Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντολή Trump - Σε 100 ημέρες να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Ανέφικτο, σημαντικές διαφορές με Putin

Εντολή Trump - Σε 100 ημέρες να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Ανέφικτο, σημαντικές διαφορές με Putin
Διαφορετική η προσέγγιση Ρωσίας και ΗΠΑ για το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης
(upd) Εντολή στον ειδικό απεσταλμένο του στην Ουκρανία και στη Ρωσία, Keith Kellogg να βάλει τέλος στην ουκρανική σύγκρουση μέσα στις επόμενες 100 ημέρες έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος πρόκειται να επιβλέψει προσωπικά την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πάντως και παρά τις προθέσεις του Trump, το σενάριο του να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα φαντάζει τελείως ανέφικτο.

Μόλις δύο 24ωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Trump ακολουθεί μια αρκετά… παράδοξη πολιτική στάση απέναντι στη Ρωσία και στον πρόεδρο της, Vladimir Putin.
Ενόψει της επικοινωνίας που αναμένεται να έχουν εντός των επόμενων ημερών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως ο Putin πρέπει να πάει σε μια ειρηνευτική συμφωνία διότι διαφορετικά θα καταστρέψει τη Ρωσία, απειλώντας παράλληλα με νέες κυρώσεις αλλά και με αποστολή όπλων στο Κίεβο.
Απέναντι σε αυτήν την άσκηση πίεσης η Ρωσία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες και ξεκαθαρίζε ποιο είναι το πλαίσιο των απαιτήσεων και των διεκδικήσεων της προκειμένου να συναινέσει σε μια ειρηνευτική διευθέτηση του ουκρανικού.
Επιπλέον, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπαναχωρήσει από τους όρους που θέτει,
υπονοώντας ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της, τουλάχιστον στο στρατιωτικό σκέλος της σύγκρουσης.
Όλα δείχνουν πως Trump και Putin θα εμπλακούν το επόμενο διάστημα σε σκληρές διαπραγματεύσεις, με τη διπλωματία να αποτελεί πλέον το νέο πεδίο… πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Λήξη σε 100 ημέρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο του Keith Kellogg να βάλει τέλος στην ουκρανική σύγκρουση μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.
Αν και δεν υπάρχει κανείς να πιστεύει πως θα τα καταφέρει, ειδικά οι Ρώσοι.

Όπως αναφέρεται, «η σύναψη συμφωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin θα είναι πολύ πιο δύσκολο έργο από ό,τι παρουσίασε ο Trump κατά την προεκλογική εκστρατεία, όταν είπε ότι θα τερματίσει τη σύγκρουση πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους».
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Trump σκοπεύει να ελέγξει προσωπικά την πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την Ουκρανία.
Συνομιλητές της εφημερίδας, υποστηρίζουν ότι ο Kellogg δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξάρτητη προσωπικότητα, αφού εξαρτάται απόλυτα από τη γνώμη του Trump.
«Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα επιτραπεί στον Kellogg να εμπλακεί σε πραγματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας» επισημαίνει η Wall Street Journal.

Καμία παρέκκλιση από τον Kellogg

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Kellogg δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την όποια απόφαση λάβει ο Donald Trump.
«Ο Trump απολαμβάνει την παρέα του και τον βλέπει ως έναν έντονα πιστό τύπο, αλλά o Kellogg δεν είχε ποτέ ουσιαστική επιρροή στην πολιτική ...
Σίγουρα δεν θα προσφέρει τίποτα που να αποκλίνει από αυτό που σκέφτεται ο Trump» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η WSJ επισημαίνει ότι ο Kellogg δεν υπήρξε ποτέ διπλωμάτης, ενώ η πρώην στρατιωτική του εμπειρία θα μπορούσε να είναι σημαντική για τον Trump καθώς αυτός φέρεται να ζυγίζει τις πιθανές συνέπειες της συνέχισης ή της αναστολής της βοήθειας στην Ουκρανία.

Διαφορετικές προσεγγίσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

Αν και Ρωσία και ΗΠΑ διατρανώνουν την ετοιμότητα τους για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σχετικά με το ουκρανικό, είναι ξεκάθαρο πως έχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς μπορεί να επέλθει το τέλος του πολέμου.
Σε δηλώσεις του ο Volodymyr Dzharalla, Ρώσος πολιτικός αναλυτής τονίζει ότι οι δύο πλευρές βλέπουν διαφορετικά το πώς μπορεί να τελειώσει η ουκρανική κρίση.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και για την οριστική εξάλειψη των απειλών που μπορεί να προέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας.
Για τις ΗΠΑ, το βασικό ζητούμενο είναι να σταματήσει η στρατιωτική δράση και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, η οποία, κατά τη γνώμη τους, είναι εξαιρετικά απαραίτητη για όλους, και ότι όλα τα άλλα θα αποφασιστούν αργότερα.
Αλλά αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα «παγώσει» η σύγκρουση, κάτι που φυσικά δεν βολεύει τη Ρωσία» εκτιμά ο Dzharalla, επισημαίνοντας ότι παρά τη διαφορά στις προσεγγίσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξαιρετικά αναγκαίος.

Έτοιμοι για διάλογο

Πράγματι ο Putin έχει δηλώσει ότι στόχος της ουκρανικής διευθέτησης δεν πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία και μια ανάπαυλα για την ανασύνταξη δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό για τη μετέπειτα συνέχιση της σύγκρουσης, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη.
Από την πλευρά του ο Trump δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky είναι έτοιμος να συνάψει συμφωνία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά δεν διευκρίνισε με ποιους όρους.
Ο Αμερικανός ηγέτης σημείωσε παράλληλα ότι η συζήτηση με τον Putin θα μπορούσε να γίνει «πολύ σύντομα» προκειμένου, όπως είπε, να καταλάβει τι θέλει ενώ υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί του «όποτε τον βολεύει».

Απειλές για νέες κυρώσεις και όπλα στο Κίεβο

Ο Trump αποκάλεσε τον Putin έξυπνο αν και προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν το θέμα περαιτέρω προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, παρά το πάγωμα της εξωτερικής βοήθειας για 90 ημέρες.
«Μελετούμε αυτό το θέμα», είπε ο Trump στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητά του να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα» σκοπεύει να μιλήσει με τον Putin και «να καταλάβει τι θέλει».

Τι θέλει ο Putin

O Ρώσος Πρόεδρος Putin έχει υποβάλει την πρόταση του για την ειρήνη στην Ουκρανία ήδη από τον Ιούνιο του 2024,
Βάσει αυτής, ζητά οι ουκρανικές δυνάμεις να «αποσυρθούν πλήρως» από τα διοικητικά εδάφη των περιφερειών Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson (τις οποίες η Ρωσία νόμιμα τις προσάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022), όπως επίσης και από τα ρωσικά εδάφη στο Kursk, η Ουκρανία να εγκαταλείψει επίσημα τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να καταστεί ένα ουδέτερο κράτος όπου δεν θα υπάρχουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα και βάσεις.
Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται σε οποιοδήποτε «πάγωμα» της σύγκρουσης και στην αποστολή οποιωνδήποτε στρατιωτικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας, ακόμα και στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας προς το Κίεβο, ζητά την άρση των κυρώσεων και προτείνει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να υπάρξει μια νέα συμφωνία για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τι κάνει ο Trump

Από την πλευρά του ο Trump, όπως φαίνεται από τις πρώτες του κινήσεις, θέλει να ασκήσει διαπραγματευτική πίεση στον Putin, αφήνοντας ακόμα και … απειλές.
Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο Trump είπε πως εάν ο Putin δεν συμφωνήσει για ειρήνη, θα καταστρέψει τη Ρωσία.
«Πρέπει να κάνει μια συμφωνία.
Πιστεύω ότι καταστρέφει τη Ρωσία με το να μην κάνει συμφωνία.
Πιστεύω ότι η Ρωσία θα έχει μεγάλο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο Trump, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του, φρόντισε να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Putin, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι οι επικείμενες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για το ουκρανικό κάθε άλλο παρά εύκολες και ομαλές θα είναι.
Στο πλαίσιο αυτό ο Trump επιχείρησε να αφήσει υπονοούμενα και για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού αλλά και της ρωσικής οικονομίας.
«Τα πάω περίφημα μαζί του (σ.σ. με τον Putin).
Ελπίζω ότι θα θέλει να κάνει μια συμφωνία.
Δεν μπορεί να είναι ενθουσιασμένος που δεν τα πάει τόσο καλά.
Θέλω να πω, ότι προχωρά με δυσκολίες, καθώς ενώ οι περισσότεροι πίστευαν ότι ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σε περίπου μια εβδομάδα, τώρα είμαστε στον τρίτο χρόνο του πολέμου, έτσι δεν είναι» επισήμανε ο Trump αφήνοντας μια ακόμα αιχμή για τη ρωσική πολεμική μηχανή.
Επιπλέον, ο Trump επισήμανε πως η ρωσική οικονομία έχει πληγεί σημαντικά, επικαλούμενος τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Εφηύρε 400.000 νεκρούς σε 4 εβδομάδες

H τακτική εντυπώσεων του Trump αποτυπώνεται και από τις δηλώσεις του ότι έχουν σκοτωθεί 1 εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες και 700.000 Ουκρανοί, όταν πριν από περίπου έναν μήνα έλεγε ότι η Ουκρανία έχει χάσει 400.000 στρατιώτες και η Ρωσία 600.000 στρατιώτες…
Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία διέψευσαν αυτά τα νούμερα…
Μέσα σε 4 εβδομάδες ο Trump αύξησε τους νεκρούς Ρώσους από 600.000 σε 1.000.000 δηλαδή 400.000 νέοι νεκροί σε 4 εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης