Είπε επίσης στον Zelensky ποιοι θα είναι μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ.
Το γραφείο του Zelensky αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πρέπει να μιλήσω με τον Putin για να σώσω την Ουκρανία

Τρεις πηγές είπαν ότι η συνομιλία μεταξύ Trump και Zelensky ήταν θετική και διήρκεσε περίπου μία ώρα, περισσότερο από τη συνομιλία που είχε ο Trump με τον Putin αμέσως πριν.
Ο Trump είπε στον Zelensky ότι κατανοεί τις ανησυχίες του σχετικά με τη συνομιλία του με τον Putin, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει αυτό εάν θέλει οι διπλωματικές του προσπάθειές να είναι επιτυχείς.
«Πρέπει να μιλήσω με τον Putin για να σώσω την Ουκρανία», είπε ο Trump στον Zelensky σύμφωνα με τις πηγές.

O Putin σε φοβάται…

Ο Trump είπε στον Zelensky ότι ο Putin θέλει συμφωνία και τον ρώτησε αν αυτός εξακολουθεί να δεσμεύεται να επιτύχει μια συμφωνία.
Ο Zelensky απάντησε ότι εξακολουθεί να θέλει να κάνει μια συμφωνία... αλλά επισήμανε ότι πιστεύει πως ο Putin απλώς του λέει αυτά που θέλει να ακούσει.
«Ο Putin σου είπε ότι θέλει μια συμφωνία μόνο επειδή σε φοβάται, επειδή είσαι δυνατός», είπε ο Zelensky στον Trump σύμφωνα με τις πηγές.
Ο Trump είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι θα μπορούσε να έχει δίκιο, αλλά η εντύπωσή του ήταν ότι ο Putin μιλάει σοβαρά.
«Θα μάθουμε σύντομα», πρόσθεσε ο Trump σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Σημαντικές επαφές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι κατανοεί ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας και ότι πιστεύει ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στο μέτωπο με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι μια λύση, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Trump είπε στον Zelensky ότι η επερχόμενη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο J.D Vance και τον υπουργό Εξωτερικών Marc Rubio στο Μόναχο θα είναι πολύ σημαντική προκειμένου να ξεκινήσει η διπλωματική διαδικασία.
Είπε στον Zelensky ότι ο διευθυντής της CIA John Ratcliffe και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Steve Witkoff θα είναι επίσης στη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ και ζήτησε από τον Zelensky να διορίσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα.

Πάρε τον προσωπικό μου αριθμό

Ο Trump τελείωσε την κλήση δίνοντας στον Zelensky τον προσωπικό του αριθμό και είπε ότι μπορεί να του τηλεφωνήσει απευθείας, είπε μια πηγή.
Ο Zelensky είπε στον Trump στο τέλος της κλήσης ότι θα του έδινε μια ζώνη πρωταθλήματος από τον Ουκρανό πυγμάχο βαρέων βαρών Oleksandr Usyk.

Καμία αναφορά στον Kellogg

Όπως επισημαίνεται ανάμεσα στα εντυπωσιακά της συνομιλίας είναι ότι ο Trump δεν ανέφερε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Ρωσία-Ουκρανία, Keith Kellogg, ούτε στην συνομιλία με τον Zelensky ούτε στις δημόσιες δηλώσεις του.
Ο Kellogg ταξίδεψε επίσης στο Μόναχο για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και αναμένεται να μεταβεί από εκεί στο Κίεβο, αλλά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν αν εξακολουθεί να είναι σχετικός παίκτης.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Levitt δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Kellogg «παραμένει ένα κρίσιμο μέρος αυτής της ομάδας και αυτής της προσπάθειας».

Η περιπέτεια του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Zelensky είπε επίσης στον Trump ότι υπήρξαν ρωσικές επιδρομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις τη νύχτα.
Ο Trump ρώτησε εάν ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην Ουκρανία, βρισκόταν ήδη στο Κίεβο όταν συνέβη.
Ο Zelensky είπε ότι έφτασε μετά την πυραυλική επίθεση.
Ο Trump αστειεύτηκε λέγοντας ότι αν ο Bessent άκουγε αεροπορικές επιδρομές «θα είχε ήδη δραπετεύσει πίσω στις ΗΠΑ».. - αναφέρει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης