Τελευταία Νέα
Διεθνή

RBS: Κέρδη 20% το 2011 για τις ευρωπαϊκές αγορές - Ποιοι κλάδοι θα αποδώσουν

RBS: Κέρδη 20% το 2011 για τις ευρωπαϊκές αγορές - Ποιοι κλάδοι θα αποδώσουν
Ενθουσιώδης είναι ο τόνος που χρησιμοποιεί η Royal Bank of Scotland στην τελευταία έκθεσης της με τίτλο «Everything counts in large amounts», στην οποία και αναλύεται η πορεία των διεθνών αγορών το 2011.
Η RBS αναμένει οι ευρωπαϊκές αγορές να διανύσουν ένα πολύ «δυνατό» και «κερδοφόρο» 2011, με τις αναδυόμενες οικονομίες να οδηγούν στο «άρμα» της ανάπτυξης και τον ανεπτυγμένο κόσμο. Το μέγεθος της βελτίωσης των αποτιμήσεων θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό της ανάπτυξης, αν και τα προβλήματα της κρίσης χρέους που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο δε θα επιλυθούν άμεσα.
Για την RBS, οι πιο ελκυστικές επιλογές είναι τα κρατικά ομόλογα, κυρίως αυτά που έχουν προστασία έναντι του πληθωρισμού, και οι μετοχές. Μάλιστα, αναμένει άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 20% το 2011. Οι επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική ρευστότητα ώστε να οδηγήσουν με τις επιλογές τους στην ομαλοποίηση των αποτιμήσεων στις κεφαλαιαγορές, παρόλο που η εξισορρόπηση των λογιστικών τους καταστάσεων θα καθυστερήσει. Η αύξηση των εταιρικών κερδών το 2011 εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 22%.
Οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να εστιαστούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, επισημαίνει η RBS, προειδοποιώντας ότι οι πιέσεις για αύξηση του πληθωρισμού δε θα πρέπει να ανησυχούν τους ασκούντες οικονομική και νομισματική πολιτική. Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός δε θα αποτελέσει πρόβλημα και στην ευρωζώνη θα κυμανθεί κάτω από τον στόχο. Η Μ. Βρετανία θα πρέπει να λάβει κάποια μέτρα, ωστόσο δεν αναμένονται δυσκολίες στην προσαρμογή του.
Εκτιμήσεις RBS για την ανάπτυξη:

% 2010 2011
ΑΕΠ ΑΕΠ
ΗΠΑ 4,3 4,6
ΕΕ 3,2 2,8
Μ. Βρετανία 4,7 4,1

Η RBS δίνει επιπλέον «ψήφο εμπιστοσύνης» στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες αναμένει να παραμείνουν ισχυρές και να αποδώσουν σημαντικά κέρδη. Σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών, οι επιχειρήσεις είναι δυνατό να σημειώσουν σημαντικά κέρδη από την ενίσχυση του εμπορίου. Η εισροή κεφαλαίων σε αυτές τις οικονομίες θα συνεχιστεί με υψηλούς ρυθμούς, ενισχύοντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις, των αναδυόμενων χωρών. Η άνοδος αυτή σαφώς θα επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες, κάνοντας τις να ξεχωρίζουν έναντι των υπολοίπων, εκτιμά η RBS.
Παρά την ενίσχυση της ανάπτυξης το 2011, οι διαφορές μεταξύ αναπτυσσόμενου και αναπτυγμένου κόσμου θα είναι εξαιρετικά μεγάλες. Μάλιστα, οι ανισορροπίες αυτές θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν ρυθμούς κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και η τοποθέτηση εδώ θα πρέπει να γίνει με βάση τον κλάδο και όχι με τις εταιρείες, επισημαίνει η RBS, συστήνοντας κυρίως εταιρείες που είναι εξαγωγικά προσανατολισμένες.
Σε αντίθεση με την πλειονότητα των αναλυτών, η RBS είναι underweight απέναντι στο αργό, με τους επενδυτές να προβληματίζονται ιδιαίτερα όταν αυτό φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, θεωρεί ότι αν και η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί, ωστόσο δεν είναι ικανή να επηρεάσει την τιμή του, καθώς ήδη η άνοδος των τελευταίων τριμήνων έχει προεξοφλήσει ενίσχυση της ζήτησης. Σημειώνεται εδώ ότι η RBS είναι underweight και στον ενεργειακό κλάδο, καθώς θεωρεί ότι η πρόσφατη περιπέτεια της ΒΡ έχει επηρεάσει την επενδυτική συμπεριφορά έναντι του κλάδου.
Τέλος, η RBS είναι overweight στον κλάδο των χημικών, της βιομηχανίας, των αυτοκινήτων και των ασφαλειών, underweight στον κλάδο των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, της υγείας και λιανικών πωλήσεων και neutral στον κλάδο των τροφίμων και των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης