Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: “Μία ή και παραπάνω χώρες της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσουν εντός της πενταετίας”

tags :
Citigroup: “Μία ή και παραπάνω χώρες της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσουν εντός της πενταετίας”
Η Ελλάδα ακόμα... τουρτουρίζει στο κρύο της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με τον Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup.
Οι κρίσεις χρέους είναι, σύμφωνα με τον Buiter, ανεπιθύμητες και αχρείαστες. Είναι όμως “απίθανες”, όπως προεξοφλούσε η τρίτη πτυχή της τεχνικής ανάλυσης που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Αύγουστο; Ο ίδιος πολύ θα το ήθελε αλλά στα συμπεράσματά του προβλέπει παραπάνω από μία χρεοκοπίες χωρών της ευρωζώνης μέσα στην επόμενη πενταετία.
Δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί πράγματα. “Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε έντονη πίεση”, τονίζει. Για την Ισπανία αναφέρει ότι έχουν υποχωρήσει οι φόβοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη δημοσιονομική της κατάσταση αν και έχει αρχίσει να δανείζεται σχετικά ακριβά ακόμη και στις δημοπρασίες τρίμηνων, εξάμηνων και δωδεκάμηνων εντόκων.
Άλλωστε, όταν το επίκεντρο βρίσκεται αλλού, το ενδιαφέρον για τους περιφερειακούς κινδύνους ατονεί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, η Ουγγαρία, παρότι έχει πολλάκις δηλώσει απερίφραστα ότι έχει πλήρως απεξαρτηθεί οικονομικά από το ΔΝΤ, αποτελεί την πρώτη χώρα μέλος της Ε.Ε., που όμως δεν έχει ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, αλλά εμφανίζει τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων θα παίξουν οι εθνικές εκλογές.
Στις τράπεζες θα γίνουν και δεύτερα stress tests. Πλην όμως, ο Buiter υποστηρίζει ότι και πάλι δεν θα είναι επαρκή και αυστηρά καθώς δεν θα περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας των τραπεζών ενώ σε πολλές χώρες θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία της εκάστοτε Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και μόνο.
Ο Buiter, σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, υπαινίσσεται ότι ο ιρλανδικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και εκτιμά το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για την επαρκή στήριξή του στα 255 δις ευρώ.
Το ρίσκο πιθανής νέας κρίσης χρέους στις χώρες με υψηλή επικινδυνότητα θα παραμείνει, σύμφωνα με το στέλεχος της Citigroup, σαν σκιά επάνω από την καθημερινότητα της οικονομίας στις χώρες αυτές για καιρό.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας θα δυσχεράνουν τα δεδομένα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Ο Buiter αφήνει μομφή για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τις τράπεζες που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ζητώντας ως εγγυήσεις υπέρογκα ποσά. Αποκλείει το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας σε χώρα της ευρωζώνης αλλά προβλέπει παραπάνω από μία χρεοκοπία χώρας εντός ευρωζώνης μέσα στα επόμενα πέντε έτη. Πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη η παγκόσμια δημοσιονομική αστάθεια με χώρες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ που έχουν να αντιμετωπίσουν τιτάνιο δημόσιο χρέος...

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης