Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυλαία πέφτει για τον κωμικό Zelensky - Το σχέδιο ΗΠΑ για αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία και οι 5 προτάσεις Trump στον Putin

Η αυλαία πέφτει για τον κωμικό Zelensky - Το σχέδιο ΗΠΑ για αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία και οι 5 προτάσεις Trump στον Putin
O Trump θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα σύστημα κινήτρων και κυρώσεων (το λεγόμενο καρότο και μαστίγιο) προς τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της εκεχειρίας
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Donald Trump για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Keith Kellogg, αποκάλυψε στο Reuters ότι θα επιθυμούσε να δει τον Volodymyr Zelensky να προχωρά άμεσα στη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, με άλλα λόγια θα ήθελε να δει αλλαγή status quo για το καθεστώς του Κιέβου.
Ωστόσο, πηγές του πρακτορείου στο Κίεβο αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο σχετικό αίτημα.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν σε περίοδο στρατιωτικού νόμου, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άρση της σχετικής νομοθεσίας από το Κίεβο.
Αυτό, εντούτοις, δεν μπορεί να συμβεί χωρίς προηγούμενη εκεχειρία, επομένως εδώ εντοπίζεται ένα δισεπίλυτο πρόβλημα, καθώς οι όροι που θέτει η Ρωσία για μια τέτοια συμφωνία είναι απαράδεκτοι για την Ουκρανία.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Vladimir Putin δήλωσε ότι η Ρωσία θα παγώσει τις εχθροπραξίες μόνο εφόσον η Ουκρανία αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά και δηλώσει ότι δεν επιδιώκει πλέον την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν αμέσως μετά, ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος είχε διευκρινίσει τότε ότι αυτές θα έπρεπε να διεξαχθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής και όχι με τον Zelensky, καθώς, σύμφωνα με τη ρωσική ερμηνεία του ουκρανικού Συντάγματος, η θητεία του τελευταίου έληξε στα τέλη Μαΐου.

Η φόρμουλα Kellogg για τη συμμετοχή Zelensky στις διαπραγματεύσεις και οι 5 προτάσεις του Trump στον Putin

Την περασμένη εβδομάδα, ο Putin επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας όμως μια νέα διάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Zelensky θα μπορούσε θεωρητικά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα είχε τη δυνατότητα να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία.
Η τοποθέτησή του αυτή ήρθε ως απάντηση στη δήλωση του Zelensky ότι η απαγόρευση διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2022, δεν ισχύει για τον ίδιο προσωπικά.
Το Σαββατοκύριακο, ο Zelensky δήλωσε στο Associated Press, περίπου την ίδια χρονική στιγμή που ο Kellogg μιλούσε στο Reuters, ότι ενδιαφέρεται να επαναλάβει τις συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά δεν πιστεύει ότι η Μόσχα επιθυμεί εκεχειρία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήρθαν και οι δηλώσεις του Trump, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε πολύ σοβαρές συζητήσεις (με τη Ρωσία) σχετικά με τον πόλεμο αυτό, προσπαθώντας να τον τερματίσουμε».
Βέβαια ο νεός πρόεδρος των ΗΠΑ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Putin για το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαβουλεύσεις διεξάγονται σε επίπεδο πρεσβειών.
Την ίδια ημέρα, ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Sergey Ryabkov, επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει πρόοδος» στην οργάνωση της επικείμενης επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Παρ’ όλα αυτά, η αναπόφευκτη συνομιλία τους αναμένεται να επικεντρωθεί σε μια εκεχειρία και, πιο συγκεκριμένα, στον συμβιβασμό που ελπίζει να επιτύχει ο Trump.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον Trump στην πρόταση των εξής όρων προς τον Vladimir Putin:

1. Η Ουκρανία αποσύρεται από τις περιοχές του Kursk και του Donbass – με το τελευταίο να βρίσκεται στο επίκεντρο της εδαφικής διαμάχης με τη Ρωσία – αλλά διατηρεί τον έλεγχο των υπόλοιπων περιοχών που κατέχει σήμερα.

2. Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανακαλεί τις εδαφικές της διεκδικήσεις έναντι της άλλης.

3. Εφαρμόζεται ένα σύστημα κινήτρων και κυρώσεων (το λεγόμενο καρότο και μαστίγιο) προς τη Ρωσία και την Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της εκεχειρίας.

4. Η Ουκρανία προχωρά στη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών της.

5. Η νέα κυβέρνηση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκινά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Τα διαπραγματευτικά όπλα του Donald Trump απέναντι σε Κίεβο και Μόσχα

Η Ουκρανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία μέσω της απειλής διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να απειλήσει με τη μέγιστη δυνατή στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και την επιβολή αυστηρών δευτερογενών κυρώσεων στους μεγαλύτερους ενεργειακούς πελάτες της Ρωσίας, την Κίνα και την Ινδία.
Ως κίνητρο προς τη Ρωσία, η οποία έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στο πεδίο των μαχών τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμφωνήσουν στην αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής ανατολικά του Δνείπερου και στην ανάθεσή της σε μη δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μία από τις δύο δεκάδες συμβιβαστικές λύσεις που παρουσιάστηκαν στο τέλος της σχετικής ανάλυσης και εξετάστηκε διεξοδικά.
Η πλήρης εφαρμογή της ή κάποια παραλλαγή της ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική ώστε η Ρωσία να αποδεχθεί μια εκεχειρία χωρίς να απαιτείται η πλήρης συμμόρφωση της Ουκρανίας με τους όρους που είχε θέσει ο Putin τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίοι προέβλεπαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από όλα τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί δικά της.
Οι διαπραγματευτές του Trump θα έπρεπε, επομένως, να εξετάσουν σοβαρά αυτή την πρόταση.
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι παραπάνω απειλές θα μπορούσαν να παραμείνουν ως μέσο πίεσης για τη διατήρηση της ειρήνης, ενώ τα κίνητρα θα περιλάμβαναν αυξημένη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και σταδιακή χαλάρωση των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες διατήρησης της συμφωνίας.

Αυτό είναι το σχέδιο Trump για την αποχώρηση του Zelensky από την εξουσία

Ως επιπλέον όφελος για τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτρέψουν στην ΕΕ να επανεκκινήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εναπομείναντος ανέπαφου τμήματος του Nord Stream και/ή μέσω της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο συναινέσει.
Όσον αφορά τη διαδικασία των εκλογών που θα ακολουθήσει, οι ΗΠΑ ενδέχεται να προτιμούν να μην είναι εκ νέου υποψήφιος ο Zelensky.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του, στο πλαίσιο μιας «σταδιακής αλλαγής ηγεσίας» που θα διευκόλυνε την ειρηνευτική διαδικασία – δεδομένου ότι ο Putin φέρεται να επιθυμεί την απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Μεταξύ της ενδεχόμενης εκεχειρίας και των εκλογών, ο Zelensky θα μπορούσε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, όμως η Ρωσία δεν θα του επέτρεπε να υπογράψει καμία συμφωνία, γεγονός που θα καθιστούσε τη συμμετοχή του περισσότερο μια κίνηση αυτοπροβολής παρά ουσιαστική πολιτική πράξη.

Καθαρή η ρωσική θέση: Αποναζιστικοποίηση, αποστρατιωτικοποίηση, αλλαγή πολιτικής εξουσίας

Σε κάθε περίπτωση, οι νομικές αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων της Ρωσίας – την αποκατάσταση της συνταγματικής ουδετερότητας της Ουκρανίας και την «αποναζιστικοποίηση» της κοινωνίας της – μπορούν να προωθηθούν μόνο αφού οι εκλογές νομιμοποιήσουν ένα νέο κοινοβούλιο, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια, υπό την πίεση των ΗΠΑ, να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις (αν και ο δεύτερος στόχος ενδεχομένως μόνο μερικώς).
Προτού συμβεί αυτό, το μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα μπορούσε να περιοριστεί, ως μερική συμμόρφωση προς τον στόχο της Ρωσίας για αποστρατιωτικοποίηση, αποτελώντας ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, οι απαιτήσεις που είχε διατυπώσει η Ρωσία την άνοιξη του 2022 ενδέχεται να μην ικανοποιηθούν ποτέ πλήρως. 
Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Trump και Putin, αλλά - κυρίαρχα- από την κατάληξη που θα έχει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση επί των ουκρανικών εδαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης